[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Toezegging gedaan tijdens het commissiedebat Belastingdienst van 7 september 2022, over de Uber-casus

Belastingdienst

Brief regering

Nummer: 2022D42338, datum: 2022-10-18, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31066-1124).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31066 -1124 Belastingdienst.

Onderdeel van zaak 2022Z19722:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

31 066 Belastingdienst

Nr. 1124 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN FINANCIËN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 18 oktober 2022

Tijdens het commissiedebat Belastingdienst van 7 september jl. (Kamerstuk 31 066, nr. 1112) heb ik uw Kamer toezeggingen gedaan met betrekking tot de Uber-casus. In deze brief ga ik in op de volgende twee toezeggingen:

1. Aan de leden Omtzigt en Alkaya dat externe onderzoekers in het Uber-onderzoek alle informatie krijgen. Nadat duidelijk is of de onderzoekers de opdracht aannemen, verstuurt de Staatssecretaris de namen van de onderzoekers, de opdrachtverlening en de planning. De Kamer ontvangt de conceptvraagstelling van het externe onderzoek voordat het onderzoek wordt uitgevoerd incl. de bronnen waar de onderzoekers toegang toe hebben.

2. Aan het lid Maatoug naar aanleiding van de vraag over of er eerder signalen binnen de organisatie waren dat er informatie-uitwisseling buiten de werkafspraken is geweest inzake Uber.

Externe validatie intern onderzoek Belastingdienst naar casus Uber

Naar aanleiding van de berichten over contacten tussen Belastingdienst en Uber, is de Belastingdienst een intern onderzoek gestart. Zoals in de aanbiedingsbrief bij de antwoorden op de Kamervragen door mij is aangegeven, wordt dit interne onderzoek extern getoetst door onafhankelijke experts (hierna: experts).

De professoren J.N. Bouwman en H. Vording1 voeren deze toetsing onafhankelijk uit. Ik stuur u hierbij de opdrachtverlening toe (bijlage 1). De externe toetsing heeft als doel om te beoordelen of het interne onderzoek juist en gedegen is, zowel procesmatig als inhoudelijk. De inhoudelijke toetsing ziet toe op de bevindingen, juridische duiding en conclusies van het interne onderzoek. Ook worden de opzet, aanpak en uitvoering van het interne onderzoek getoetst.

Tijdens het debat is ook gevraagd naar de bronnen waar de onafhankelijke experts toegang toe hebben. De experts hebben volledige toegang tot alle informatie met betrekking tot de casus en tot betrokken medewerkers van de Belastingdienst, inclusief het Aanspreekpunt Potentiële Buitenlandse Investeerders (APBI) en de interne onderzoeksgroep. Aan de betrokken medewerkers is richting de experts ontheffing van artikel 67 AWR (fiscale geheimhoudingsplicht) verleend in relatie tot het dossier. Hierdoor kunnen de experts ook de onderzoeksgroep om informatie vragen en relevante stukken opvragen. De experts bepalen zelf hun werkwijze en welke informatie zij nodig achten voor hun toetsing.

Gelet op de complexiteit van de casus en de benodigde zorgvuldigheid van de toetsing verwachten de experts nu begin november hun validatie gereed te hebben. Uw Kamer heeft aangegeven gebruik te willen maken van het aanbod van een vertrouwelijke briefing over de fiscale behandeling van Uber. Dit kan naar aanleiding van de resultaten van de externe toetsing. Zodra ik de resultaten van de externe toetsing heb ontvangen, zal ik deze aan uw Kamer toesturen. Daarna kunnen in de vertrouwelijke briefing de uitkomsten van het interne onderzoek samen met de externe toetsing worden toegelicht en besproken.

Toepassing werkafspraken informatie-uitwisseling

Het lid Maatoug heb ik toegezegd na te gaan of voor de berichten in de media al signalen binnen de Belastingdienst bekend waren over informatie-uitwisseling buiten de werkafspraken inzake Uber. Ik heb dit intern nagevraagd. Ik kan u mededelen dat er tot aan de berichtgeving geen signalen binnen de Belastingdienst bekend waren over deze casus.

De Staatssecretaris van Financiën,
M.L.A. van Rij


  1. Prof. dr. J.N. Bouwman is hoogleraar Belastingrecht aan de Rijksuniversiteit Groningen en de voorzitter van de Sectie Belastingrecht van de Faculteit Rechtsgeleerdheid van de RUG. Prof. Dr. H. Vording is hoogleraar Algemeen Belastingrecht aan de Universiteit Leiden.↩︎