[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op moties inzake sensitivity mapping en bufferzones Caribisch Nederland (Kamerstuk 35925-IV-50 en Kamerstuk 35925-IV-51)

Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2022

Brief regering

Nummer: 2022D13207, datum: 2022-04-04, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35925-IV-54).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 35925 IV-54 Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2022.

Onderdeel van zaak 2022Z06468:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

35 925 IV Vaststelling van de begrotingsstaten van Koninkrijksrelaties (IV) en het BES-fonds (H) voor het jaar 2022

Nr. 54 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 4 april 2022

Tijdens het tweeminutendebat van 29 maart jl. (Handelingen II 2021/22, nr. 65, tweeminutendebat BES) heb ik toegezegd u op korte termijn te informeren over een tweetal ingediende moties, te weten:

– Motie van de leden Van Raan, Wassenberg en Simons over het gebruik van sensitivity mapping voor het in kaart brengen van locaties voor ruimtelijke ontwikkeling;(Kamerstuk 35 925 IV, nr. 50)

– Motie van de leden Van Raan, Wassenberg en Simons over het aanwijzen van bufferzones voor schildpadden. (Kamerstuk 35 925 IV, nr. 51)

De moties zien op het beleidsterrein van de Minister voor Volhuisvesting en Ruimtelijke Ordening (Kamerstuk 35 925 IV, nr. 50) en de Minister voor Natuur en Stikstof (Kamerstuk 35 925 IV, nr. 51). De ministers zijn geïnformeerd en bezien op dit moment of en hoe de genoemde methodes toegepast kunnen worden. U wordt hier voor de zomer nader door hen over geïnformeerd. Hieronder ontvangt u een eerste appreciatie van de moties waarbij ik het oordeel graag aan uw Kamer laat.

Sensitivity mapping

Het in kaart brengen van de gebieden waar wel en niet ruimtelijke ontwikkeling kan plaatsvinden, zal onderdeel zijn van het ruimtelijke ontwikkelingsprogramma. Het doel van dit programma is om de visie op de ruimtelijke ontwikkeling van de eilanden vast te leggen in een algemeen kader. Dit valt onder de prioritaire thema’s die staan beschreven in mijn hoofdlijnenbrief Koninkrijksrelaties van 7 maart 2022.1 Er zijn verschillende manieren om hiervoor de benodigde inzichten op te doen, waarvan sensitivity mapping er één is. Het ontwikkelingsprogramma zal door een extern bureau worden opgesteld. Met dat bureau wordt besproken op welke manier de benodigde gegevens kunnen worden verzameld. Sensitivity mapping wordt daar ingebracht als mogelijke optie; er zijn echter ook andere varianten en er moet gekozen worden voor het meest effectieve instrument om de doelen te bereiken. De Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening beziet in de gesprekken en overwegingen of sensitivity mapping toegepast kan worden, en zal u per brief voor de zomer nader informeren.

Bufferzones

Het is bekend dat kunstlicht het gedrag van schildpadden tijdens de nesttijd beïnvloedt. Deze situatie heeft zich onder andere voorgedaan op Sint Eustatius. Lichtbeleid, waaronder het instellen van bufferzones, is primair een eilandelijke taak. Onderdeel van het ruimtelijke ontwikkelingsprogramma van het Rijk is het scheppen van ruimtelijke voorwaarden voor het behoud van een gezond leefmilieu, onder meer door het veiligstellen van natuur- en recreatieruimte in overeenstemming met de toekomstige omvang van de bevolking, via onder andere bodem- en luchtkaders voor behoud en herstel van koraal en natuur. De ambitie is om de kaders zo op te stellen dat ze hun doel zo goed mogelijk dienen en zo effectief mogelijk zijn, met respect voor de autonomie van de openbare lichamen. Schildpadden die nesten in de natuurparken worden beschermd middels natuurregelgeving. Of bufferzones aanvullend daarop het juiste middel zijn voor de bescherming van schildpadden tijdens de nesttijd, moet worden onderzocht. Ik heb het Ministerie van Landbouw, Natuur en Visserij gevraagd dit met het openbaar lichaam en betrokken natuurbeschermingsorganisaties in kaart te brengen. Bij de uitwerking van het ontwikkelingsprogramma wordt de mogelijkheid om bufferzones in te stellen meegenomen.

De Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
A.C. van Huffelen


  1. Kamerstuk 35 925 IV, nr. 42↩︎