[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Lijst van vragen over het Jaarverslag Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2021 (Kamerstuk 36100-VII-1)

Jaarverslag en slotwet Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2021

Lijst van vragen

Nummer: 2022D21586, datum: 2022-05-25, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2022D21586).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2022Z08711:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2022D21586 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Binnenlandse Zaken heeft een aantal vragen voorgelegd aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, over het Jaarverslag Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 2021 (Kamerstuk 36 100 VII, nr. 1)

De voorzitter van de commissie,
Hagen

De adjunct-griffier van de commissie,
Honsbeek

Nr Vraag
1 Gebruikt uw ministerie of uitvoeringsinstanties algoritmen bij de uitvoering van het werk? Kunt u een limitatieve lijst geven?
2 Zijn er op ICT-systemen en het verwerken van data binnen het ministerie en/of bij uitvoeringsinstanties Privacy Impact Analyses (PIA) of Gegevensbeschermingeffectbeoordelingen (GEB) uitgevoerd in 2021? Kunt u deze rapportages naar de Kamer zenden?
3 Hoeveel extern advies is er door het ministerie ingewonnen in 2021?
4 Wat is de verhouding FTE als het gaat om externe krachten, vaste contracten en tijdelijke contracten op het ministerie en bij de diensten?
5 Welke onderzoeken zijn extern uitgevoerd in 2021 en door wie?
6 Hoeveel heeft het extern advies het ministerie en/of haar diensten gekost in 2021?
7 Hoe is de Chief Information Officer bij het ministerie gepositioneerd?
8 Hoe analyseert het ministerie zogenaamde «burgersignalen» die bij publieksvoorlichting binnenkomen?
9 Krijgen en bespreken u en de andere bewindspersonen de «burgersignalen»?
10 Hoe bepaalt u welke contacten en afspraken van de bewindspersonen publiek worden gemaakt? Welke handreiking ligt daarvoor bij de communicatie-afdeling?
11 Welke kosten heeft het ministerie gemaakt aan juridische procedures?
12 Wat heeft de inzet van de landsadvocaat namens het ministerie gekost?
13 Hoeveel geld heeft het ministerie uitgegeven aan extern juridisch advies in zijn algemeenheid?
14 Wat is de meldingsbereidheid van LHBTI’ers die te maken hebben gehad met straatintimidatie?
15 Wat is de meldingsbereidheid van vrouwen die te maken hebben gehad met straatintimidatie?
16 Wat is de verhouding tussen uitgekeerde huurtoeslag en verleende de hypotheekrenteaftrek vanaf 2012 tot en met 2021 en wat is de verwachting ten aanzien van die verhouding voor de komende jaren tot en met 2025?
17 Hoeveel huurhuizen hebben een huurverhoging gekregen in het kader van huurharmonisatie het afgelopen jaar? En hoe is die ontwikkeling in huurharmonisatie geweest de afgelopen 5 jaar? Hoe hoog was die huurharmonisatie gemiddeld in absolute getallen en hoeveel in procenten?
18 Van hoeveel sociale huurwoningen zijn huurprijzen geliberaliseerd in 2021? Kunt u de ontwikkeling laten zien van de afgelopen acht jaren, uitgesplitst per jaar?
19 Hoeveel sociale huurwoningen zijn verkocht aan beleggers en andere niet-bewoners (niet zijnde toegelaten instellingen) in 2021? Kunt u de ontwikkeling laten zien van de afgelopen acht jaren, uitgesplitst per jaar?
20 Hoeveel sociale huurwoningen zijn verkocht aan zittende bewoners in 2021? Kunt u de ontwikkeling laten zien van de afgelopen acht jaren, uitgesplitst per jaar?
21 Kunt u een overzicht geven van hoeveel sociale huurwoningen aan zittende bewoners in 2022 en indien mogelijk voorgaande jaren worden en werden verkocht?
22 Kunt u een overzicht geven hoeveel sociale huurwoningen in het kader van «right to buy» aan zittende bewoners verkocht zullen worden?
23 Van hoeveel sociale huurwoningen zijn huurprijzen gedaald in 2021? Hoeveel huurders hebben een huurkorting gekregen de afgelopen acht jaren, uitgesplitst per jaar?
24 Hoeveel huurders hebben sinds de invoering in april 2021 een tijdelijke huurkorting aangevraagd en hoeveel hebben deze tijdelijke huurkorting gekregen, indien mogelijk uitgesplitst naar reden en naar mediaan?
