[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Instellen besluit- en vertrekmoratorium Oekraïne

Vreemdelingenbeleid

Brief regering

Nummer: 2022D07865, datum: 2022-02-28, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-19637-2822).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 19637 -2822 Vreemdelingenbeleid.

Onderdeel van zaak 2022Z03831:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2822 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 28 februari 2022

Met deze brief informeer ik u over een wijziging in het asielbeleid ten aanzien van Oekraïne. Met de inval van Russische troepen in Oekraïne van 24 februari 2022 is de veiligheidssituatie in Oekraïne ernstig verslechterd. Het is onduidelijk hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen en welke gevolgen dit zal hebben voor de veiligheid van Oekraïense burgers. Hoewel Oekraïense burgers met een biometrisch paspoort visumvrij in Nederland kunnen verblijven, staat het eenieder altijd vrij om asielrechtelijke bescherming aan te vragen. Ik heb dan ook besloten tot het instellen van een besluit- en vertrekmoratorium voor de duur van een half jaar voor asielzoekers met de Oekraïense nationaliteit.

Het instellen van het besluitmoratorium betekent dat de wettelijke beslistermijn van lopende asielaanvragen, en van asielaanvragen die tijdens het moratorium worden ontvangen, worden verlengd met een periode van een jaar, waarbij een maximum geldt van een beslistermijn van 21 maanden, conform artikel 43 van de Vreemdelingenwet 2000. Met het vertrekmoratorium worden uitgeprocedeerde Oekraïense asielzoekers die onder het toepassingsgebied vallen van dit moratorium, niet verplicht terug te keren naar Oekraïne en wordt aan hen bij een (nieuwe) aanvraag opvang en overige voorzieningen geboden.

In het geldende beleid ten aanzien van Oekraïne is Oekraïne aangewezen als veilig land van herkomst, met uitzondering van de gebieden die niet onder de effectieve controle van de centrale autoriteiten staan. De uitzondering betreft de Krim en het deel van de oostelijke provincies Donetsk en Loegansk dat in handen is van door Rusland gesteunde gewapende groeperingen. De recente ontwikkelingen zijn tevens aanleiding om de aanwijzing van Oekraïne als veilig land van herkomst op te schorten voor in ieder geval een half jaar, totdat een nieuwe herbeoordeling heeft plaatsgevonden. Tot die tijd wordt het beleid inzake veilige landen van herkomst niet toegepast op Oekraïense asielzoekers.

Het besluit tot instelling van een besluit- en vertrekmoratorium voor asielzoekers met de Oekraïense nationaliteit wordt gepubliceerd in de Staatscourant. Een aantal categorieën vreemdelingen is uitgesloten van de werkingssfeer van het besluit- en vertrekmoratorium.1 Uiterlijk na ommekomst van genoemde termijn zal ik u nader informeren over mijn beleid ten aanzien van Oekraïne.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,
E. van der Burg


  1. Het gaat onder meer om Dublinclaimanten, vreemdelingen ten aanzien van wie een veilig derde land wordt tegengeworpen, vreemdelingen die reeds in het bezit zijn van internationale bescherming in een andere EU-lidstaat of zijn erkend als vluchteling in een derde land dan wel in een derde land anderszins voldoende bescherming genieten, vreemdelingen die een ernstig gevaar voor de openbare orde of nationale veiligheid vormen, vreemdelingen op wie artikel 1F van het Vluchtelingenverdrag van toepassing is of vreemdelingen wiens asielaanvraag op grond van artikel 30c van de Vreemdelingenwet 2000 buiten behandeling wordt gesteld.↩︎