[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verslag van de informele Ecofinraad van 25 februari met betrekking tot de situatie in Oekraïne

Raad voor Economische en Financiële Zaken

Brief regering

Nummer: 2022D08099, datum: 2022-03-01, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-07-1835).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 21501 07-1835 Raad voor Economische en Financiële Zaken.

Onderdeel van zaak 2022Z03952:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

21 501-07 Raad voor Economische en Financiële Zaken

36 045 Situatie in de Oekraïne

Nr. 1835 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 1 maart 2022

Hierbij ontvangt u de beantwoording van de vragen die zijn gesteld met betrekking tot de situatie in Oekraïne naar aanleiding van de vergaderingen van de Eurogroep en informele Ecofinraad van 25 en 26 februari jl. (Kamerstuk 21 501-07, nr. 1814) De beantwoording van de overige vragen die zijn gesteld in het schriftelijk overleg zend ik u na het reces.

Tevens zend ik u hierbij het verslag van de vergaderingen van de Eurogroep en informele Ecofinraad met betrekking tot Oekraïne. Het volledige verslag zend ik u na het reces.

In de komende dagen vindt waarschijnlijk – mogelijk op woensdag 2 maart – een extra Ecofinraad plaats middels videoconferentie, naar aanleiding van de situatie in Oekraïne. Ik streef ernaar u voorafgaand aan de vergadering te informeren over de inhoud van deze bespreking.

De Minister van Financiën,
S.A.M. Kaag

Verslag informele Ecofinraad 25 februari met betrekking tot de situatie in Oekraïne

In verband met de wens om te spreken over de Russische inval van Oekraïne tijdens de informele Ecofinraad heeft het Franse voorzitterschap, mede op mijn verzoek, een speciale werksessie over Oekraïne geagendeerd en stond de lunch ook in het teken van Oekraïne. Daarom is de agenda van de informele Ecofinraad van 25 en 26 februari jl. ingekort en aangepast. Werksessie 3 over «innovation and risk-taking in the European Union» en werksessie 4 over «How to ensure a fair and inclusive climate transition»? zijn van de agenda gehaald.

Tijdens de bespreking hebben alle lidstaten de acties van Rusland veroordeeld en hun medeleven geuit ten aanzien van het Oekraïense volk. Tijdens de werksessie over Oekraïne is gesproken over het aangenomen pakket aan sancties en hoever de sancties dienen te gaan. Nederland heeft aangegeven dat deze situatie één van de grootste uitdagingen is sinds de oprichting van de Europese Unie, ook als waardengemeenschap. Ook heeft Nederland aangegeven open te staan om SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication – internationaal betalingssysteem) als sanctie op te nemen. Daarnaast werd door een aantal lidstaten ook de gevolgen op het gebied van hoge gasprijzen en de toestroom van vluchtelingen benoemd.

Tijdens de lunchsessie hebben de ministers van financiën, de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank een gezamenlijke verklaring aangenomen waarin zij solidariteit met de Oekraïense bevolking uitspreken en aangeven bereid te zijn tot het nemen van aanvullende steunmaatregelen voor Oekraïne.1 In deze verklaring wordt benoemd dat de Europese Raad eenheid heeft getoond met een reactie op de Russische invasie van Oekraïne. De EU-leiders hebben sancties aangenomen die harde impact zullen hebben op Rusland. In de verklaring wordt tevens benoemd dat de sancties zo lang duren als nodig en aangevuld kunnen worden bij volgende besluiten, waarbij de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank zijn gevraagd om de gevolgen te analyseren wanneer de Russische instituties verdere toegang tot het financiële systeem wordt ontnomen. Ten slotte is in de verklaring opgenomen dat de economische gevolgen, met name voor de energiesector, van deze geopolitieke crisis zijn besproken. In de verklaring wordt aangegeven vastbesloten te zijn om de agenda die de afgelopen maanden is gestart te versnellen, om zo de economische onafhankelijkheid van de EU te versterken en duurzame en veerkrachtige groei te bevorderen.


  1. https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2022/02/25/ukraine-press-statement-from-the-eu-ministers-for-finance-european-commission-and-the-european-central-bank/↩︎