[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Toelichting op antwoorden op vragen over de uitvoering van het leerlingenvervoer

Taxibeleid

Brief regering

Nummer: 2022D38968, datum: 2022-09-30, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31521-132).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31521 -132 Taxibeleid.

Onderdeel van zaak 2022Z18325:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

31 521 Taxibeleid

Nr. 132 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR PRIMAIR EN VOORTGEZET ONDERWIJS

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 september 2022

Hierbij stuur ik u de antwoorden op de vragen van de leden Van Meenen (D66), Paul (VVD), De Hoop (PvdA), Beertema (PVV), Segers (ChristenUnie), Kwint (SP), Bisschop (SGP) en Westerveld (GroenLinks) over het leerlingenvervoer. De vragen werden ingezonden op 7 september 2022.

Ondanks dat de verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het leerlingenvervoer wettelijk bij gemeenten ligt, vind ik dat leerlingen die het nodig hebben goed vervoerd worden naar school en vind ik het verschrikkelijk dat dit nu onvoldoende gebeurt. Ik schrik van de signalen die ik ontvang en die in de diverse media te lezen en horen zijn. En ik zie ook, net als de LBVSO, dat dit bij vaak kwetsbare kinderen tot problemen leidt. Ik snap dat LBVSO verbetering eist.

Ik spreek daarom de VNG en gemeenten op hun verantwoordelijkheid aan het maximale te doen om – gegeven de zeer krappe arbeidsmarkt – de knelpunten in het leerlingenvervoer op te lossen. Hierbij bedoel ik dat leerlingen die gebruik maken van het taxivervoer op tijd gebracht en gehaald worden, met kwalitatief goede chauffeurs en zo kort mogelijke reistijd.

Ouders en leerlingen moeten hierop kunnen vertrouwen, en bij verstoringen moet de communicatie goed zijn en mogen zij niet voor verrassingen komen te staan.

Ook ben ik in gesprek met Ouders & Onderwijs, de Kinderombudsman en de LBVSO over de knelpunten in het leerlingenvervoer. Daarnaast heb ik structureel overleg met Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) en andere departementen over activiteiten om het personeelstekort op te lossen. Vervoerders spannen zich nu al in om via werving meer chauffeurs aan te trekken, dit vraagt creativiteit en aandacht. Ik grijp zelf alle mogelijkheden aan om creatieve oplossingen onder de aandacht te blijven brengen.

Deze acties zullen het personeelstekort – zoals we dat momenteel ook in andere sectoren zien – helaas niet korte termijn oplossen. Daarom worden ook andere (middel)lange termijnoplossingen geïnventariseerd (zie antwoord op vraag 5).

Met de beantwoording van deze schriftelijke vragen voldoe ik ook aan het verzoek van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 12 september 2022 om te reageren op de brief van LBVSO over de onrust in het (voortgezet) speciaal onderwijs door tekorten leerlingenvervoer.

De Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs,
A.D. Wiersma