25 Per wanneer denkt u de dakloosheid te hebben uitgebannen?
26 Hoeveel miljoen euro hebben toegelaten instellingen in het kader van de Anti Tax Avoidance Directive (ATAD) moeten betalen het afgelopen jaar, hoeveel zal dit zijn in 2022 en indien mogelijk in de jaren daaropvolgend tot en met 2030?
27 Hoeveel dakloze mensen zijn er officieel (volgens de geldende definitie) en hoeveel officieus?
28 Hoeveel sociale huurwoningen worden gebouwd in 2022 tot en met 2030, graag uitgesplitst per prijssegment per jaar? Hoeveel flexwoningen worden daarvan tot de sociale huursector gerekend?
29 Hoeveel dakloze mensen zijn er op basis van de «ethos light classificatie» die door de Europese Commissie gehanteerd wordt?
30 Hoe hebben de bouwkosten zich ontwikkeld in 2021 en wat zijn de verwachtingen voor 2022?
31 Hoe is de personele ontwikkeling in de bouw geweest in 2021, wat zijn de verwachtingen voor 2022 en indien mogelijk de jaren daarna?
32 Hoeveel huurders hadden in 2021 een tijdelijk huurcontract en hoeveel huurders hebben sinds de invoering Wet doorstroming huurmarkt een tijdelijk huurcontract? Graag uitgesplitst per jaar en indien mogelijk uitgesplitst naar type tijdelijk contract.
33 Kunt u een overzicht geven van de kosten voor het bouwen van een eengezinswoning in de sociale sector sinds 2012 en dat graag uitgesplitst per jaar?
34 Kunt u een overzicht geven van de kosten voor het bouwen van een appartement in de sociale sector sinds 2012 en dat graag uitgesplitst per jaar?
35 Kunt u een overzicht geven van de kosten voor het bouwen van een appartement in het middensegment sinds 2012 en dat graag uitgesplitst per jaar?
36 Wat is de gemiddelde contractduur? Indien mogelijk graag uitgesplitst per jaar vanaf de invoering.
37 Kunt u een overzicht geven van de kosten voor het bouwen van een eengezinswoning in het middensegment sinds 2012 en dat graag uitgesplitst per jaar?
38 Wat is de gemiddelde huurverhoging na afloop van het contract? Indien mogelijk graag uitgesplitst per jaar vanaf de invoering.
39 Kunt u een overzicht geven van de kosten voor het bouwen van een eengezinsflexwoning sinds 2012 en dat graag uitgesplitst per jaar? Kunt u een verwachting uitspreken wat deze in 2023 zullen kosten en indien mogelijk de jaren daarna?
40 Kunt u een overzicht geven van de kosten voor het bouwen van een flexappartement sinds 2012 en dat graag uitgesplitst per jaar? Kunt u een verwachting uitspreken wat deze in 2023 zullen kosten en indien mogelijk ook voor de jaren daarna?
41 Hoeveel sociale huurwoningen zijn er gesloopt sinds 2012 en hoeveel worden er gesloopt in 2022 tot en met 2030? Graag uitgesplitst per prijssegment per jaar.
42 Hoeveel middenhuurwoningen zijn er gesloopt sinds 2012, hoeveel worden er gesloopt in 2022 en indien mogelijk de jaren daarna? Graag uitgesplitst per jaar.
43 Hoe zien de wachtlijsten voor sociale huurhuizen per woningmarktregio eruit? Wat zijn de verwachtingen voor de wachtlijsten per woningmarktregio?
44 Hoeveel woning kampen met (ernstige) gebreken, indien mogelijk uitgesplitst naar huur en koop en indien mogelijk binnen de huursector uitgesplitst naar gereguleerd en niet-gereguleerd?
45 Wat zijn de tekorten in de sociale huursector per woningmarktregio? Graag uitgesplitst per prijssegment.
46 Hoeveel woningen kampen met achterstallig onderhoud? Indien mogelijk uitgesplitst naar huur en koop en indien mogelijk binnen de huursector uitgesplitst naar gereguleerd en niet-gereguleerd.
47 Hoeveel sociale huurwoningen zijn er per aandachtsgroep tekort, uitgesplitst per dakloze volwassenen, dakloze jongeren tot 23 jaar, arbeidsmigranten, statushouders, uitstromers uit intramurale (zorg)instellingen of detentie en sociaal en medisch urgenten?
