[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verslag van de informele NAVO ministeriële bijeenkomst van 14 en 15 mei 2022

NAVO

Brief regering

Nummer: 2022D20873, datum: 2022-05-23, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-28676-406).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 28676 -406 NAVO.

Onderdeel van zaak 2022Z10206:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

28 676 NAVO

Nr. 406 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 23 mei 2022

Hierbij bied ik u het verslag aan van de informele NAVO ministeriële bijeenkomst van 14 en 15 mei 2022.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
W.B. Hoekstra

VERSLAG VAN DE INFORMELE NAVO MINISTERIËLE BIJEENKOMST VAN 14 EN 15 MEI 2022

Op zaterdag 14 en zondag 15 mei 2022 vond de informele bijeenkomst van de NAVO-Ministers van Buitenlandse Zaken (FMM) plaats in Berlijn. De Minister van Buitenlandse Zaken nam deel aan deze vergadering. De bijeenkomst bestond uit drie sessies: een avondsessie op 14 mei, met deelname van de Ministers van Buitenlandse Zaken van Zweden en Finland, en twee werksessies op 15 mei 2022. De SG NAVO Jens Stoltenberg kon wegens ziekte niet fysiek aanwezig zijn, maar maakte gebruik van een digitale verbinding. Hij werd ter plaatse vervangen door de plaatsvervangend SG Mircea Geoana.

Avondsessie met deelname van Finland en Zweden

De Ministers van Buitenlandse Zaken van Finland en Zweden gaven de aanwezige Ministers een toelichting op de ontwikkelingen in hun veiligheidssituatie naar aanleiding van de Russische invasie in Oekraïne. Deze inval heeft een grote weerslag op hun veiligheid.

Ministers van de bondgenoten benoemden de nu reeds nauwe samenwerking met Finland en Zweden. Finland en Zweden zijn robuuste democratieën, delen ook als EU-lidstaten de waarden waarop het NAVO-bondgenootschap rust en hebben een uitstekend militair vermogen. Bondgenoten spraken waardering uit voor de zorgvuldigheid van de democratische procedures die in beide landen werden gevolgd om tot een besluit te komen over het aanvragen van lidmaatschap van de NAVO. Tevens spraken ze de hoop uit dat alle bondgenoten spoedig de toetredingsaanvragen van Finland en Zweden kunnen ratificeren.

Werksessie I: Oekraïne

Ministers spraken in de eerste werksessie over de actuele situatie in Oekraïne. Veel bondgenoten noemden de militaire steun die zij op bilaterale basis aan Oekraïne geven gericht op zelfverdediging tegen de Russische agressie. Nederland benadrukte in dat verband het belang van onderlinge samenwerking en coördinatie om zo goed mogelijk aan de noden van Oekraïne te kunnen voldoen. Verder spraken zij over de versterking van NAVO’s afschrikking en verdediging (deterrence and defence), de lange termijn implicaties van de oorlog in Oekraïne en wisselden zij van gedachten over de toekomstige verhouding met Rusland.

Werksessie II: Strategisch Concept, Asia-Pacific en NAVO2030

Tijdens de tweede werksessie bespraken bondgenoten de voorbereidingen voor de Top in Madrid, van 28 tot en met 30 juni 2022. Nederland uitte waardering over het trans-Atlantische diner dat en marge van de Top georganiseerd zal worden. De nauwe samenwerking tussen de NAVO en de EU inzake Oekraïne maakt eens te meer duidelijk hoe belangrijk de NAVO en de EU zijn voor het beschermen van veiligheid en stabiliteit in het Euro-Atlantische gebied.

Ook spraken bondgenoten over het volgende NAVO Strategisch Concept. Over het algemeen waren zij tevreden over de lijnen die hierin werden geschetst, met aandacht voor de waarden waarvoor het bondgenootschap staat, de uitdagingen waarvoor Rusland en China het bondgenootschap stellen, de ontwrichtende werking van nieuwe technologieën en het belang van weerbaarheid en nauwere samenwerking met (mondiale) partners.