[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Lijst van vragen over de voortgang en het BIT-advies Tijdelijke Tolheffing (Kamerstuk 35925-A-37)

Vaststelling van de begrotingsstaat van het Mobiliteitsfonds voor het jaar 2022

Lijst van vragen

Nummer: 2022D19606, datum: 2022-05-17, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2022D19606).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2022Z06910:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2022D19606 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Infrastructuur en Waterstaat heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Infrastructuur en Waterstaat over zijn brief aangaande de Voortgang en BIT-advies Tijdelijke Tolheffing (Kamerstuk 35 925 A, nr. 37).

De voorzitter van de commissie,
Tjeerd de Groot

De adjunct-griffier van de commissie,
Koerselman

Nr Vraag
1 Welke oplossingen hebt u voor ogen voor het budgettekort van 521 miljoen euro (na aftrekken opbrengsten tolheffing), dat resteert na 2029?
2 Hoe verhoudt het feit dat van 2024 tot 2029 twee derde van de tolopbrengsten dient ter dekking van de kosten van de tolvoorzieningen zelf zich tot het oorspronkelijke uitgangspunt dat de kosten van tolinning maximaal 20 procent van de tolinkomsten zouden bedragen?
3 Wat zijn de consequenties op het moment dat de kosten van de tolinning meer dan 20 procent van de tolopbrengsten bedragen?
4 Is tijdelijke tolheffing bij de Blankenburgverbinding en ViA15 nog wel proportioneel, nu als gevolg van Betalen naar gebruik de realisatiekosten van de tolvoorzieningen moeten worden terugverdiend over de kortere periode tot 2030?
5 Wat is het effect op het tarief van de tolheffing naar aanleiding van het budgettekort?
6 Voor welke andere geplande infrastructurele projecten wordt momenteel overwogen om de financiering middels tolheffing te bekostigen?
7 Bent u van plan om op de betreffende tracés tol te heffen op momenten waarop er groot onderhoud plaatsvindt en, zo nee, is met een bijkomstige inkomstenderving rekening gehouden in de budgettaire prognoses?
8 Wanneer verwacht u de resultaten van de aanbesteding aan de Kamer te kunnen toezenden?
9 Welke effecten worden er verwacht op de filedruk met de ingebruikname van de tolheffing?
10 Op welke wijze worden sluiproutes tegengegaan?
11 In hoeverre zullen weggebruikers gebruikmaken van sluiproutes en welke invloed zal dit hebben op de geschatte tolinkomsten?
12 Wanneer ontvangt de Kamer het uitvoeringsplan en het handhavingsplan voor het tijdelijke tolsysteem?
13 Welke tolpoortechniek wordt er gebruikt?
14 Hoe wordt er omgegaan met mensen die elke dag door de tunnel gaan? Kunnen zij gebruikmaken van een abonnement of korting?
15 In hoeverre wordt er aangesloten op tolpoortsystemen die in omringende landen worden gebruikt?
16 Kunt u aangeven of de tolheffingstarieven gaan stijgen wanneer in de realisatie blijkt dat de infrastructuurprojecten duurder uitvallen dan begroot?
17 Kunt u specifieker aangeven op basis van welke criteria en welke berekening de hoogte van het toltarief is bepaald?
18 Staat het genoemde tolbedrag van € 1,32 voor personenwagens vast of kan dit worden opgeschroefd bij tegenvallend gebruik of budgettaire tegenvallers in de aanleg van de ViA15 of de Blankenburgverbinding?
19 Welke partij is uiteindelijk financieel verantwoordelijk, indien blijkt dat de gekozen toloplossing niet, of niet volledig voorziet in de financieringsopgaves voor de toltrajecten?
20 Kunt u aangeven wat, indien Betalen naar gebruik in een later stadium vertraagd wordt, er verandert aan de kosten en opbrengsten van deze tolheffing?
21 Kunt u aangeven hoe de tijdelijke tolheffing vanaf 2030 geïntegreerd wordt in Betalen naar gebruik?
22 Waarvan wordt, gezien het feit dat door de tolheffing tussen de 100–150 miljoen euro wordt afgelost op de toluitgave, het overige bedrag van in totaal 656 miljoen euro gedekt?
23 Kunt u aangeven welke alternatieven mogelijk zijn om de verkeersbeperking hetzelfde te houden zónder de tolheffing, om zo de natuurvergunning in stand te houden?
24 Kunt u toelichten wat de argumenten zijn achter uw conclusie dat de planning haalbaar is, terwijl het BIT-advies hier vraagtekens bij zet?
25 Waarop baseert u uw stelling dat geen tol heffen leidt tot extra stikstofdepositie in een groot aantal Natura 2000-gebieden vanwege een toename aan verkeer en dat anders rijstroken gesloten moeten worden om aan de stikstofnormen te voldoen?
26 Worden tijdelijke tolheffingen gebruikt om tekorten in de geldpotjes van ministeries te dekken?
27 Kunt u aangeven waarom het project Tijdelijke Tolheffing (TTH) zo lang heeft stilgelegen?
28 Kunt u aangeven wat de drijfveren zijn achter de kostenverdubbeling?
29 Kunt u aangeven waarom er geen integrale risicobeheersing is gemaakt en of dit nog wel gaat gebeuren?