48 Hoeveel sociale huurwoningen worden er per aandachtsgroep per jaar tot aan met 2030 gebouwd, uitgesplitst per dakloze mensen, arbeidsmigranten, statushouders, uitstromers uit intramurale (zorg)instellingen of detentie en sociaal en medisch urgenten?
49 Hoeveel mensen stonden er vanaf 2012 tot en met 2021 op de urgentielijst? Wat is de gemiddelde wachttijd van een urgente? Graag uitgesplitst per jaar.
50 Hoeveel mensen stonden er vanaf 2012 tot en met 2021 op de wachtlijst voor een sociale huurwoning, uitgesplitst naar woningmarktregio?
51 Wat is de gemiddelde slagingsduur vanaf 2012 tot en met 2021 per gemeente of per woningmarktregio? Graag uitgesplitst per jaar.
52 Hoe vaak is de Wet voorkeursrechten gemeenten gevestigd in 2021? Wat zijn de verwachtingen voor de komende jaren tot en met 2025?
53 Hoeveel sociale huurwoningen worden er met een huurprijs tot aan de kwaliteitskortingsgrens tot en met 2030 gebouwd?
54 Wat is het tekort aan sociale huurwoningen met een huurprijs tot aan de kwaliteitskortingsgrens gebouwd?
55 Kunt u inzichtelijk maken op welke objecten de Wet voorkeursrechten gemeenten in 2021 gevestigd is?
56 Hoeveel sociale huurwoningen worden er met een huurprijs vanaf de kwaliteitskortingsgrens tot aan de eerste aftoppingsgrens tot en met 2030 gebouwd?
57 Hoeveel onroerendezaakbelasting is geheven op onbebouwde grond?
58 Wat is het tekort aan sociale huurwoningen met een huurprijs vanaf de kwaliteitskortingsgrens tot aan de eerste aftoppingsgrens gebouwd?
59 Wat is de gemiddelde grondprijs voor sociale nieuwbouw vanaf 2012 tot en met 2021? Graag uitgesplitst per jaar.
60 Hoeveel sociale huurwoningen worden met een huurprijs vanaf de eerste aftoppingsgrens tot aan de tweede aftoppingsgrens tot en met 2030 gebouwd?
61 Wat is het tekort aan sociale huurwoningen met een huurprijs vanaf de eerste aftoppingsgrens tot en aan de tweede aftoppingsgrens gebouwd?
62 Wat is de gemiddelde grondprijs voor midden huurwoningen vanaf 2013 tot en met 2021? Graag uitgesplitst per jaar.
63 Wat is de gemiddelde grondprijs voor het dure segment (dus vanaf het middensegment) vanaf 2013 tot en met 2021? Graag uitgesplitst per jaar.
64 Hoeveel woningen worden er voor mindervaliden tot en met 2030 gebouwd? Graag uitgesplitst per jaar, per woningmarktregio en per sector (huur en koop) en binnen de huursector uitgesplitst naar prijssegment en binnen koopsector naar betaalbaarheid.
65 Wat is het tekort aan woningen voor mindervaliden?
66 Hoeveel woningen worden er voor studenten tot en met 2030 gebouwd? Graag uitgesplitst per jaar per woningmarktregio en uitgesplitst naar prijssegment.
67 Hoeveel sociale huurwoningen hebben een laag energielabel? Hoe ziet de verdeling eruit in aantallen per energielabel?
68 Wat is het tekort aan woningen voor studenten?
69 Hoeveel huurwoningen in de vrije sector hebben een laag energielabel? Hoe ziet de verdeling eruit in aantallen per energielabel?
70 Hoeveel woningen worden er voor ouderen tot en met 2030 gebouwd? Graag uitgesplitst per jaar per woningmarktregio en uitgesplitst naar prijssegment.
71 Kan een overzicht per jaar worden gegeven van de duurzaamheidsdoelen wat betreft woningen van dit kabinet en daarbij de stand van zaken?
72 Wat is het tekort aan woningen voor ouderen?
73 Worden de doelen voor verduurzaming van woningen gehaald en kan dit worden toegelicht uitgesplitst naar huur- en koop?
