Het bericht ‘Intel kiest voor Duitsland als vestigingsplaats voor Europese megafabriek’
Schriftelijke vragen
Nummer: 2022D12734, datum: 2022-03-31, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kv-tk-2022Z06235).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: P.J.T. van Strien, Tweede Kamerlid (Ooit VVD kamerlid)
- Mede ondertekenaar: Q.M. Rajkowski, Tweede Kamerlid (VVD)
Onderdeel van zaak 2022Z06235:
- Gericht aan: M.A.M. Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat
- Indiener: P.J.T. van Strien, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: Q.M. Rajkowski, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 | Vragen gesteld door de leden der Kamer |
2022Z06235
Vragen van de leden Van Strien en Rajkowski (beiden VVD) aan de Minister van Economische Zaken en Klimaat over het bericht «Intel kiest voor Duitsland als vestigingsplaats voor Europese megafabriek» (ingezonden 31 maart 2022).
Vraag 1
Bent u bekend met het bericht «Intel kiest voor Duitsland als vestigingsplaats voor Europese megafabriek»?1
Vraag 2
Hoe apprecieert u de ontwikkelingen van de bouw van een nieuwe megafabriek van Intel in Duitsland en het investeringsplan van 80 miljard voor de Europese chipproductie in het licht van de Europese ambities voor het chip-ecosysteem binnen Europa?
Vraag 3
Wat zijn de gevolgen voor het Nederlandse chip-ecosysteem en breder onze economie, nu Intel ervoor heeft gekozen haar nieuwe megafabriek in Duitsland te bouwen en als onderdeel van het investeringsplan bestaande activiteiten in Frankrijk, Ierland, Italië en Spanje uit te breiden en Nederland hierin geen rol heeft kunnen bemachtigen?
Vraag 4
Klopt het dat Nederland ook bereid was en inspanningen heeft geleverd om de Intel fabriek en andere onderdelen van het investeringsplan naar Nederland te halen? Kunt u dit proces toelichten? Zo nee, waarom niet?
Vraag 5
Kunt u aangeven welke oorzaken er in uw ogen voor hebben gezorgd dat, ondanks het feit dat Intel gesprekken heeft gevoerd met de Nederlandse overheid, Intel er niet voor heeft gekozen haar nieuwe fabriek of enige andere activiteiten in Nederland te vestigen? Zo nee, waarom niet?
Vraag 6
Op welke wijze beïnvloeden deze ontwikkelingen de ambities van het kabinet, gezien de grote bereidwilligheid van andere Europese overheden zoals die van Italië, Spanje, Polen en Duitsland om te investeren in dergelijke innovatieve ecosystemen zoals het chips-ecosysteem? Wat betekent dit bijvoorbeeld voor de ambitie om bij te dragen aan de Europese ambitie om strategische onafhankelijkheid te bereiken?
Vraag 7
Ziet u ook kansen om met relevante Nederlandse bedrijven en (kennis)instellingen de samenwerking met het Europese chip-ecosysteem te intensiveren nu de chipfabriek zal worden gevestigd bij onze oosterburen? Zo ja, welke concrete kansen ziet u? Zo nee, waarom niet?
Het Financieele Dagblad, 15 maart 2022 (https://fd.nl/bedrijfsleven/1433233/chipfabrikant-intel-investeert-80-mrd-in-europa-en-bouwt-megafabriek-in-duitsland-npc2caJMBH0c)↩︎