Het advies ‘keuzes voor de krijgsmacht’ van de Adviesraad Internationale Vraagstukken
Schriftelijke vragen
Nummer: 2022D08777, datum: 2022-03-08, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kv-tk-2022Z04261).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: P.J. Valstar, Tweede Kamerlid (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van zaak 2022Z04261:
- Gericht aan: W.B. Hoekstra, minister van Buitenlandse Zaken
- Gericht aan: K.H. Ollongren, minister van Defensie
- Indiener: P.J. Valstar, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 | Vragen gesteld door de leden der Kamer |
2022Z04261
Vragen van het lid Valstar (VVD) aan de Ministers van Defensie en van Buitenlandse Zaken over het advies «keuzes voor de krijgsmacht» van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (ingezonden 8 maart 2022).
Vraag 1
Bent u bekend met het AIV-advies «keuzes voor de krijgsmacht»?1
Vraag 2
Deelt u de analyse van de AIV dat, in het licht van de Russische invasie in Oekraïne en de verslechterende veiligheidssituatie, de Navo moet worden versterkt om de vrijheid en veiligheid van Europese burgers te beschermen?
Vraag 3
Deelt u de analyse van de AIV dat de Europese bijdrage aan deze collectieve verdediging moet worden vergroot en dat Nederland de defensie-uitgaven moet verhogen naar twee procent van het bruto binnenlands product om hierin een gepast aandeel te leveren?
Vraag 4
Deelt u de mening dat de veiligheidsdreiging urgent is en er geen goede redenen zijn om aan te nemen dat deze dreiging binnen afzienbare tijd weer substantieel zal dalen?
Vraag 5
Deelt u de analyse van de AIV dat de krijgsmacht nadrukkelijk ingericht moet worden op bondgenootschappelijke verdediging en dat het hiervoor noodzakelijk is zo snel mogelijk de inzetbaarheid te verbeteren en de door de Navo vastgestelde capaciteitstekorten weg te werken?
Vraag 6
Deelt u de analyse van de AIV dat er een grote financiële inspanning nodig zal zijn om Nederland in staat te stellen naar verhouding bij te dragen aan initiatieven van de Navo en de EU, zoals de Nato Response Force en de EU Rapid Deployment Capacity?
Vraag 7
Deelt u de mening dat er voor verdere specialisatie bij het wegwerken van tekorten in Europese capaciteiten forse investeringen nodig zijn van de landen die kopgroepen vormen?
Vraag 8
Deelt u de analyse van de AIV dat het voor een stabiele defensieplanning wenselijk is als de planning en uitgaven voor een langere periode wettelijk worden vastgelegd, zoals dat ook in Scandinavische landen en de Klimaatwet het geval is?
Vraag 9
Deelt u de mening dat, gezien de dreigingssituatie, de bondgenootschappelijke verplichtingen en het toekomstbeeld uit de Defensievisie 2035, de uitgaven in een dergelijke wet niet lager zouden moeten zijn dan twee procent van het bruto binnenlands product?
Vraag 10
Bent u bereid het advies van de AIV integraal op te volgen en de Kamer uiterlijk deze maand daarover te informeren?
AIV, 4 maart. https://www.adviesraadinternationalevraagstukken.nl/documenten/publicaties/2022/03/04/keuzes-voor-de-krijgsmacht↩︎