[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op het verzoek van het lid Van Baarle, gedaan tijdens de Regeling van Werkzaamheden van 22 februari 2022, over een plan tegen moslimdiscriminatie

Rassendiscriminatie

Brief regering

Nummer: 2022D11578, datum: 2022-03-24, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-30950-288).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 30950 -288 Racisme en Discriminatie.

Onderdeel van zaak 2022Z05663:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

30 950 Rassendiscriminatie

Nr. 288 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES EN VAN SOCIALE ZAKEN EN WERKGELEGENHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 24 maart 2022

Tijdens de Regeling van Werkzaamheden van 22 februari 2022 (Handelingen II 2021/22, nr. 53, item 14) heeft uw Kamer verzocht spoed te zetten achter het ontwikkelen van een plan tegen moslimdiscriminatie, ter uitvoering van de motie van het lid Azarkan welke de regering verzoekt om een plan te ontwikkelen om moslimhaat te bestrijden,1 en, zodra dat plan er is, er een debat over te voeren. Met deze brief informeren wij u over de stand van zaken rond de invulling van deze motie.

Effectieve aanpak van moslimdiscriminatie vraagt om integrale aanpak

Discriminatie, waaronder moslimdiscriminatie, is een hardnekkig probleem. De signalen en cijfers over de aard en omvang van moslimdiscriminatie zijn zorgelijk. Zo blijkt uit het SCP rapport Ervaren discriminatie II2 dat 55% van de moslims chronische discriminatie ervaren. Dat mensen leven met alledaagse ervaringen van discriminatie is onaanvaardbaar. Discriminatie heeft vaak grote gevolgen voor het slachtoffer, is ontwrichtend voor onze samenleving en onacceptabel. De motie van het lid Azarkan welke verzoekt tot een plan tegen moslimhaat3 benadrukt de urgentie van de aanpak van moslimdiscriminatie. Ook is een motie ingediend om moslimhaat of moslimdiscriminatie te erkennen als specifieke vorm van discriminatie en racisme, zoals dat bij antisemitisme gebeurt.4

In het regeerakkoord wordt de noodzaak tot versterking van de aanpak van racisme en discriminatie, waaronder tegen moslims, benadrukt. De aanpak van moslimdiscriminatie dient een integraal onderdeel te zijn van een coherent en samenhangend plan tegen discriminatie en racisme. Een impactvolle aanpak van moslimdiscriminatie vraagt immers om inzet op een brede aanpak gericht op preventie, signaleren, melden en handhaven en welke ziet op de verschillende domeinen waarin sprake is van discriminatie, zoals de arbeidsmarkt, de woningmarkt, de zorg, het onderwijs of de overheid. En daar waar effectief wordt de brede aanpak aangevuld met specifieke maatregelen, zoals het vergroten van handelingsperspectief op intersectionaliteit. Op deze manier kan in de aanpak recht worden gedaan aan de diversiteit van verschijningsvormen van discriminatie, zoals tegen – de diverse groep van – moslims in Nederland.

De Nationaal Coördinator tegen Discriminatie en Racisme is momenteel bezig met het opstellen van een meerjarig Nationaal Programma tegen racisme en discriminatie en heeft aangegeven de aanpak van moslimdiscriminatie in zijn programma te willen opnemen. Hij voert gesprekken met maatschappelijke organisaties over diverse thema’s. De speciale townhallsessie over moslimdiscriminatie zal hij gebruiken om input op te halen voor het Nationaal Programma.

Het Nationale Programma wordt rond de zomer verwacht. Hierin zal invulling worden gegeven aan bovengenoemde moties en ook de bespreking in uw Kamer op 4 oktober 2021 van de initiatiefnota over een effectievere aanpak van moslimdiscriminatie5 zal betrokken worden.

Uw Kamer wordt naar verwachting eind mei nader geïnformeerd over de discriminatiecijfers via de jaarlijkse rapportage discriminatiecijfers 2021. Conform eerdere toezeggingen van mijn ambtsvoorganger zal hierin specifiek aandacht worden gegeven aan moslimdiscriminatie. Met de opstellers van de jaarlijkse rapportage, de politie, de antidiscriminatievoorzieningen (ADV’s) en de overige deelnemers (Meldpunt internetdiscriminatie (MiND), College voor de Rechten van de Mens, Nationale (kinder)Ombudsman) zal gekeken worden naar mogelijkheden via registratie. Wij zijn met deze organisaties ook in gesprek wat hierin voor de toekomst mogelijk kan zijn om een beter beeld te krijgen van moslimdiscriminatie als specifiek onderwerp binnen het thema discriminatie in het algemeen.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
H.G.J. Bruins Slot

De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid,
C.E.G. van Gennip


  1. Kamerstuk 35 788, nr. 92.↩︎

  2. Kamerstuk 30 950, nr. 184.↩︎

  3. Kamerstuk 35 788, nr. 92.↩︎

  4. Kamerstuk 30 950, nr. 242.↩︎

  5. Kamerstuk 35 615, nr. 2.↩︎