[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Onderzoek buitenlandse aankoop landbouwgronden

Agenda Vitaal Platteland

Brief regering

Nummer: 2022D16762, datum: 2022-04-22, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29576-92).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29576 -92 Agenda Vitaal Platteland.

Onderdeel van zaak 2022Z08304:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

29 576 Agenda Vitaal Platteland

Nr. 92 BRIEF VAN DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUUR EN VOEDSELKWALITEIT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 april 2022

Middels deze brief wil ik uw Kamer informeren over de uitkomsten van een recent onderzoek over het buitenlandse eigendom van agrarische grond in Nederland, uitgevoerd door Wageningen Economic Research (WEcR)1. Het onderzoek is uitgevoerd na eerdere toezeggingen door mijn ambtsvoorganger, te weten in een eerdere brief over dit onderwerp (Kamerstuk 29 576, nr. 90) en de beantwoording van vragen van uw Kamer (Kamerstuk 35 880, nr. 6).

Het onderzoek is uitgevoerd op basis van data van de Basisregistratie Kadaster (BRK) en het Agrarische Grondmarkt Informatiesysteem (AGRIS), alsook op basis van kwalitatieve interviews met spelers uit de makelarij en het notariaat. Het onderzoek laat zien dat het landbouwgrondbezit erg versnipperd is: 85% van de grond is in handen van natuurlijke personen, die doorgaans enkele tientallen hectares grond bezitten. Daarnaast is het aantal hectares landbouwgrond in buitenlands bezit de afgelopen vijf jaren met 8% afgenomen. Het buitenlandse eigendom is grotendeels geconcentreerd langs de Belgische en Duitse grenzen, en de eigenaren zijn ook relatief vaak Belgisch en Duits.

De interesse van buitenlanders voor Nederlandse landbouwgrond is beperkt. Dit valt deels te verklaren door de specifieke situatie: er is een krappe markt, waar beschikbare arealen vrijwel direct door lokale spelers worden aangekocht. Daarnaast zijn de grondprijzen in Nederland hoog en gelden er wettelijke kaders voor de agrarische toepassingen van landbouwgrond.

Het belang van landbouwgronden voor de Nederlandse voedselproductie en -voorziening is duidelijk. Er zijn vooralsnog geen zorgelijke signalen dat buitenlandse entiteiten op relevante schaal landbouwgrond opkopen en daarmee de Nederlandse voedselvoorziening beïnvloeden. Eveneens lijkt door het versnipperde grondbezit de kans op risicovolle veranderingen in grondbezit beperkt.

Vanzelfsprekend zal ik de situatie blijven monitoren, en bij nieuwe en/of zorgwekkende signalen uw Kamer informeren.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,
H. Staghouwer


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl.↩︎