Voortgangsrapportage Zorg van Nu en update Slimme Zorg Estafette 2022
Kwaliteit van zorg
Brief regering
Nummer: 2022D22726, datum: 2022-06-02, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31765-643).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: E.J. Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Onderdeel van kamerstukdossier 31765 -643 Kwaliteit van zorg .
Onderdeel van zaak 2022Z11068:
- Indiener: E.J. Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2022-06-07 16:00: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2022-06-08 10:15: Procedurevergadering VWS (Procedurevergadering), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2022-09-15 10:00: Gegevensuitwisseling /–bescherming in de zorg / E-Health/Slimme zorg / Administratieve lasten (Commissiedebat), vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- 2022-09-22 14:50: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 |
31 765 Kwaliteit van zorg
27 529 Informatie- en Communicatietechnologie (ICT) in de Zorg
Nr. 643 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 2 juni 2022
Conform de toezegging uit de brief van mijn voorganger van 15 oktober 20211 bied ik uw Kamer hierbij de voortgangsrapportage van Zorg van Nu 2020–2021 aan2. Tevens maak ik van de gelegenheid gebruik om uw Kamer te informeren over de Slimme Zorg Estafette die in de maand februari heeft plaatsgevonden.
Slimme Zorg Estafette 2022
Van 27 januari tot en met 25 februari jl. vond de tweede editie van de Slimme Zorg Estafette (SZE) plaats. De Slimme Zorg Estafette is een initiatief van het Ministerie van VWS, gezamenlijk georganiseerd vanuit de Juiste Zorg op de Juiste Plek en Zorg van Nu. Tijdens deze maand organiseerden partijen uit verschillende zorgdomeinen allerlei activiteiten met als doel om van elkaar te leren, elkaar te inspireren en samen de zorg te transformeren. Niet alleen zien en ervaren hoe anderen slimme zorg inzetten, maar ook nieuwe verbindingen aangaan. Om zo de ontwikkeling, implementatie en opschaling van slimme zorg en gezondheid écht verder te brengen en daarmee bij te dragen aan de juiste zorg op de juiste plek en het werken in de zorg leuker en gemakkelijker maken.
Elke week stond slimme zorg en innovatie centraal in één regio, waarna het stokje werd doorgegeven aan de volgende regio (in totaal vier regio’s). Enkele hoogtepunten uit de maand waren:
• Op 27 januari organiseerde VWS de digitale opening van de SZE waarbij vier slimme zorg-initiatieven vertelden over de stappen die zij hebben gezet de afgelopen periode en hoe zij verder geholpen kunnen worden bij de opschaling en implementatie van hun initiatief, zoals:
– Utrechtzorg vertelde over hun programma «Ambassadeurs Zorgtechnologie» waarbij 14 VVT instellingen in regio Utrecht samenwerken om medewerkers kennis te laten maken met zorgtechnologie. Met de deelnemers gingen zij in gesprek over hoe je mensen laat leren hierover in een hectische tijd waarin weinig tijd over is;
– Jeugdbescherming Overijssel heeft in samenwerking met de Hogeschool Saxion begin 2020 de VR simulatie «Verscheurd» gelanceerd; de simulatie kan worden ingezet bij ouders in complexe scheiding en helpt om het perspectief en loyaliteitsconflict van het kind centraal te stellen. Met de deelnemers gingen zij in gesprek over welke geleerde lessen uit andere domeinen van de zorg op het gebied van implementatie en opschaling zij kunnen meenemen voor de doorontwikkeling van hun project;
Daarnaast is de e-healthmonitor 3 aan VWS aangeboden;
• Er zijn 300 activiteiten georganiseerd door partijen vanuit het hele land en alle domeinen van zorg, onderwijs en ondersteuning. Hieraan hebben ruim 3500 mensen deelgenomen. Een paar voorbeelden:
– ZorgConnect Noord-Midden Limburg vertelde over hun innovatienetwerk «Fieldlabs», waarbij zorgorganisaties in de regio van elkaar kunnen leren én samen innovatieve oplossingen ontwikkelen, testen en implementeren. Het netwerk volgt binnen Fieldlabs de innovatieroute; een stappenplan om gezamenlijk te kunnen innoveren;
– Het Experience Lab voor studenten en zorgmedewerkers werd officieel geopend, dit is een volledig ingerichte woonruimte in zorginstelling De Rietkraag van Zorgpartners Midden-Holland in Gouda. In het Experience Lab ervaren studenten en zorgmedewerkers wat zorgtechnologie is. Niet door te kijken, maar door er in de praktijk mee te werken en er met anderen over te praten.
