[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op BIT-advies Adviescollege ICT-toetsing inzake Digitaliseren Schatkistbankieren

Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Brief regering

Nummer: 2022D30827, datum: 2022-07-11, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-26643-898).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 26643 -898 Informatie- en communicatietechnologie (ICT).

Onderdeel van zaak 2022Z14933:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

26 643 Informatie- en communicatietechnologie (ICT)

Nr. 898 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 11 juli 2022

Hierbij zend ik u, het BIT-advies van het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) over het project Digitaliseren Schatkistbankieren (DIGI-SKB)1. Ik heb om advies van het AcICT gevraagd omdat het project een ICT-component kent van meer dan 5 miljoen euro. Het advies is op 29 juni 2022 ontvangen en het onderzoek van het AcICT is uitgevoerd in de periode van 1 april tot en met 24 mei 2022.

Conclusie Adviescollege

Het Adviescollege concludeert op basis van het onderzoek dat het project DIGI-SKB de potentie heeft om een maatschappelijk relevant, bruikbaar en toekomstbestendig systeem met bijbehorende processen op te leveren. Gecontroleerde ingebruikname is echter ook op de, opnieuw geplande, go-live-datum niet haalbaar. Dit komt vooral doordat:

A. cruciale projectresultaten in het eindstadium van het project nog niet gereed zijn;

B. de impact van gebrek aan kennis en capaciteit op de planning herhaaldelijk onderschat wordt;

C. gebrekkig zicht op afhankelijkheden voor verrassingen blijft zorgen.

Daarbij adviseert het college om verschillende maatregelen te nemen. Ik dank het AcICT voor het waardevolle advies. Hieronder ga ik inhoudelijk op de adviespunten in.

Algemeen

Ik beschouw het adviesrapport van het AcICT als constructief en als steun in de rug om het project op een beheerste wijze af te kunnen ronden.

De bevindingen van het AcICT zijn herkenbaar. Het is verschillende keren noodzakelijk gebleken de planning te herijken en het AcICT legt hierbij de vinger op de zere plek. Voor het merendeel van de bevindingen zijn binnen het project maatregelen getroffen of voorzien, waarbij het AcICT terecht constateert dat het soms lang duurt voordat de getroffen maatregelen het gewenste effect sorteren. Daarnaast liggen enkele bevindingen buiten de directe invloedsfeer van het project dan wel het Ministerie van Financiën. Ondanks druk om het project nu snel af te ronden zal voor de afronding van het project ruim meer tijd worden genomen tot en met het tweede kwartaal van 2023. Dit om een gecontroleerde ingebruikname te borgen en eventuele nieuwe tegenvallers te kunnen opvangen.

De adviezen van het AcICT passen goed in de weg voorwaarts die het project voor ogen heeft, waarbij de adviezen een aantal goede aanscherpingen bevatten waar het project zijn voordeel mee zal doen.

Adviespunten

Het AcICT heeft ten behoeve van de realisatie van het project nog enkele adviespunten:

1. Werk een terugvalscenario uit zodat het oude systeem blijft functioneren totdat het nieuwe systeem aantoonbaar stabiel is.

2. Verbeter op korte termijn het lopende project door een realistische kritiek-pad-planning te maken, de migratie- en testaanpak verder te professionaliseren en effectiever samen te werken.

3. Bereid het toekomstige onderhoud en beheer goed voor.

Hieronder volgt de reactie op de adviespunten.

Ad 1. Er zijn en worden maatregelen genomen om de huidige beheerorganisatie voor het oude systeem nog te continueren totdat het nieuwe systeem live gaat. Met de banken worden afspraken gemaakt om te borgen dat het oude systeem zo lang als nodig nog kan worden gevoed met het huidige formaat bankbestanden.

Ad 2. De scope voor live-gang is opnieuw tegen het licht gehouden, waarbij de oorspronkelijk geplande twee releases worden samengevoegd tot één release die alle vereiste functionaliteit bevat. Deze focus op één release levert een reductie in de hoeveelheid projectactiviteiten op. De projectleiding werkt samen met de betrokken leveranciers aan een realistische integrale kritiek-pad-planning waarop alle partijen commitment geven. De go-live-datum wordt met meer dan een half jaar uitgesteld tot en met het tweede kwartaal 2023, zodat in de integrale kritieke-pad-planning voldoende ruimte kan worden ingebouwd om tegenvallers te kunnen opvangen.

Voor het verder professionaliseren van de migratie- en testaanpak is het projectteam recent versterkt met ervaren deelprojectleiders op deze gebieden. Daarnaast zijn twee business analisten/testers geworven om de kwaliteit van de functionele analyse en het testen te verbeteren en tegelijkertijd de belasting op de interne projectmedewerkers te reduceren. Verder zijn de voorbereidingen getroffen voor verdere inzet van testautomatisering. Met de Auditdienst Rijk zijn afspraken gemaakt over het uitvoeren van een onafhankelijk onderzoek naar de opzet en uitkomsten van de migratieaanpak.

De projectleiding is met de technische beheerpartij en de ontwikkelaar in overleg over hoe de operationele samenwerking nu en voor de beheerfase het beste kan worden ingevuld. Zodra de plannen voor beheer en onderhoud bijna gereed zijn wordt een CIO oordeel aangevraagd voor de beheerfase.

Ad 3. Gezien de fase waarin het project zich bevindt, is de voorbereiding van het toekomstige onderhoud en beheer nog onderhanden. Naast het maken en vastleggen van afspraken met alle betrokken partijen organiseert het project zogenoemde readiness assessments om de beheer- en onderhoudsprocessen met alle betrokken partijen te beproeven aan de hand van praktijksituaties. Periodieke evaluatie van de kwaliteit van de samenwerking tussen de betrokken partijen blijft een punt van aandacht.

In de integrale kritieke-pad-planning wordt ruimte opgenomen om de technische schuld die tijdens het project ontstaat zoveel mogelijk te beperken. Voor het wegwerken van de resterende technische schuld en de verbetering van de overdraagbaarheid van het systeem worden tijdens het project in afstemming met de toekomstige beheerorganisatie voorstellen uitgewerkt. De uitvoering van die voorstellen zal op een geschikt moment in de beheerfase plaatsvinden.

Ik heb er vertrouwen in dat de implementatie van de adviezen van het Adviescollege een belangrijke bijdrage zal leveren aan een gecontroleerde ingebruikname van het systeem in de loop van 2023.

De Minister van Financiën,
S.A.M. Kaag


  1. Zie bijlage.↩︎