[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden

Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2022 (Vijfde incidentele suppletoire begroting inzake medische zorg voor ontheemden uit Oekraïne)

Verslag houdende een lijst van vragen en antwoorden

Nummer: 2022D41651, datum: 2022-10-17, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36181-3).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36181 -3 Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2022 (Vijfde incidentele suppletoire begroting inzake medische zorg voor ontheemden uit Oekraïne).

Onderdeel van zaak 2022Z15899:

Onderdeel van zaak 2022Z19469:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

36 181 Wijziging van de begrotingsstaat van het Ministerie van Justitie en Veiligheid (VI) voor het jaar 2022 (Vijfde incidentele suppletoire begroting inzake medische zorg voor ontheemden uit Oekraïne)

Nr. 3 VERSLAG HOUDENDE EEN LIJST VAN VRAGEN EN ANTWOORDEN

Vastgesteld 17 oktober 2022

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid, belast met het voorbereidend onderzoek van dit voorstel van wet, heeft de eer verslag uit te brengen in de vorm van een lijst van vragen met de daarop gegeven antwoorden.

De vragen zijn op 26 september 2022 voorgelegd aan de Minister van Justitie en Veiligheid. Bij brief van 13 oktober 2022 zijn ze door de Minister van Justitie en Veiligheid beantwoord.

Met de vaststelling van het verslag acht de commissie de openbare behandeling van het wetsvoorstel voldoende voorbereid.

De voorzitter van de commissie,
Van Meenen

De adjunct-griffier van de commissie,
Nouse

1

Zijn er momenteel genoeg zorgprofessionals om te voldoen aan de zorgvraag van Oekraïense ontheemden? Kunt u dat uitsplitsen per regio?

Op dit moment wordt de benodigde zorg aan ontheemden geleverd.

2

Welke knelpunten zijn er in het bieden van de juiste zorg en wat wordt er ondernomen om deze knelpunten weg te nemen?

De arbeidsmarkt in de zorg is krap. Daar waar grotere aantallen Oekraïense ontheemden zijn komen te wonen neemt ook de vraag naar zorg toe. Voor grotere en (boven)regionaal werkende zorgorganisaties is dit over het algemeen op te vangen. Voor lokale zorgverleners en dan met name huisartsen en eerstelijnspsychologen ligt dat echter anders. In sommige regio’s is reeds sprake van schaarste, ofwel omdat er wachtlijsten zijn ofwel vanwege een tekort aan zorgverleners. Dat kan gevolgen hebben voor de beschikbaarheid en toegankelijkheid van zorg.

Voor huisartsen zijn intermediaire organisaties beschikbaar die ingeschakeld kunnen worden om eenvoudige zorgvragen af te laten handelen door verpleegkundigen. In geval van knelpunten op lokaal/regionaal niveau brengt het Rijk het bestaan van dit soort organisaties onder de aandacht van gemeenten.

Voor wat betreft de eerstelijnspsychologen wordt op dit moment onderzocht hoe Oekraïense psychologen ingezet kunnen worden om de vraag naar psychologische hulp vanuit de ontheemden op te vangen.

Ook taal is soms een knelpunt. Hiervoor zijn afgelopen zomer tolkenvoorzieningen aanbesteed door DG-Oekraine, waar zorgverleners gebruik van kunnen maken.

3

Hoe staat de beschikbaarheid van medische zorg voor Oekraïense ontheemden in verhouding tot beschikbare zorg van reguliere asielzoekers, met name in noodopvang en crisisnoodopvang?

De zorg van asielzoekers wordt geregeld door het COA. De beschikbaarheid van medische zorg voor ontheemden is geregeld via het reguliere zorgstelsel en is gelijk aan de toegang tot medische zorg die ook aan de inwoners van Nederland wordt geboden.