[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Amendement van de leden Ellemeet en Mohandis over extra verpleeghuisplekken

Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2023

Amendement

Nummer: 2022D42310, datum: 2022-10-18, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36200-XVI-27).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36200 XVI-27 Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2023.

Onderdeel van zaak 2022Z19699:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

36 200 XVI Vaststelling van de begrotingsstaten van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2023

Nr. 27 AMENDEMENT VAN DE LEDEN ELLEMEET EN MOHANDIS

Ontvangen 18 oktober 2022

De ondergetekenden stellen het volgende amendement voor:

In artikel 3 Langdurige zorg en ondersteuning van de departementale begrotingsstaat worden het verplichtingenbedrag en het uitgavenbedrag verhoogd met € 360.000 (x € 1.000).

Toelichting

Momenteel staan er ruim 20.000 ouderen op een wachtlijst voor een plek in het verpleeghuis. En de vraag zal, met de toenemende vergrijzing, alleen maar toenemen. Maar dit kabinet investeert niet in meer verpleeghuisplekken. Met dit amendement worden middelen vrijgemaakt om 25.000 extra verpleeghuisplekken te bouwen tot en met 2025.

Met de krapte op de arbeidsmarkt en de vergrijzing is het belangrijk dat we de zorg zo goed mogelijk organiseren. De zorg in het verpleeghuis is daarbij onmisbaar. De specialist ouderengeneeskunde, de fysiotherapeut, de verpleegkundige en verzorgende zitten allemaal in hetzelfde gebouw en kunnen makkelijk samenwerken om de ouderen de juiste zorg te verlenen. En omdat ook alle ouderen in hetzelfde gebouw zitten, hoeven de zorgverleners niet te reizen om de volgende oudere te verzorgen. Alles zit dicht bij elkaar.

Ten tweede is de thuissituatie voor heel veel ouderen niet passend. Kijk bijvoorbeeld naar ouderen met dementie. Momenteel woont 2/3e van de mensen met dementie thuis. Van deze mensen komt nu al 27% jaarlijks op de SEH terecht. En 20% van deze ouderen is opgenomen geweest in het ziekenhuis. Als de verpleeghuiscapaciteit niet wordt uitgebreid, moeten nog meer ouderen met dementie thuis blijven wonen. Zij doen daar vervolgens weer een zwaar beroep doen op de huisarts, de SEH en het ziekenhuis, waardoor de zorgkosten stijgen en de werkdruk voor de huisarts en in het ziekenhuis verder toeneemt.

De middelen zijn structureel en worden via het fonds langdurige zorg over de zorgkantoren verdeeld, zodat er weer voldoende geïnvesteerd kan worden in verpleeghuisplekken in het hele land. De dekking wordt gevonden in de algemene middelen.


Ellemeet

Mohandis