[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op het verzoek van het lid Agema, gedaan tijdens de Regeling van Werkzaamheden van 6 september 2022, over het Integraal Zorgakkoord

Kwaliteit van zorg

Brief regering

Nummer: 2022D34796, datum: 2022-09-08, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31765-654).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31765 -654 Kwaliteit van zorg .

Onderdeel van zaak 2022Z16551:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2021-2022

31 765 Kwaliteit van zorg

Nr. 654 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT EN VOOR LANGDURIGE ZORG EN SPORT EN DE STAATSSECRETARIS VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 8 september 2022

Tijdens de regeling van werkzaamheden op 6 september jl. (Handelingen II 2021/22, nr. 104, Regeling van Werkzaamheden) is gesproken over het Integraal Zorgakkoord. Via deze brief informeren wij u graag over de laatste stand van zaken van het Integraal Zorgakkoord.

De zorg in zijn totaliteit staat voor grote uitdagingen: de zorgvraag stijgt, de vergrijzing neemt toe en er is sprake van grote krapte op de arbeidsmarkt. De spanning tussen vraag en aanbod in de zorg groeit. De toegankelijkheid en kwaliteit van zorg staat daardoor onder druk. We zien problemen met wachtlijsten en uitgestelde behandelingen. Dat zijn grote en lastige opgaven waar we met elkaar voor staan.

Daarom is er de afgelopen maanden door tal van partijen binnen de zorg hard gewerkt aan dit akkoord en de integrale aanpak van deze opgaven, in het besef dat alleen een integrale benadering kan leiden tot de gewenste uitkomst. Dit is geen gemakkelijk proces omdat we voor het eerst met zoveel partijen samen een complex akkoord proberen te sluiten. In de afgelopen maanden zijn de volgende partijen nauw betrokken geweest bij het akkoord: Verzorgenden en Verpleegkundigen Nederland, Federatie Medisch Specialisten, Patiëntenfederatie Nederland, MIND, De Nederlandse GGZ, Landelijke Huisartsen Vereniging, InEen, ZorgthuisNL, Actiz, Nederlandse Federatie van Universitaire medische centra, Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, Zelfstandige Klinieken Nederland, Zorgverzekeraars Nederland en Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Daarnaast zijn ook Zorginstituut Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van het onderhandelaarsakkoord.

De totstandkoming van het Integraal Zorgakkoord heeft van iedereen gevraagd na te denken hoe we samen de zorg nu en in de toekomst gezond kunnen houden. Waar voorheen in samenspraak met de diverse sectoren zogeheten Hoofdlijnakkoorden werden gesloten, bijvoorbeeld met de huisartsenzorg of de wijkverpleging, zijn wij nu voor het eerst met alle sectoren aan tafel gaan zitten. Dat er nu één onderhandelaarsakkoord ligt is dan ook uniek en sluit aan bij de uitdagingen waar we voor staan. Het is noodzakelijk dat we met alle partijen over de hele breedte van de zorg gaan werken aan de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van zorg. De uitdagingen beperken zich immers niet tot één sector. Verregaande samenwerking is nodig zowel regionaal, tussen het sociale en het medische domein als tussen de verschillende domeinen in de zorg (waaronder eerstelijnszorg, GGZ, ziekenhuizen). Ook moeten we samen een gezonde levensstijl stimuleren en voorkomen dat zorg nodig is. Alle betrokken partijen spannen zich in om de grote opgave waar de zorg voor staat samen aan te pakken en hier afspraken over te maken.

Afgelopen vrijdag 2 september is met alle partijen een onderhandelaarsakkoord bereikt. Momenteel zijn de verschillende partijen bezig met besluitvorming hierover in samenspraak met hun achterbannen. Uiterlijk begin volgende week zullen alle partijen laten weten of ze het akkoord ondertekenen. Het Integraal Zorgakkoord kan alleen slagen als partijen zich aan het akkoord committeren. Wij hopen dat het voor de betrokken partijen lukt om in de komende dagen hierover een afweging te maken. Het akkoord kan dan definitief worden gemaakt op woensdag 14 september en zal dan vanzelfsprekend direct aan uw Kamer worden toegestuurd. Dat is weliswaar het eind van een intensieve periode van onderhandelingen, maar ook het begin van een nieuwe periode waarin het akkoord uitgewerkt en in de praktijk gebracht moet worden. Het Integraal Zorgakkoord is daarmee een werkagenda. Wij hebben er vertrouwen in dat deze werkagenda kan leiden tot de juiste vernieuwing van de zorg. We gaan dan ook graag met uw Kamer in gesprek over het akkoord en de uitwerking daarvan, waarbij uw Kamer vanzelfsprekend beleid kan bijsturen. Uiteraard zijn wij ook bereid om waar nodig nadere toelichting en duiding te geven over de afspraken, bijvoorbeeld door een technische briefing.

Uw Kamer heeft ook verzocht om het delen van verslagen van de onderhandelingen. Bij de onderhandelingen voor het Integraal Zorgakkoord zijn een groot aantal personen en partijen betrokken. Deze partijen zijn in de veronderstelling dat zij hun overwegingen in beslotenheid konden delen. Om de goede samenwerking met deze partijen rondom het akkoord – maar ook richting de toekomst – zo goed als mogelijk te houden, willen wij dit vertrouwen respecteren.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
E.J. Kuipers

De Minister voor Landurige Zorg en Sport,
C. Helder

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
M. van Ooijen