Interpellatievragen over de uitvoering van de motie inzake opschorting van afvalwaterinjecties door de NAM in Twente
Interpellatievragen
Nummer: 2022D07083, datum: 2022-02-23, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kv-tk-2022Z03424).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: P.H. Omtzigt, Tweede Kamerlid (Nieuw Sociaal Contract)
Onderdeel van zaak 2022Z03424:
- Gericht aan: J.A. Vijlbrief, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat
- Indiener: P.H. Omtzigt, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
- 2022-04-12 19:30: Interpellatie-Omtzigt over uitvoering van de motie inzake opschorting van afvalwaterinjecties door de NAM in Twente (Plenair debat (interpellatiedebat)), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 | Vragen gesteld door de leden der Kamer |
2022Z03424
Interpellatievragen van het lid Omtzigt (Omtzigt) aan de Staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat over de uitvoering van de motie inzake opschorting van afvalwaterinjecties door de NAM in Twente (ingezonden 23 februari 2022).
Vraag 1
Bent u bereid ervoor zorg te dragen dat de afvalwaterinjectie in Twente wordt opgeschort conform de aangenomen motie-Agnes Mulder en dat er dus niet wordt gewacht op nadere evaluaties?
Vraag 2
Herinnert u de zich dat u als Kamerlid de motie om de afvalwaterinjectie op te schorten steunde? Vindt u dat een motie, die u nota bene zelf steunde, uitgevoerd moet worden?
Vraag 3
Kunt u aangeven met welke technologie het geïnjecteerde en opgeslagen water (inclusief de afvalstoffen) weer uit de Twentse bodem verwijderd kan worden indien daartoe opdracht gegeven wordt?
Vraag 4
Indien het afvalwater niet met ten minste 99,9% van elk van de afvalstoffen verwijderd kan worden, is er dan geen spraken van lozing?
Vraag 5
Wat is het worst case scenario dat is uitgewerkt rondom lekkages bij de afvalwaterinjectie?
Vraag 6
Mag de NAM de vergunning voor afvalwaterinjectie vervreemden en bijvoorbeeld samen met de oliewinning verkopen aan een andere partij?
Vraag 7
Kunt u aangeven hoeveel relatief schone energie (gas) en water nodig is om de olie in Drenthe te winnen (op dit moment)? Ofwel wat is de energiebalans van de huidige oliewinnin? En wat is de kwaliteit van de olie die gewonnen wordt?
Vraag 8
Is het vanuit milieuen klimaatoogpunt in uw ogen verantwoord op deze winning voort te zetten met de gebruikte methodologie?
Vraag 9
Indien er schade ontstaat door de afvalwaterinjectie, wie zijn er dan aansprakelijk? Is de Nederlandse staat dan ook aansprakelijk als gevolg van de overeenkomst tot samenwerking en de sideletter en eventueel andere overeenkomsten?
Vraag 10
Acht u het in overeenstemming met het klimaat-en milieubeleid van de regering verantwoord om op deze manier en met deze aansprakelijkheid door te gaan met oliewinning en afvalwaterinjectie?