• Vanuit VWS zijn in totaal tien werkbezoeken gedaan tijdens de SZE door onder andere de bewindspersonen, SG en DG’s:
– De Minister voor LZS heeft bij Marente gezien hoe verpleegkundigen in het beeldzorgteam hulp op afstand geven aan zo’n 150 cliënten, waarbij ook een cliënt haar ervaringen deelde;
– De Staatssecretaris van VWS ging wandelen met de initiatiefnemers van sociale innovatie Frisse Gedachtes. Zij hebben een online platform opgezet waarbij studenten worden ondersteunt bij hun mentale gezondheid door ervaringsdeskundigen en psychologiestudenten;
– De Minister van VWS ging op bezoek bij het thuismonitoringscentrum van het St. Antonius Ziekenhuis. In dit centrum worden patiënten met verschillende aandoeningen op afstand gevolgd.
• Op 10 maart organiseerde VWS de digitale afsluiting van de SZE waarbij concrete tips en handvatten gedeeld werden voor de implementatie en opschaling van slimme zorg en innovatie. Als onderdeel hiervan werd de nieuwste versie van het Toetsingskader Telemonitoring van volwassenen thuis gepresenteerd door de IGJ4.
Met de Slimme Zorg Estafette zijn veel nieuwe verbindingen gelegd en is inspiratie voor vervolgstappen opgedaan. Ik wijs uw Kamer hiervoor op het e-magazine dat is gemaakt met alle resultaten van deze editie in de bijlage. Er is ook een evaluatie uitgevoerd onder de deelnemers van de SZE. Hieruit blijkt dat de SZE 2022 wordt beoordeeld met een 8.0 en dat 90 procent meedoet aan een volgende editie. De meest genoemde redenen om deel te nemen aan of een activiteit te organiseren tijdens de SZE zijn: het opdoen van nieuwe ideeën en kennis, het uitwisselen van ervaringen en het leren van anderen. Dit maakt de SZE een belangrijk instrument als het gaat om het delen van goede voorbeelden, kennis uit te wisselen en nieuwe verbindingen te leggen.
Ons voornemen is dan ook om in februari 2023 een vervolg aan de SZE te geven. Hierbij willen we nog meer aansluiten bij het thema arbeidsmarkt en innovatie en de focus (nog) meer leggen op de kwaliteit van de regionale activiteiten.
Voortgangsrapportage Zorg van Nu
Van het programma Zorg van Nu is een voortgangsrapportage gemaakt van de activiteiten en resultaten in 2020 en 2021. Ik verwijs uw Kamer graag naar deze rapportage in de bijlage. Hierin is te lezen dat Zorg van Nu inmiddels erg gegroeid is in bekendheid en zichtbaarheid en daarmee veel mensen bereikt om de kennis over zorginnovatie te vergroten. Een greep uit de resultaten van het programma:
• Er is een e-learning over slimme zorg gelanceerd voor zorgprofessionals met inmiddels 4300 deelnemers.
• De website van Zorg van Nu is uitgebreid met de belangrijkste stappen van het implementeren van zorgtechnologie voor zorgorganisaties.
• Er zijn voor 18 aandoeningen wegwijzers op de website gelanceerd, waarbij patiënten, mantelzorgers en zorgprofessionals door vragen te beantwoorden op maat naar zorginnovaties worden verwezen.
• Op social media zijn de berichten van Zorg van Nu met voorbeelden van zorginnovaties miljoenen keren bekeken.
• Er zijn 100.000 patiënten bereikt met informatie over slimme zorg via huisartsenpraktijken.
• Er zijn meer dan 300.000 ouderen bereikt met slimme mogelijkheden om langer thuis te wonen.
• Er zijn 90 verhalen over ervaringen met slimme zorg en innovaties gedeeld.
In 2022 wordt het programma Zorg van Nu gecontinueerd waarbij de focus ligt op het laten zien wat slimme zorg is, welke zorginnovaties er zijn en hoe, wanneer en waarom je ze inzet. Door ervaringen en voorbeelden onder zoveel mogelijk zorggebruikers en zorgprofessionals te delen, hoop ik te bereiken dat we op nog grotere schaal innoveren en transformeren, en zo bij te dragen aan meer zelfregie bij patiënten en cliënten en het ontzorgen en ondersteunen van zorgverleners.
De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
E.J. Kuipers
Kamerstuk 35 925 XVI, nr. 14.↩︎
Zie bijlage.↩︎
De e-healthmonitor is in opdracht van VWS ontwikkeld door het RIVM, en geeft inzicht in het huidige aanbod en gebruik van digitale zorg en inzicht in welke factoren het gebruik van digitale zorg stimuleren of juist belemmeren.↩︎
Dit toetsingskader richt zich op de zorg op afstand aan volwassen patiënten (18+) die onder behandeling staan van een medisch specialist of van de huisarts en thuis verblijven met telemonitoring.↩︎