Antwoord op vragen van het lid Kuzu over het afschaffen van vitamine D uit de basisverzekering
Antwoord schriftelijke vragen
Nummer: 2022D25818, datum: 2022-06-20, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiƫle HTML versie (ah-tk-20212022-3185).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: E.J. Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Onderdeel van zaak 2022Z10983:
- Gericht aan: E.J. Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
- Indiener: T. Kuzu, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (š origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
3185
Vragen van het lid Kuzu (DENK) aan de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het afschaffen van vitamineĀ D uit de basisverzekering (ingezonden 2Ā juni 2022).
Antwoord van Minister Kuipers (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 20Ā juni 2022).
Vraag 1
Kent u het bericht Ā«VitamineĀ D zelf betalen? Voor veel mensen met een donkere huid is het een noodĀ»?1
Antwoord 1
Ja.
Vraag 2
Bent u op de hoogte van het belang van vitamineĀ D voor verschillende lichamelijke processen, zoals groei en behoud van stevige botten en spieren, maar ook als hulpmiddel tegen migraine en chronische vermoeidheid?
Antwoord 2
Ja. Samen met calcium is vitamineĀ D van belang voor het behoud van stevige botten en spieren. De rol van vitamineĀ D-tekort bij vermoeidheid2 en migraine3 is echter nog niet bevestigd.
Vraag 3
Bent u op de hoogte van het feit dat een langdurig gebrek aan vitamineĀ D rachitis bij kinderen veroorzaakt en bij volwassenen leidt tot een hoger risico op hart- en vaatziekten, osteomalacie met diffuse bot- en spierpijnen en proximale spierzwakte (pijn in de bovenbenen en heupen, moeite met overeind komen)?
Antwoord 3
Het is bekend dat er een relatie is tussen vitamineĀ D tekort en het risico op rachitis bij kinderen en osteomalacie bij volwassenen met als symptomen diffuse (verspreide) bot- en spierpijnen en spierzwakte in bovenbenen en -armen. Over de precieze rol van vitamineĀ D-tekort bij hart- en vaatziekten zijn volgens de Gezondheidsraad echter geen harde uitspraken te doen. Hiervoor ontbreken onderzoeken van goede kwaliteit.4
Vraag 4
Bent u op de hoogte van het feit dat veel mensen met een donkere huid de vitamineĀ D-supplementen nodig hebben, omdat hun huid de vitamine minder snel aanmaakt bij contact met uv-straling van de zon?
Antwoord 4
Het klopt dat ook mensen met een donkere huid een hoger risico lopen op een tekort aan vitamineĀ D. VitamineĀ D wordt deels opgenomen via voeding en wordt deels geproduceerd door de huid bij blootstelling aan zonlicht. De vitamineĀ D productie in de huid is afhankelijk van meerdere factoren waaronder huidtype, leeftijd van de huid en hoeveelheid blootstelling aan zonlicht. Mensen met een donker huidtype hebben een langere blootstelling aan zon nodig om dezelfde hoeveelheid vitamineĀ D te produceren in de huid dan mensen met een licht huidtype. Andere risicogroepen zijn ouderen, mensen die zwanger zijn en kinderen tot 4 jaar. Om deze reden geeft de Gezondheidsraad advies om bij alle genoemde bevolkingsgroepen vitamineĀ D aan te vullen.3
Vraag 5
Bent u op de hoogte van het feit dat ook een enorme hoeveelheid ouderen en babyās van niet-westerse moeders te maken hebben met een vitamineĀ D-tekort?
Antwoord 5
Zoals ik in mijn antwoord op vraag 4 al heb aangegeven is het bekend dat ouderen een verhoogd risico hebben op vitamineĀ D-tekort, omdat een verouderde huid minder vitamineĀ D aanmaakt en ouderen minder in de zon komen. Ook mensen die zwanger zijn, mensen die borstvoeding geven en hun babyās lopen een verhoogd risico op een vitamineĀ D-tekort. De Gezondheidsraad adviseert vitamineĀ D-suppletie bij al deze groepen, ongeacht huidskleur of culturele achtergrond. Overigens zijn er inderdaad aanwijzingen dat niet-westerse moeders en hun babyās vaker een vitamineĀ D-tekort hebben dan westerse moeders en hun babyās.