74 Hoeveel woningen zijn er tekort in de sociale koopsector tot modaal inkomen?
75 Hoeveel woningen zijn er tekort in de koopsector vanaf modaal inkomen tot twee keer modaal inkomen?
76 Hoeveel euro is er in 2021 uitgetrokken voor de Regeling Reductie Energiegebruik voor huiseigenaren?
77 Hoeveel sociale koopwoningen en hoeveel koopwoningen vanaf sociale koop tot aan de Nationale Hypotheek Garantie-grens (NHG) worden tot en met 2030 gebouwd? Graag uitgesplitst per jaar per woningmarktregio.
78 Hoeveel huishoudens leven in energiearmoede per ultimo 2021 en wat is de verwachting voor 2022?
79 Hoeveel woningen zijn gebouwd in 2020 en 2021 door nationale- en internationale beleggers op de woningmarkt in Nederland? En hoeveel in 2016, 2017, 2018 en 2019?
80 Hoeveel woningen hebben buitenlandse beleggers in totaal in bezit op de Nederlandse woningmarkt? Hoeveel worden hiervan verhuurd, indien mogelijk uitgesplitst in gereguleerd en niet-gereguleerd?
81 Hoeveel huurwoningen in het betaalbare segment (vanaf liberalisatiegrens tot 1.000 euro) worden tot en met 2030 gebouwd en welk aandeel hebben woningcorporaties, wooncoöperaties en (institutionele) beleggers daarin? Graag uitgesplitst per jaar.
82 Hoeveel koopwoningen worden tot en met 2030 gebouwd en welk aandeel daarin is sociale koop?
83 Hoeveel woningen worden door wooncoöperaties tot en met 2030 gebouwd? Graag uitgesplitst per jaar en per prijssegment.
84 Welke percentage van de woningen die verhuurd worden door nationale- en internationale beleggers valt binnen de sociale sector? En welk percentage valt in de vrije sector?
85 Wat is de gemiddelde huurprijs van woningen in de vrije sector?
86 Hoeveel investeerders en verhuurders hebben meer dan 100 woningen in bezit? Welk deel van de woningen die de afgelopen jaren zijn gekocht door beleggers zijn naar kleine beleggers gegaan?
87 Hoeveel huurcontracten c.q. gebruikersovereenkomsten van (sta-)caravans, huisjes, chalets en andere objecten op vakantie- en recreatieparken zijn ontbonden in 2021? En in 2018, 2019, 2020 en tot op heden in 2022?
88 Hoeveel vakantie- en recreatieparken zijn er in Nederland? Hoeveel woonobjecten staan in deze parken?
89 Hoeveel recreatie- en vakantieparken zijn dit jaar van eigenaar gewisseld? En in 2018, 2019 en 2020?
90 Hoeveel van deze parken zijn in eigendom gekomen van buitenlandse investeerders?
91 Hoeveel arbeidsmigranten wonen op dit moment op vakantie en recreatieparken?
92 Wat is de prijsontwikkeling op vakantieparken met betrekking tot huur en koop van (sta-) caravans, huisjes, chalets en andere woonobjecten? Kan dit worden uitgesplitst in de jaren 2015 tot en met 2021?
93 Hoeveel gemeenten hebben besloten om permanente bewoning op vakantie- en recreatieparken toe te staan?
94 Is bekend hoeveel woningzoekenden op de reguliere woningmarkt een tijdelijk onderkomen hebben op een vakantiepark? Zo nee, is hier een schatting van?
95 Hoeveel huurders die permanent wonen op vakantieparken hebben recht op huurprijsbescherming? Hoeveel huurders vallen hierbuiten?
96 Kunt u in een overzicht de netto huurquote, de netto koopquote en de netto woonquote (recenter dan in Woon2018) laten zien voor mensen met een minimuminkomen, modaal inkomen, 2 keer modaal inkomen, 3 keer modaal inkomen en kunt u dit uitsplitsen in absolute bedragen en in percentage in het overzicht?
97 Welk deel van het besteedbaar inkomen zijn huurders in de sociale sector gemiddeld kwijt aan hun huur? Welk deel aan woonlasten (zijnde huur- en energiekosten)? Kan dit schematisch worden weergegeven voor meerdere inkomens- en huishoudcategorieën?
98 Welk deel van het besteedbaar inkomen zijn huurders in de vrije sector gemiddeld kwijt aan hun huur? Welk deel aan woonlasten (zijnde huur- en energiekosten)? Kan dit schematisch worden weergegeven voor meerdere inkomens- en huishoudcategorieën?
