Update levering militaire goederen Oekraïne
Situatie in de Oekraïne
Brief regering
Nummer: 2022D15212, datum: 2022-04-14, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36045-63).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: K.H. Ollongren, minister van Defensie
Onderdeel van kamerstukdossier 36045 -63 Situatie in Oekraïne .
Onderdeel van zaak 2022Z07523:
- Indiener: K.H. Ollongren, minister van Defensie
- Volgcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Zaken
- Volgcommissie: vaste commissie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (2021-2024)
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Defensie
- 2022-04-19 16:15: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2022-04-21 10:30: Procedurevergadering (Procedurevergadering), vaste commissie voor Defensie
- 2023-12-14 14:30: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 |
36 045 Situatie in de Oekraïne
Nr. 63 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 14 april 2022
Mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking informeer ik u middels bijgaande vertrouwelijke bijlage over de laatste stand van zaken omtrent de levering van militaire goederen aan Oekraïne.
De oorlog in Oekraïne duurt voort. Op dit moment is de verwachting dat Rusland zijn gevechtseenheid bevoorraadt, hergroepeert, en herpositioneert om een hernieuwd Russisch offensief in de Donbas regio mogelijk te maken. In het licht van deze ontwikkelingen zet Nederland zich onverminderd in om, samen met internationale partners, Oekraïne te steunen met militaire goederen. De urgentie van het leveren van deze materiële steun is en blijft hoog. De Nederlandse regering acht het onverminderd van belang om waar mogelijk bij te blijven dragen aan de Oekraïense zelfverdediging.
Het kabinet heeft voor deze leveringen, net als bij de eerdere leveringen, een zorgvuldige, maar gezien de uitzonderlijke omstandigheden versnelde, toetsing aan de EU wapenexportcriteria verricht door de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.1 Ook bij eventuele nieuwe leveringen zal deze zorgvuldige en versnelde toetsing plaatsvinden.
De geconstateerde effecten van de al geleverde materiële steun op de gereedheid van de Nederlandse strijdkrachten zijn, gezien de huidige omstandigheden, door Defensie als acceptabel beoordeeld. Het kabinet houdt ook bij toekomstige verzoeken aandacht voor de effecten op de gereedheid. De leveringen worden via het Budget Internationale Veiligheid (BIV) bekostigd.
Nederland heeft voor ruim 65 miljoen euro aan materiële steun geleverd. Dit bedrag betreft de boekwaarde van het geleverde materieel. Het kabinet heeft voor de leveringen in de periode tussen 28 februari en 22 maart EUR 30 miljoen gedeclareerd bij de Europese Vredes Faciliteit (EPF). Welk deel hiervan daadwerkelijk vergoed wordt, is nog niet duidelijk en hangt af van de hoogte van het totaal aan declaraties van EU lidstaten. Nederland zal waar mogelijk ook voor nieuwe leveringen declaraties bij de EPF indienen.
In de bijgaande vertrouwelijke bijlage vindt u een overzicht van de goederen die tot en met 14 april 2022 door Defensie zijn geleverd2.
De Minister van Defensie,
K.H. Ollongren