[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verificatie PAS-melding Lelystad Airport

Problematiek rondom stikstof en PFAS

Brief regering

Nummer: 2022D08513, datum: 2022-03-07, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35334-174).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 35334 -174 Problematiek rondom stikstof en PFAS.

Onderdeel van zaak 2022Z04165:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

35 334 Problematiek rondom stikstof en PFAS

31 936 Luchtvaartbeleid

Nr. 174 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR NATUUR EN STIKSTOF

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 7 maart 2022

Hierbij informeer ik uw Kamer over de uitkomst van de verificatie van de melding van Lelystad Airport onder het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Het legalisatieprogramma PAS-meldingen heeft als uitgangspunt dat alle meldingen die onder het PAS zijn gedaan, in aanmerking komen voor legalisatie. Voor alle PAS-meldingen wordt er van uitgegaan dat deze te goeder trouw zijn ingediend. Dit betekent echter niet dat per definitie alle PAS-meldingen gelegaliseerd worden. Voor projecten waarvoor ik bevoegd gezag ben dien ik, net als alle andere bevoegde gezagen voor hun projecten doen, te verifiëren of aan alle criteria van de hiertoe opgestelde criteria in de Regeling natuurbescherming is voldaan. Zo wordt geborgd dat alleen de meldingen gelegaliseerd worden die zijn ingediend en uitgevoerd zoals dat destijds ten tijde van de PAS de bedoeling was.

Lelystad Airport heeft op 3 mei 2019 een (herziene) melding gedaan. De melding is geverifieerd op basis van de criteria zoals vastgelegd in artikel 2.8b van de Regeling natuurbescherming, zoals gepubliceerd op 10 januari 2022. Daarbij is gebleken dat de melding niet voldoet aan het criterium f: als het project substantieel afwijkt van het gemelde project, veroorzaakt het gewijzigde project niet meer stikstofdepositie op een of meer voor stikstof gevoelige habitats in Natura 2000-gebieden dan het gemelde project.

Gebleken is dat het project, de feitelijk beoogde situatie met betrekking tot Lelystad Airport, afwijkt van de PAS-melding. Deze afwijking betreft de warmte-inhoud van vliegtuigmotoren en de verkeersaantrekkende werking van de luchthaven.

Warmte-inhoud

Aerius calculator berekent op basis van een aantal invoergegevens de verspreiding van stikstofemissies. Een van die invoergegevens is de warmte-inhoud. Dit is een maat voor de wijze waarop hete gassen opstijgen en zich vervolgens bij het afkoelen verspreiden. Hoe hoger de warmte-inhoud, hoe groter het gebied waarover de stikstof wordt verspreid en verdund. De totale depositie is dus gelijk, maar door het andere verspreidingspatroon is de maximale depositie op de grond lager. De melding van 3 mei 2019 bevatte een warmte-inhoud van 43 MW die een onderschatting opleverde van de maximale hoeveelheden depositie op diverse nabijgelegen Natura 2000-gebieden. In de berekening van de feitelijk beoogde situatie is een warmte-inhoud van 0 MW toegepast.

Verkeersaantrekkende werking

Ten aanzien van de verkeersaantrekkende werking zijn in de PAS-melding geen snelwegen buiten Flevoland betrokken, terwijl in de geactualiseerde berekening van de feitelijk beoogde situatie (delen van) de A1 en A6 in Noord-Holland en de A27 tussen de stad Utrecht en Flevoland zijn opgenomen.

Geconcludeerd moet worden dat de berekende stikstofdepositie in de feitelijk beoogde situatie afwijkt van die van de PAS-melding en op diverse habitats in Natura-2000 hoger is. Ook is de verdeling van de stikstofdepositie over de Natura 2000-gebieden anders. In de PAS-melding was een hoogste depositie berekend van 0,59 mol/ha/jaar op Natura 2000-gebied Veluwe. In de feitelijk beoogde situatie is er sprake van een hoogste berekende depositie van 4,12 mol/ha/jaar in Natura 2000-gebied Naardermeer.

Op basis van het bovenstaande is de uitkomst van de verificatie van de PAS-melding voor Lelystad Airport negatief. Dit besluit betekent niet dat de opening van Lelystad van de baan is. Lelystad Airport zal naar aanleiding van dit besluit niet meer kunnen rekenen op stikstofruimte uit het bronmaatregelenpakket, maar zelf bronmaatregelen moeten nemen om een vergunning in het kader van de Wet natuurbescherming te verkrijgen. In overleg met de luchthaven zal bekeken worden hoe en op welke termijn dit gerealiseerd kan worden, al dan niet in de lopende vergunningaanvraag van 10.000 vliegtuigbewegingen.

Hiermee beschouw ik ook de motie Van Vestering en Van Raan (beide PvdD) (Kamerstuk 35 600, nr. 65), waarin de regering wordt verzocht om geen stikstofdepositieruimte te reserveren voor de uitbreiding van Lelystad Airport binnen de collectieve legalisering van de PAS-melders, als afgedaan.

De Minister voor Natuur en Stikstof,
Ch. van der Wal-Zeggelink