[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Publicatie IPCC-rapport 'Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability'

Internationale klimaatafspraken

Brief regering

Nummer: 2022D08480, datum: 2022-03-07, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31793-204).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31793 -204 Internationale klimaatafspraken .

Onderdeel van zaak 2022Z04155:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

31 793 Internationale klimaatafspraken

32 813 Kabinetsaanpak Klimaatbeleid

Nr. 204 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR KLIMAAT EN ENERGIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 maart 2022

Op maandag 28 februari jl. heeft het Intergouvernementele Panel voor Klimaatverandering (IPCC) van de Verenigde Naties het rapport «Climate Change 2022: Impacts, Adaptation and Vulnerability» gepubliceerd. Met deze brief stuur ik uw Kamer de beleidssamenvatting toe van dit IPCC-rapport1.

Het IPCC-rapport is het tweede rapport van IPCC als onderdeel van haar 6e assessment cyclus (AR6) en gaat in op de effecten van klimaatverandering en de mogelijkheden om ons daaraan aan te passen. Op de website van het IPCC is naast deze beleidssamenvatting ook het volledige rapport, alsmede de technische samenvatting en extra informatie per wereldregio te vinden: https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg2/.

De conclusies uit het rapport zijn verontrustend. Er komt uit naar voren dat klimaatverandering inmiddels wereldwijd geleid heeft tot wijdverbreide en deels onomkeerbare gevolgen voor mens en natuur, met name door vaker optredende extreme weersomstandigheden. Het vormt een bedreiging voor het menselijk welzijn en de gezondheid van de planeet en de meest kwetsbare mensen en ecosystemen worden daarbij onevenredig getroffen. Miljoenen mensen zijn door weerextremen blootgesteld aan acute voedselonzekerheid en afnemende waterveiligheid, terwijl ook kwetsbare ecosystemen reeds blijvende schade ondervinden. De risico’s en kwetsbaarheden bij verder stijgende temperaturen worden nu door IPCC hoger ingeschat dan in het vorige rapport uit 2014. Meer dan 3 miljard mensen bevinden zich in gebieden die als bijzonder kwetsbaar worden beschouwd bij verdere klimaatverandering. Met name bij meer dan 1,5 graden opwarming nemen de mogelijkheden voor effectieve aanpassing en klimaatbestendige, duurzame ontwikkeling snel af.

Een kabinetsappreciatie van dit IPCC-rapport, mede namens de Minister en Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat, de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Minister voor Natuur en Stikstof en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, ontvangt uw Kamer dit voorjaar.

Deze wordt samen verstuurd met de kabinetsreactie op het nog te publiceren IPCC-rapport over mitigatie, dat begin april 2022 wordt verwacht.

De Minister voor Klimaat en Energie,
R.A.A. Jetten


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