99 Welk deel van het besteedbaar inkomen zijn huiseigenaren gemiddeld kwijt aan hun hypotheek en energiekosten samen?
100 Hoeveel hurende huishoudens zijn meer dan 25 procent van het inkomen kwijt aan woonlasten (huur en energiekosten)?
101 Hoeveel hurende huishoudens zijn meer dan 40 procent van het inkomen kwijt aan woonlasten (huur en energiekosten)?
102 Hoeveel huiseigenaren zijn meer dan 25 procent van het inkomen kwijt aan woonlasten (hypotheek en energiekosten)?
103 Hoeveel huiseigenaren zijn meer dan 40 procent van het inkomen kwijt aan woonlasten (hypotheek en energiekosten)?
104 Hoeveel mensen wonen er te duur (indien mogelijk uitgesplitst naar huur (inclusief en exclusief kamerhuur) en koop?
105 Hoeveel koopwoning staan per ultimo 2021 «onder water»?
106 Hoeveel zaken zijn vanaf 2012 tot en met 2021 bij de Huurcommissie en de rechtbanken voorgelegd met betrekking tot te hoge huren, servicekosten, gebreken, vocht en/of schimmel, reparaties en bemiddelingskosten, graag uitgesplitst per jaar?
107 Hoeveel steden hebben een Stedelijk Sociaal Statuut en welke steden hebben een Sociaal Statuut?
108 Wat is de ratio vermogen eigenwoningbezitter of vermogen huurder in 2021 en hoe was deze ratio vanaf 2012 tot en met 2020?
109 Hoeveel geld heeft de jubelton aan schenkingsbelasting c.q. erfbelasting in totaal de schatkist gekost en hoeveel gaat het tot het afschaffen nog kosten?
110 Welke inkomensnormen hanteert het Nibud bij welke huishoudens als het gaat om de woonquote (inkomen in verhouding tot de woonlasten) voor zowel huurders als kopers?
111 Hoeveel huisuitzettingen zijn gedaan in 2020 en hoeveel in 2021? Hoeveel van deze huisuitzettingen komen door betalingsachterstanden en hoeveel daarvan zijn in 2020 en 2021 gerelateerd aan de coronacrisis? Kunt u uw antwoord toelichten?
112 Hoeveel huishoudens en in welke inkomenscategorie kregen hypotheekrenteaftrek in 2021 en hoeveel in 2022?
113 Hoeveel huishoudens hebben nog een aflossingsvrije hypotheek? Hoeveel van deze huishoudens zijn boven de 65 jaar?
114 Is er in 2021 actief gelobbyd naar buitenlandse investeerders om sociale huurwoningen aan te kopen, op welke manier(en) en met welk resultaat? Wat zijn de plannen hieromtrent voor 2022 en de jaren die daarop volgen?
115 Hoeveel gemeentebestuurders woonden in een ambtswoning in de jaren 2012 tot en met nu, graag per jaar uitgesplitst?
116 Hoeveel provinciebestuurders woonden in een ambtswoning in de jaren 2012 tot en met nu, graag per jaar uitgesplitst?
117 Is in 2022 en in 2023 en in 2024 budget vrijgemaakt voor het huisvesten van statushouders? Zo ja, hoeveel en hoeveel woningen kunnen daarvan gerealiseerd worden?
118 Hoeveel starters hebben gebruik gemaakt van het nieuwe 0-tarief van de overdrachtsbelasting?
119 Wat was de gemiddelde huizenprijs waarbij gebruik werd gemaakt van het nieuwe 0-tarief overdrachtsbelasting?
120 Hoeveel is gemiddeld overboden bij biedingen op koopwoningen?
121

Is bekend of het 0-tarief overdrachtsbelasting een prijsopdrijvend effect heeft gehad? Zo ja,

hoeveel?

122 Wat zijn de verwachte belastingopbrengsten op verhuurd onroerend en hoeveel bedragen deze?
123 Hoeveel klachtmeldingen zijn er geweest over makelaars die met voorkennis biedingen konden inzien en een hogere prijzen konden bewerkstelligen?
124 Het kabinet trekt voor de komende 10 jaar € 100 miljoen per jaar uit om extra woningbouw te stimuleren. Specifiek voor ouderen is in 2022 € 20 miljoen beschikbaar voor het stimuleren van geclusterde woningen. Hoe wordt het budget voor het stimuleren van ouderenhuisvesting in de jaren hierna geborgd?
