[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Uitstel beantwoording vragen van het lid Ceder over het bericht ‘Veel financieel kwetsbare ouderen maken geen gebruik van inkomensvoorzieningen’ van de Nationale Ombudsman

Mededeling (uitstel antwoord)

Nummer: 2022D30262, datum: 2022-07-07, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20212022-3460).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2022Z12393:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022 Aanhangsel van de Handelingen
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

3460

Vragen van het lid Ceder (ChristenUnie) aan de Minister voor Armoedebestrijding, Participatie en Pensioenen over het bericht «Veel financieel kwetsbare ouderen maken geen gebruik van inkomensvoorzieningen» van de Nationale ombudsman (ingezonden 17 juni 2022).

Mededeling van Minister Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) (ontvangen 7 juli 2022).

Vraag 1

Bent u bekend met het rapport van de Nationale ombudsman «Met te weinig genoegen nemen»1?

Vraag 2

Hoe worden ouderen bij het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd geïnformeerd door het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) en/of gemeenten over mogelijke aanvullende voorzieningen, naast Algemene Ouderdomswet (AOW)?

Vraag 3

Bent u bereid om met gemeenten en landelijke uitvoeringsorganisaties in gesprek te gaan over de aanbeveling van de Nationale ombudsman om ouderen (herhaaldelijk) pro actief te benaderen aangaande mogelijke inkomensregelingen?

Vraag 4

Bent u het met de Nationale ombudsman eens dat eenvoudigere aanvraagprocedures kunnen leiden tot een lager niet-gebruik van inkomensregelingen?

Vraag 5

Hoe beoordeelt u het huidige beleid aangaande het bereiken van ouderen voor het voorkomen van niet-gebruik van inkomensvoorzieningen?

Vraag 6

Hoe denkt u over de aanbeveling van de Nationale ombudsman om aan de hand van beschikbare data of door gegevensuitwisseling tussen overheidsinstanties aanvraagprocedures te vereenvoudigen?

Mededeling

Onlangs heeft de Nationale ombudsman mij het rapport «Met te weinig genoegen nemen» aangeboden dat handelt over financieel kwetsbare ouderen die geen gebruik maken inkomensvoorzieningen. Naar aanleiding daarvan heeft lid Ceder (CU) vragen gesteld (2022Z12393) en hebben de leden Palland en Werner (beiden CDA) aanvullende vragen gesteld (Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2021–2022, nr. 3461).

Hierbij wil ik u informeren dat ik deze vragen niet binnen de gestelde termijn van drie weken kan beantwoorden. De Nationale ombudsman heeft mij gevraagd om binnen drie maanden op het rapport te reageren en die reactie zal ik in de beantwoording van de vragen betrekken. De beantwoording wordt zo spoedig mogelijk aan u toegezonden.


  1. De Nationale ombudsman, 16 juni 2022, «Veel financieel kwetsbare ouderen maken geen gebruik van inkomensvoorzieningen», (https://www.nationaleombudsman.nl/nieuws/2022/veel-financieel-kwetsbare-ouderen-maken-geen-gebruik-van-inkomensvoorzieningen).↩︎