[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Rapportage Koninkrijk der Nederlanden t.b.v. de vierde cyclus van de Universal Periodic Review

Algemene Vergadering der Verenigde Naties

Brief regering

Nummer: 2022D39126, datum: 2022-10-03, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-26150-201).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 26150 -201 Algemene Vergadering der Verenigde Naties.

Onderdeel van zaak 2022Z18384:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

26 150 Algemene Vergadering der Verenigde Naties

Nr. 201 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 3 oktober 2022

Hierbij zend ik u, mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken en de Minister van Justitie en Veiligheid, een kopie van de rapportage van het Koninkrijk der Nederlanden ten behoeve van de vierde cyclus van de Universal Periodic Review (UPR), zoals deze in augustus is ingediend bij het Bureau van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (OHCHR).

De UPR is een «peer review»-mechanisme, waarbij in cycli van 4,5 jaar de mensenrechtensituatie in alle VN-lidstaten beoordeeld wordt. Dit proces, dat plaatsvindt onder auspiciën van de VN-Mensenrechtenraad, biedt lidstaten de kans om te laten zien welke acties zij ondernomen hebben om de mensenrechtensituatie in het eigen land te verbeteren. Vervolgens kunnen de andere VN-lidstaten aanbevelingen doen over waar zij nog verdere mogelijkheden voor verbetering zien.

Ten behoeve van de UPR dient elke lidstaat een nationale rapportage in te dienen, waarin het de eigen mensenrechtensituatie omschrijft. In verband met de strikte limiet van 10.700 woorden, is het noodzakelijk hierbij kort en bondig een beperkt aantal thema’s te behandelen. Bij de selectie van onderwerpen is het de bedoeling dat er in ieder geval wordt ingegaan op de aanbevelingen die tijdens de vorige UPR-cyclus aanvaard zijn. Daarnaast is er ook aandacht geweest voor de input van toezichthouders en het maatschappelijk middenveld, die in maart van dit jaar in deze context al eigen rapportages naar de OHCHR verzonden hebben.

Op 15 november 2022 vindt de mondelinge review van het Koninkrijk plaats in Genève. Na afloop hiervan zal ik uw Kamer informeren over de aanbevelingen die tijdens deze sessie gedaan zijn en over het verdere vervolg van het UPR-proces.

De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
H.G.J. Bruins Slot