125 Wordt bij het stimuleren van geclusterde woningen onderscheid gemaakt tussen verschillende groepen ouderen? Is er bij deze projecten aandacht voor ouderen met speciale behoeften, zoals mensen met dementie?
126 Wat kost de geplande huurbevriezing in 2024?
127 Kunt u inzichtelijk maken hoe als gevolg van een huurbevriezing de investeringscapaciteit van woningcorporaties beïnvloed wordt en in welke mate?
128 In hoeverre zijn aan het beleid op het gebied van discriminatie en racisme concrete en tijdsgebonden doelstelling gekoppeld? Kunt u een overzicht bieden van de beleidsindicatoren die daarbij worden gehanteerd?
129 Kunt u een overzicht geven van de totale uitgaven aan de bestrijding van discriminatie en racisme vanuit uw ministerie? Kunt u tevens een overzicht bieden van de totale uitgaven aan de bestrijding van discriminatie en racisme vanuit het Rijk?
130 Kunt u een overzicht geven van de totale uitgaven vanuit het Rijk gerelateerd aan het slavernijverleden, uitgesplitst naar doelstelling en weergegeven per ministerie?
131 Op welke manier wordt de afspraak uit het coalitieakkoord om de positie van de Nationaal Coördinator tegen Racisme en Discriminatie te versterken met voldoende mensen en middelen uitgevoerd?
132 Op welke manier wordt de afspraak uit het coalitieakkoord om de positie van de Nationaal Coördinator Antisemitismebestrijding te versterken met voldoende mensen en middelen uitgevoerd?
133 Op welke manier wordt de afspraak uit het coalitieakkoord om de positie van het College voor de Rechten van de Mens te versterken met voldoende mensen en middelen uitgevoerd?
134 Op welke manier wordt de afspraak uit het coalitieakkoord om de positie van de gemeentelijke antidiscriminatievoorzieningen te versterken met voldoende mensen en middelen uitgevoerd?
135 Kunt u toelichten wat het huidige beleid is en wat de beleidsdoelstellingen voor de komende jaren zijn ten opzichte van organisaties die zich schuldig maken aan discriminatie of racisme? Kunt u daarbij ook aangeven wat de concrete en tijdsgebonden doelstellingen zijn en welke beleidsindicatoren daarbij worden gehanteerd?
136 Welk beleid wordt er gevoerd vanuit uw ministerie op het gebied van anoniem solliciteren en «open hiring»? Kunt u daarbij ook aangeven wat de concrete en tijdsgebonden doelstellingen zijn en welke beleidsindicatoren daarbij worden gehanteerd?
137 Wat is het huidige beleid en wat zijn de beleidsdoelstellingen voor de komende jaren om etnisch profileren tegen te gaan? Kunt u daarbij ook aangeven wat de concrete en tijdsgebonden doelstellingen zijn en welke beleidsindicatoren daarbij worden gehanteerd?
138 Wat is het huidige beleid en wat zijn de beleidsdoelstellingen voor de komende jaren om woningmarktdiscriminatie tegen te gaan? Kunt u daarbij ook aangeven wat de concrete en tijdsgebonden doelstellingen zijn en welke beleidsindicatoren daarbij worden gehanteerd?
139 Hoe gaat u de inspanning die nodig is van alle betrokken partijen, naar aanleiding van de eerste rapportage van de Taskforce Nieuwbouw Woningcorporaties (TNW), realiseren en/of sturen om de beoogde 150.000 sociale huurwoningen te halen?
140 Blijft de Woningbouwimpuls de komende jaren beschikbaar om betaalbare woningbouwprogramma’s van de grond te krijgen?
141 Blijft u de komende jaren geld vrijmaken voor het Volkshuisvestingsfonds, zodat er een grote slag kan worden geslagen met het verduurzamen en verbeteren van woningen in kwetsbare gebieden, zoals bijvoorbeeld naoorlogse wijken?
142 Welke concrete acties gaat u ondernemen om de zorgen over de betaalbaarheid en de betrouwbaarheid van technieken van de bewoners die onderdeel uitmaken van de proeftuinen weg te nemen?
143 Onder 3.3 staat het volgende: «Daarnaast hebben we, om de regeldruk onder burgers te verminderen, in samenwerking met maatschappelijke organisaties en uitvoeringsorganisaties knelpunten in de samenleving aangepakt». Welke knelpunten zijn aangepakt en kunnen hier een aantal voorbeelden van genoemd worden?
