Nader antwoord op vragen van leden Van der Lee, Kröger, Piri en Thijssen over het bericht dat Rusland stopt met het leveren van aardas aan Polen en Bulgarije
Antwoord schriftelijke vragen (nader)
Nummer: 2022D29680, datum: 2022-07-06, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20212022-3366).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: R.A.A. Jetten, minister voor Klimaat en Energie (D66)
Onderdeel van zaak 2022Z08506:
- Gericht aan: R.A.A. Jetten, minister voor Klimaat en Energie
- Indiener: T.M.T. van der Lee, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: S.C. Kröger, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: K.P. Piri, Tweede Kamerlid
- Medeindiener: J. Thijssen, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2021-2022 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
3366
Vragen van leden Van der Lee, Kröger (beiden GroenLinks), Piri en Thijssen (beiden PvdA) aan de Minister voor Klimaat en Energie over het bericht dat Rusland stopt met het leveren van aardas aan Polen en Bulgarije (ingezonden 29 april 2022).
Nader antwoord van Minister Jetten (Klimaat en Energie) (ontvangen 6 juni 2022).
Vraag 1
Heeft u het bericht gelezen dat Rusland stopt met het leveren van aardas aan Polen en Bulgarije en vervolgens het bericht dat Rusland toch wel gas levert aan Bulgarije?1
Antwoord 1
Ja.
Vraag 2
Om welke hoeveelheden aardgas gaat dit? Komt de energievoorziening van Polen hierdoor in gevaar? Moeten lidstaten in de Europese Unie (EU) bijspringen om het licht niet uit te laten gaan in Polen? Welke rol is hier weggelegd voor Nederland?
Antwoord 2
Het is mij niet exact bekend om welke hoeveelheden aardgas het gaat want ik heb geen inzicht in hetgeen contractueel is afgesproken tussen Gazprom en haar afnemers in Polen en Bulgarije. In algemene zin geldt dat Polen op jaarbasis ca. 22 miljard m3 gas verbruikt en Bulgarije ca. 3 miljard m3. Zeker voor Bulgarije geldt dat dit gas in belangrijke mate uit Rusland afkomstig is. De gasvoorziening in Polen is meer gediversifieerd door de aanwezigheid van een LNG-terminal.
Overigens hebben Polen en Bulgarije laten weten voldoende voorraden te hebben, en vooralsnog geen problemen te verwachten met de gasvoorziening. Er is dan ook geen verzoek om bijstand gedaan aan Nederland.
Vraag 3
Wat is/zijn de precieze reden(en) dat Rusland stopt met het leveren van aardgas aan Polen? Kan Rusland die reden(en) ook gebruiken om Nederland en andere EU-lidstaten geen aardgas meer te leveren?
Antwoord 3
Voor zover bekend lijkt het erop dat de Poolse en Bulgaarse afnemers niet hebben willen voldoen aan de bepalingen van het roebeldecreet, omdat hiermee de EU sanctieregels zouden worden ontdoken. Het is niet uit te sluiten dat deze reden door Gazprom en de Russische autoriteiten ook in de toekomst richting andere afnemers in de Unie wordt gebruikt.
Vraag 4
Hoe verhouden de feiten dat een aantal Europese kopers in roebels voor Russisch gas betaalt en dat tien Europese bedrijven euro- en roebelrekeningen hebben geopend bij Gazprombank zich tot de Europese sancties?
Antwoord 4
Ik wil mij niet te veel laten leiden door speculaties. Ik ken namelijk de exacte leveringsovereenkomsten van deze Europese leveranciers met hun Russische toeleveranciers niet. Evenwel hebben Nederlandse partijen geen betalingsmogelijkheid in roebels in hun contracten opgenomen: en nieuwe constructies om dergelijke betalingen toch in roebels te doen zijn dan ook wat het kabinet betreft niet in lijn met de Europese sanctiewetgeving, en derhalve onwenselijk. Het kabinet laat zich ook niet chanteren door de Russische federatie met dergelijke praktijken.
Vraag 5
Kunt u de juridische analyse van de Europese Commissie hierover delen met de Kamer?
Antwoord 5
Door middel van een Q&A heeft de Europese Commissie haar standpunt over het roebel decreet openbaar gemaakt2.
De lezing van het kabinet is dat het meewerken aan de uitvoering van het roebeldecreet voor gasleveringscontracten waarvan de betalingen in andere valuta zijn vastgesteld dan de roebel, het ontduiken is van de relevante sanctiebepalingen in de zin van artikel 12 van Verordening (EU) nr. 833/2014 in samenhang met de artikelen 3bis, eerste lid, onderdeel b, 5bis, 5decies van Verordening (EU) nr. 833/2014.