Het artikel 'Chinese bedrijven azen op het Europese stroomnet'
Schriftelijke vragen
Nummer: 2022D13757, datum: 2022-04-06, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kv-tk-2022Z06788).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: S.P.A. Erkens, Tweede Kamerlid (VVD)
- Mede ondertekenaar: P.J.T. van Strien, Tweede Kamerlid (Ooit VVD kamerlid)
Onderdeel van zaak 2022Z06788:
- Gericht aan: R.A.A. Jetten, minister voor Klimaat en Energie
- Gericht aan: M.A.M. Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat
- Indiener: S.P.A. Erkens, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: P.J.T. van Strien, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 | Vragen gesteld door de leden der Kamer |
2022Z06788
Vragen van de leden Erkens en Van Strien (beiden VVD) aan de Ministers voor Klimaat en Energie en van Economische Zaken en Klimaat over het artikel «Chinese bedrijven azen op het Europese stroomnet» (ingezonden 6 april 2022).
Vraag 1
Bent u bekend met het artikel «Chinese bedrijven azen op het Europese stroomnet»?1
Vraag 2
Andere landen zijn al terughoudend met het toelaten van Chinese investeringen in het elektriciteitsnet, wat is hierop het huidige Nederlandse beleid? Kunt u inzichtelijk maken hoe sterk Chinese bedrijven in onze energievoorziening en vitale infrastructuur zijn verweven?
Vraag 3
Deelt u de zorgen over de toenemende interesse en activiteiten van Chinese bedrijven in het Nederlandse en Europese elektriciteitsnetwerk? Zo ja, hoe bent u voornemens deze zorgen weg te nemen?
Vraag 4
In hoeverre voorkomt de sectorspecifieke veiligheidstoets die is ingebed in de Elektriciteitsnet 1998 al op voldoende wijze onwenselijke inmenging in ons energie- en elektriciteitsnetwerk?
Vraag 5
Hoe gaat u onze onafhankelijkheid op elk onderdeel van ons energiesysteem bewaken? Hoe wordt hierbij ook onze leveringszekerheid gewaarborgd?
Vraag 6
Welke mogelijkheden ziet u om onwenselijke verwevenheid van buitenlandse/niet-Europese bedrijven in ons energiesysteem af te weren?
Vraag 7
Welke mogelijkheden ziet u om samen met de sector een selectiever beleid op te stellen voor bedrijven en/of landen die een aanzienlijke en onwenselijke positie verwerven in ons energiesysteem en daarmee een risico voor onze veiligheid kunnen veroorzaken? Bent u van mening dat hiervoor een aangescherpt kader nodig is. En zo ja, bent u bereid dit op te stellen?
Vraag 8
Bent u bereid om sterker te monitoren welke buitenlandse/niet-Europese bedrijven een grote(re) ongewenste marktpositie verwerven in strategische sectoren?
Vraag 9
Ziet u mogelijkheden om dit ook op Europees niveau op te pakken?
Het Financieele Dagblad, 4 april 2022 (https://fd.nl/bedrijfsleven/1435079/chinese-bedrijven-azen-op-het-europese-stroomnet-hdd2aaWuHVXP?utm_medium=social&utm_source=twitter&utm_campaign=earned&utm_content=20220404).↩︎