Vraag 6
Deelt u de mening dat het van groot belang is dat babyās gezond opgroeien en ouderen gezond blijven? Zo nee, waarom niet?
Antwoord 6
Ja, die mening deel ik. Mensen kunnen gelukkig op allerlei manieren zelf bijdragen aan hun gezondheid, zoals door te bewegen, gezond te eten, en genoeg buiten te komen. Aanvullend is er brede toegang tot middelen om de gezondheid op peil te houden, zoals vitaminen en mineralen. Deze middelen zijn hier ook bij uitstek voor geschikt. De vraag die hierbij belangrijk is, is of deze middelen noodzakelijk zijn om te verzekeren. Voor vitamineĀ D geldt dat dit zonder recept voor een beperkt bedrag verkrijgbaar is en daarom niet noodzakelijk is om te verzekeren. Het geld dat nu collectief via de basisverzekering aan vitamineĀ D wordt uitgegeven, kan beter worden ingezet voor duurdere zorg die wel noodzakelijk is om te verzekeren.
Vraag 7
Deelt u de mening dat het, in het kader van beter voorkomen dan genezen, belangrijk is dat het kabinet een gezondere levensstijl aanmoedigt?
Antwoord 7
Ik vind het belangrijk dat mensen worden aangemoedigd en in staat worden gesteld om zo gezond mogelijk te leven. In het coalitieakkoord zet het kabinet dan ook fors in op het stimuleren van een gezonde leefstijl, onder meer door het aanpakken van gezondheidsverschillen, het werken aan en verbreden van de doelen uit het preventieakkoord en het stimuleren van sport en bewegen. Ook binnen het basispakket zet ik in op het aanmoedigen van een gezonde leefstijl, onder meer door het stimuleren van leefstijlinterventies als (onderdeel van) de behandeling bij leefstijl-gerelateerde aandoeningen. Hierbij is het wel van belang dat zorg voldoet aan de pakketcriteria. Dit wil zeggen dat zorg (kosten)effectief en uitvoerbaar moet zijn, en ook dat zorg noodzakelijk moet zijn om te verzekeren.
Vraag 8
Deelt u de mening dat het innemen van voldoende vitamineĀ D voor de genoemde groepen bijdraagt aan een gezondere levensstijl? Zo nee, waarom niet?
Antwoord 8
Die mening deel ik. Ik sluit me dan ook aan bij het advies van de Gezondheidsraad om vitamineĀ D te suppleren bij deze risicogroepen. Het suppleren van vitamineĀ D wordt geadviseerd als aanvulling op de adviezen van gezonde voeding en voldoende blootstelling aan zonlicht.5 De vraag die hierbij belangrijk is, is of deze middelen ook noodzakelijk zijn om te verzekeren. Voor vitamineĀ D geldt dat dit, zoals gezegd, zonder recept voor een beperkt bedrag verkrijgbaar is op de vrije markt en daarom niet noodzakelijk is om te verzekeren via het basispakket.
Vraag 9 en 10
Bent u op de hoogte van de brief die door zorgverzekeraars naar het kabinet is gestuurd en waarin staat dat een gezondere levensstijl vaker vergoed moet worden? Zo ja, wilt u er dan bij de zorgverzekeraars op aandringen om meer preventie te stimuleren?
Wat vindt u van het verzoek van de zorgverzekeraars aan het kabinet om vol in te zetten op preventie om hogere zorgkosten op termijn te beperken?
Antwoord 9 en 10
Ik ben op de hoogte van de brief die door zorgverzekeraars aan het kabinet is gestuurd en ik ben ook met zorgverzekeraars in gesprek over de vraag hoe zij meer kunnen inzetten op preventie. In mijn brief over preventie in het zorgstelsel, die ik binnenkort naar uw Kamer stuur, ga ik hier nader op in. Ik deel immers het belang van het stimuleren van een gezondere leefstijl. Door in te zetten op preventie blijven mensen langer gezond. Naast een hogere levenskwaliteit voor de betrokkenen kan dit ook helpen om op termijn de stijgende zorgkosten te beperken. Preventie en gezonde leefstijl zijn dan ook belangrijke speerpunten in het coalitieakkoord. Waar nodig zal ik alle partijen in de zorg, waaronder zorgverzekeraars, blijven aansporen om vanuit hun rol in het zorgstelstel preventie te stimuleren.
