[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Positiepaper Algemeen Preferentieel Stelsel

Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Brief regering

Nummer: 2022D17068, datum: 2022-04-26, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-22112-3400).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 22112 -3400 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie.

Onderdeel van zaak 2022Z08435:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

22 112 Nieuwe Commissievoorstellen en initiatieven van de lidstaten van de Europese Unie

Nr. 3400 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 26 april 2022

Hierbij stuur ik u conform de afspraken omtrent de EU-informatievoorziening bijgevoegd positiepaper waarin Nederland samen met elf andere EU lidstaten ingaat op de herziening van het Algemeen Preferentieel Stelsel (APS)1. Dit paper is op 30 maart jl. met de Europese Commissie en de andere EU lidstaten binnen de Raad gedeeld. Het paper is ingediend gezamenlijk met Zweden, Duitsland, Finland, Denenmarken, Oostenrijk, Estland, Ierland, Letland, Luxemburg, Malta, Slovenië en Malta.

Het paper bepleit het APS goed toegankelijk en genereus te houden. De Europese Commissie heeft in september 2021 een voorstel gedaan voor de herziening van het APS, dat de voordelen voor begunstigde landen inperkte. In de discussie over de Raadspositie pleiten een aantal lidstaten voor nog verdere aanscherpingen van het Stelsel. Dit gaat in tegen het Nederlandse standpunt zoals bepaald in het BNC fiche d.d. 29 oktober 2021, dat gestreefd moet worden naar een open en genereus stelsel.2

De kernpunten van het positiepaper zijn:

– De onderschrijvende lidstaten streven naar een APS dat begunstigde landen kansen voor groei en markttoegang biedt en dat begunstigde landen stimuleert bepaalde convenanten en akkoorden te implementeren.

– Het uitbreiden van automatische vrijwaring naar landen in de Everything But Arms (EBA) categorie – en daarmee het sneller kunnen inperken van tariefpreferenties voor deze landen, ter bescherming van de eigen EU industrie – gaat in tegen de kernwaarden van het APS en doet af aan de inzet van de EU in het bestrijden van armoede en de rol die handel hierbij kan spelen.

– De Commissie wordt verzocht onderzoek te doen naar de indeling van goederen als sensitief of non-sensitief om begunstigde landen ruimere markttoegang te bieden.

– De lidstaten pleiten voor een Raadspositie die het APS niet verder inperkt dan het huidige Commissievoorstel doet.

Ik zal uw kamer geïnformeerd houden over deze inzet en het verdere verloop van de onderhandelingen.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,
E.N.A.J. Schreinemacher


  1. Raadpleegbaar via www.tweedekamer.nl↩︎

  2. Kamerstuk 22 112, nr. 3237↩︎