[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Maatregelen en situatie asielopvang

Vreemdelingenbeleid

Brief regering

Nummer: 2022D26032, datum: 2022-06-20, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-19637-2951).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 19637 -2951 Vreemdelingenbeleid.

Onderdeel van zaak 2022Z12591:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 2951 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID EN DE MINISTER VOOR VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 juni 2022

Zoals uw Kamer vrijdag 17 juni jl. is gemeld heeft het kabinet naar aanleiding van de situatie in de migratieketen de structuur voor nationale crisisbesluitvorming geactiveerd (Kamerstuk 19 637, nr. 2906). Doel hiervan is om tijdelijk op hoog ambtelijk en politiek-bestuurlijk niveau coördinatie en besluitvorming te laten plaatsvinden ten aanzien van doorstroom in de asielopvang. Deze structuur bestaat uit het Interdepartementaal Afstemmingsoverleg (IAO), de Interdepartementale Commissie Crisisbeheersing (ICCb) de Ministeriele Commissie Crisisbeheersing (MCCb). Ook is het Nationaal Kernteam Communicatie (NKC) actief. Binnen deze structuur wordt nauw samengewerkt met veiligheidsregio’s, gemeenten, provincies, IND, COA en andere partners en hun respectievelijke wettelijke taken en bevoegdheden. Voor het kabinet en alle betrokken medeoverheden blijft onverminderd van kracht dat eenieder die heeft moeten vluchten voor zijn of haar eigen veiligheid bescherming moet worden geboden.

De MCCb heeft vandaag, 20 juni 2022, in afstemming met medeoverheden gesproken over plannen voor de middellange en lange termijn en maatregelen voor de korte termijn.

De plannen voor de middellange termijn hebben als primair doel om het systeem te stabiliseren. Concreet gaat het om maatregelen gericht op het realiseren van kwalitatief en kwantitatief voldoende asielopvangcapaciteit en huisvesting van uitgeplaatste vergunninghouders.

De plannen voor de lange termijn hebben als primair doel om een effectief opvang- en huisvestingssysteem te realiseren met structureel voldoende opvang- en huisvestingscapaciteit.

Bij de bespreking van de maatregelen voor de korte termijn zijn in het bijzonder crisisnoodopvang en versnelling van de uitplaatsing van statushouders aan de orde gekomen, met als primair doel om te garanderen dat voldoende capaciteit beschikbaar is om opvang te bieden aan personen die Nederland binnenkomen voor asielbescherming.

Over deze plannen en maatregelen heeft deze avond een bespreking in het Veiligheidsberaad plaatsgevonden.

De bespreking in het Veiligheidsberaad is aanleiding om later deze week verder te spreken. Het kabinet verwacht uw Kamer dan ook later deze week daarover te kunnen informeren.

Inzet van de nationale crisisstructuur onderstreept de urgentie en complexiteit van de te vervullen opvang- en huisvestingsopgave. Door intensieve samenwerking in een geïntegreerde crisisstructuur koerst het kabinet op snelle resultaten. Het kabinet spreekt zijn waardering uit voor deze enorme gezamenlijke inzet in deze bijzonder complexe context. Hierbij dient in het bijzonder de inzet van alle betrokken uitvoeringsdiensten, de veiligheidsregio’s, provincies en gemeenten en hun respectievelijke medewerkers te worden genoemd. Al die betrokkenen leveren al geruime tijd in zeer moeilijke omstandigheden een buitengewone bijdrage bovenop de vele andere inspanningen. Die waardering gaat ook naar overige betrokken maatschappelijke partners en stakeholders.

Mede namens de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en de Minister van Justitie en Veiligheid,

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,
E. van der Burg

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening,
H.M. de Jonge