[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 zoekmachine] [wat is dit?]

Reactie op verzoek van het lid Agnes Mulder, gedaan tijdens het commissiedebat van 4 november 2021, over het lezen van informatie uit telefoons door China in Litouwen aan de diensten

China

Brief regering

Nummer: 2022D15262, datum: 2022-04-14, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document, link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35207-59).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 35207 -59 China.

Onderdeel van zaak 2022Z07541:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

35 207 China

Nr. 59 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 april 2022

In deze Kamerbrief wil ik graag een toezegging nakomen die door mijn voorganger aan het lid Agnes Mulder (CDA) is gedaan tijdens het Commissiedebat China van 4 november 2021 (Kamerstuk 35 207, nr. 55).

Het lid Agnes Mulder (CDA) informeerde gedurende het Commissiedebat China op 4 november jl. naar de beoordeling van het kabinet van de Litouwse onderzoeksbevindingen inzake censuursoftware op smartphones van Chinese fabrikanten. Mijn voorganger heeft toegezegd om hierover via de diensten contact op te nemen met de Litouwse collega’s. Het onderzoek in Litouwen is niet verricht door de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, maar door het Litouwse National Cyber Security Center. Daarom is, na overleg met de AIVD, contact opgenomen met Litouwen via het Nederlandse Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).

Het Litouwse National Cyber Security Center, dat onderdeel uitmaakt van het Litouwse Ministerie van Defensie, concludeerde in september 2021 op basis van eigen onderzoek dat onderzochte smartphones van diverse Chinese fabrikanten kwetsbaarheden en risico’s in zich houden, waaronder een specifieke functionaliteit aangeduid als censuursoftware. Het gaat daarbij specifiek om een lijst van termen die in China gevoelig liggen. De Litouwse overheid concludeerde dat deze lijst op Europese smartphones aanwezig is en periodiek geactualiseerd wordt, maar dat er op de in de Europese Unie (EU) verkochte smartphones geen censuur wordt toegepast. Naar aanleiding van het Litouwse onderzoek heeft ook het Duitse Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) een eigen onderzoek ingesteld. Daarbij zijn geen bijzonderheden aangetroffen.

Het kabinet benadrukt dat ieder land een eigen afweging maakt in het geven van adviezen ten aanzien van het kopen van telefoons van fabrikanten. Zoals de Minister van Economische Zaken en Klimaat op 4 november jl. en 7 april jl. aangaf in de beantwoording van de Kamervragen van het lid Rajkowski (VVD) (Aanhangsel Handelingen II 2021/22, nr. 578 en 2367), deelt het kabinet de zorgen dat het daadwerkelijk toepassen van dergelijke software inbreuk kan maken op de grondrechten van gebruikers. Het kabinet zal daarom bezien of het doelmatig is om de Telecommunicatiewet (TW) aan te passen zodat het communicatiegeheim in de TW naast aanbieders van openbare elektronische communicatienetwerken ook van toepassing is op derden waaronder leveranciers van telefoons.

Kortheidshalve verwijs ik u voor meer informatie graag naar desbetreffende beantwoording waarin dit vraagstuk aan de orde is gesteld.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
W.B. Hoekstra