144 Onder het kopje «een toegankelijke en transparante digitale overheid» worden de verschillende wijzigingen in relatie tot de Basisregistratie Personen (BPR) genoemd. Welke organisaties hebben toegang tot de BRP en tot welk deel hebben de organisaties toegang?
145 Kunt u toelichten hoe de mogelijke inzet voor woningbouw als onderdeel van de grondstrategie van het Regionaal Ontwikkelprogramma (ROP) vorm zou krijgen?
146 Zijn er specifieke voorwaarden om over te gaan tot woningbouw binnen het ROP?
147 Wat heeft u in 2021 concreet gedaan om de aanbevelingen van de Groep van Staten tegen Corruptie (GRECO) uit 2019 op te volgen? Kan per aanbeveling de actuele stand van zaken worden weergegeven?
148 Hoeveel mensen ontvingen huurtoeslag in 2020 en hoeveel in 2021? Hoeveel miljard euro is daar per jaar mee gemoeid?
149 Waarom worden tussen nu en 2025 minder terugvorderingen verwacht?
150 Hoeveel huurders zullen naar verwachting in 2022 met terugwerkende kracht huurtoeslag terugvragen en welk bedrag is hiervoor geraamd?
151 Hoeveel huurtoeslag wordt er (op basis van een schatting) de komende jaren vanaf 2022 tot en met 2025 uitgekeerd?
152 Hoe groot zijn de effecten van de bezuinigingen op de huurtoeslag? Graag uitgesplitst per maatregel.
153 Kan een schatting gegeven worden van het aantal huishoudens dat wel recht heeft op huurtoeslag, maar dit niet aanvraagt? Kan hierbij ook aangegeven worden of globaal bekend is wat de redenen hiervan zijn?
154 Hoeveel woningen zijn gerealiseerd of gepland met behulp van de Woningbouwimpuls? Kan ook aangegeven worden wat de gemiddelde bijdrage per woning is?
155 Hoeveel nieuwbouwprojecten zijn er waarbij de woningen gericht worden verkocht aan starters? Welk percentage van de nieuwbouwwoningen betreft dit?
156 Wat is de gemiddelde duur van de bouw van een woning (van planfase tot oplevering)? Kan dit, voor zover bekend, per woningmarktregio worden weergegeven?
157 Kan per woningmarktregio de gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning worden weergegeven?
158 Hoe worden ouderen, in het bijzonder mantelzorgers én mensen met dementie, betrokken bij de uitvoering van de extra woningbouwimpuls?
159 Blijft de voorwaarde voor de woningbouwimpuls dat tenminste de helft betaalbaar moet zijn? Zo ja, waarom wordt dit niet aangepast naar twee derde betaalbaar?
160 Is het aandeel beleggers bij woningverkrijgingen dat is gehalveerd, in de eerste helft van 2021 ten opzichte van 2020, het directe gevolg van het verhoogde tarief van de overdrachtsbelasting? Zo nee, welke andere mogelijke verklaring heeft u daarvoor?
161 Hoeveel woningen zijn door middel van de Binnenstedelijke Transformatiefaciliteit gerealiseerd?
162 Komt er een alternatief voor de Wet bevordering eigenwoningbezit (BEW) nu er geen budget meer beschikbaar is voor nieuwe toekenningen op grond van deze wet?
163 Kan de gemiddelde wachttijd bij de Huurcommissie worden weergegeven en hoe dit zich in 2021 heeft ontwikkeld?
164 Aan welke doelgroepen zijn de overige 554 woningen toegekend, van de 1.290 woningen die werden ontwikkeld met de Regeling Vergunninghouders waarvan er 736 voor statushouders zijn ontwikkeld?
165 Kan een overzicht gegeven worden van het aantal woningen in Nederland per energielabel? Kan hierbij ook een onderscheid gemaakt worden tussen sociale huurwoningen, vrije sectorwoningen en koopwoningen?
166 Hoeveel kleine ondernemers weten de Subsidieregeling Verduurzaming MKB te vinden? Is dit aantal in lijn met de verwachte aantal aanvragen?
167 Waarom zijn de extra middelen in het kader van de kabinetsreactie op het rapport «Ongekend onrecht» toegevoegd aan de middelen voor het tegengaan van discriminatie binnen het Rijk?