Vraag 11
Deelt u de mening dat het risico bestaat dat als vitamineĀ D niet langer gratis via de huisarts wordt aangeboden, de genoemde groepen minder vitamineĀ D zullen gebruiken en de huisarts minder snel zullen bezoeken voor klachten? Wat vindt u hiervan?
Antwoord 11
Het is onduidelijk of het niet langer vergoeden van vitamineĀ D uit de basisverzekering ertoe zal leiden dat minder mensen vitamineĀ D zullen gebruiken. VitamineĀ D is als zelfzorgmiddel te koop voor gemiddeld ā¬Ā 7,30 per persoon per jaar. Deze kosten zijn voor de meeste mensen zelf te dragen. Ook nu vitamineĀ D wordt vergoed vanuit de basisverzekering, dragen veel mensen de kosten hiervan in de praktijk (deels) zelf. Zij betalen voor vitamineĀ D op recept immers het eigen risico. Omdat de kosten van vitamineĀ D āĀ door afleverkosten bij de apotheek en door het ontbreken van concurrentie met zelfzorgproductenĀ ā in de basisverzekering hoger liggen dan in de vrije verkoop, is het mogelijk dat deze mensen goedkoper uit zijn wanneer zij vitamineĀ D zelf aanschaffen. Voor het bezoek aan de huisarts geldt dat mensen met klachten altijd terecht kunnen bij de huisarts voor advies. Hiervoor betalen zij geen eigen risico. Indien nodig kan de huisarts patiĆ«nten adviseren om vitamineĀ D in te nemen en patiĆ«nten kunnen deze vitamineĀ D vervolgens zelf tegen lage kosten aanschaffen.
Tot slot wil ik opmerken dat therapietrouw afhankelijk is van vele factoren. Het is onduidelijk wat de invloed is van vergoeding van zorg op de therapietrouw. Het Zorginstituut zal daarom de effecten van het niet meer vergoeden van vitamineĀ D in de praktijk monitoren, waarbij onder andere wordt gekeken naar eventuele effecten op de therapietrouw en het gebruik van vitamineĀ D door kwetsbare groepen.
Vraag 12
Deelt u de mening dat het oneerlijk is om de genoemde groepen, bovenop de gestegen energieprijzen, de gestegen voedselprijzen, de gestegen huurpijzen en de algehele inflatie, nu ook te belasten met extra kosten voor een voor hen noodzakelijk product?
Antwoord 12
Ik deel deze mening ten dele. Het Zorginstituut heeft in haar advies uitgebreid stilgestaan bij de effecten van het niet meer vergoeden van vitamineĀ D uit het basispakket. Hierbij zijn ook patiĆ«ntenorganisaties geconsulteerd en de Adviescommissie Pakket heeft advies uitgebracht over de maatschappelijke effecten. Het Zorginstituut verwacht dat de kosten van vitamineĀ D in de vrije verkoop en van vitamineĀ D in hogere sterkte op recept voor vrijwel iedereen te dragen zijn. Op dit moment is er een stijging in energie- en voedselprijzen. Dit raakt vooral mensen met lagere inkomens. Zij hebben moeite in de breedte om dagelijks rond te komen. Ook de relatief lage kosten van vitamineĀ D kunnen hierbij een probleem zijn. Ik vind het belangrijk om hier oog voor te hebben. Voor deze mensen zijn gelukkig verschillende gemeentelijke voorzieningen beschikbaar. Gemeenten ontvangen 268Ā miljoenĀ euro per jaar ten behoeve van financieel maatwerk voor hun ingezetenen voor kosten van zorg en ondersteuning. Zij kunnen, waar nodig, mensen bijstaan met bijvoorbeeld gemeentelijke compensatieregelingen en bijzondere bijstand.
Het is daarnaast belangrijk om de effecten van het niet meer vergoeden van vitamineĀ D te blijven volgen. Het Zorginstituut zal daarom monitoren of het niet meer vergoeden van vitamineĀ D gevolgen heeft in de praktijk, en zo ja, welke dat zijn.
Vraag 13
Bent u op de hoogte dat het afnemen van de vitamineĀ D-bekostiging vanuit de basisverzekering voor veel Nederlanders van kleur ook een symbolische waarde heeft, omdat zij als specifieke groep nu extra belast worden?
Antwoord 13
Bijna 5 miljoen mensen in Nederland gebruiken vitamineĀ D vanuit preventief oogpunt of als onderdeel van een behandeling. Een deel hiervan krijgt op dit moment deze vitamineĀ D vergoed uit het basispakket. Onder andere de volgende groepen gebruiken preventief vitamineĀ D omdat ze tot een risicogroep behoren maken: jonge kinderen, mensen die zwanger zijn, ouderen en mensen met een donkere huidskleur. Daarnaast wordt vitamineĀ D voor bijvoorbeeld patiĆ«nten met osteoporose toegepast bij hun behandeling. Het Zorginstituut heeft geconcludeerd dat de meeste mensen de kosten voor vitamineĀ D zelf kunnen dragen en dat vitamineĀ D daarmee niet noodzakelijk is om te verzekeren uit de basisverzekering. De collectieve uitgaven aan vitamineĀ D kunnen beter worden besteed aan duurdere zorg die wel noodzakelijk is om te verzekeren. VitamineĀ D zal voor alle bovengenoemde groepen vanaf januari 2023 voor eigen rekening komen. Het is dus niet zo dat Ć©Ć©n specifieke groep extra wordt belast.
Vraag 14
Bent u bereid om vitamineĀ D weer terug te brengen onder de basisverzekering?
Antwoord 14
Hier ben ik niet toe bereid. Het Zorginstituut heeft geconcludeerd dat de meeste mensen de kosten van vitamineĀ D voor gemiddeld ā¬Ā 7,30 per persoon per jaar zelf kunnen dragen. Daarmee is vitamineĀ D geen noodzakelijk te verzekeren zorg. Het blijven vergoeden van vitamineĀ D schept daarom een verkeerd precedent in het licht van het streven naar passende zorg. De samenleving is immers ruim 10Ā keer zo duur uit wanneer vitamineĀ D wordt vergoed vanuit het basispakket en dit geld kan beter worden besteed aan duurdere zorg die wel noodzakelijk is om te verzekeren. Ik volg daarom het advies van het Zorginstituut op. Daarmee geldt dat de kosten voor het gebruik van vitamineĀ D vanaf 1Ā januari 2023 voor eigen rekening zullen komen.
Trouw, 28Ā mei 2022, Ā«VitamineĀ D zelf betalen? Voor veel mensen met een donkere huid is het een noodĀ» (www.trouw.nl/binnenland/vitamine-d-zelf-betalen-voor-veel-mensen-met-een-donkere-huid-is-het-een-nood~bf5485e6/).ā©ļø
GrĆ¼bler, MR, MƤrz, W, Pilz, S. et al. Vitamin-D concentrations, cardiovascular risk and events ā a review of epidemiological evidence. Reviews in Endocrine and Metabolic Disorders (Vol. 18, Issue 2, 259ā272). 2017. Springer New York LLC. https://doi.org/10.1007/s11154-017-9417-0.ā©ļø
Ghorbani, Z, Togha, M, Rafiee, P et al. Vitamin D in migraine headache: a comprehensive review on literature. In Neurological Sciences (Vol. 40, Issue 12, 2459ā2477). 2019. Springer-Verlag Italia s.r.l. https://doi.org/10.1007/s10072-019-04021-z.ā©ļø
Gezondheidsraad: dossier Naar een toereikende inname van vitamineĀ D, 2008. Gezondheidsraad: dossier evaluatie van de voedingsnormen voor vitamineĀ D, 2012.ā©ļø
Gezondheidsraad: dossier Naar een toereikende inname van vitamineĀ D, 2008. Gezondheidsraad: dossier evaluatie van de voedingsnormen voor vitamineĀ D, 2012.ā©ļø