[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Stand van zaken EU-Mercosur onderhandelingen

Buitenlands beleid en handelspolitiek

Brief regering

Nummer: 2022D43035, datum: 2022-10-20, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-31985-79).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 31985 -79 Buitenlands beleid en handelspolitiek.

Onderdeel van zaak 2022Z20054:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

31 985 Buitenlands beleid en handelspolitiek

Nr. 79 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR BUITENLANDSE HANDEL EN ONTWIKKELINGSSAMENWERKING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 20 oktober 2022

In het debat aangaande de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) deed de Minister-President op 22 september jl. (Handelingen II 2022/23, nr. 3, item 4) de toezegging om de Kamer te informeren over de stand van zaken inzake het mogelijke akkoord tussen de EU en Mercosur.

In het plenaire debat aangaande de regeling van werkzaamheden van 4 oktober jl. verzocht het lid Teunissen om een brief aan de Kamer over het mogelijke akkoord tussen de EU en Mercosur. Hierbij verwees zij onder andere naar de brief van 20 juni jl. van mij en de collega’s van 14 andere EU lidstaten, gericht aan de Europese Commissie, waarin steun wordt uitgesproken voor een actief EU handelsbeleid. Een afschrift van deze brief ging uw Kamer dezelfde dag toe.1 Eén van de elementen in deze brief aan de Europese Commissie is een oproep om voortvarender op te treden in het onderhandelen, ondertekenen en in werking laten treden van EU handelsakkoorden. Zoals aangegeven in de begeleidende brief aan uw Kamer, heb ik daarbij aangetekend – mede in het licht van de door uw Kamer aangenomen motie hierover2 – dat met het ondertekenen van de brief aan de Europese Commissie niet vooruit wordt gelopen op de uiteindelijke Nederlandse positie ten aanzien van een EU-Mercosur akkoord.

Met deze kamerbrief voldoe ik aan de toezegging gedaan door de Minister-President op 22 september jl. en ga ik tevens in op het verzoek van mevrouw Teunissen gedaan op 4 oktober jl.

Uw Kamer wordt regelmatig geïnformeerd over de voortgang in de onderhandelingen over handels- en investeringsakkoorden. Zo ontving u op 14 oktober jl. de reguliere «voortgangsrapportage handelsakkoorden».3 In deze voortgangsrapportage wordt ook de stand van zaken ten aanzien van een mogelijk akkoord tussen de EU en Mercosur geschetst.

Zoals aangegeven in de voortgangsrapportage hebben de onderhandelaars van beide zijden op 28 juni 2019 een onderhandelaarsakkoord bereikt. Vanwege zorgen over onder andere de toename van ontbossing in met name Brazilië, is de Europese Commissie vervolgens in gesprek gegaan met de Mercosur landen over mogelijke aanvullende afspraken die EU-zorgen over het akkoord moeten wegnemen. Nederland heeft inbreng geleverd aan de Europese Commissie ten behoeve van deze gesprekken.4 Hoewel deze gesprekken doorlopen en er binnen de Commissie wordt gewerkt aan mogelijke voorstellen, zijn er op dit moment geen ontwikkelingen te melden.

Ik kan derhalve op dit moment niet aangeven of en wanneer deze gesprekken tot een uitkomst leiden die de Commissie in staat stelt een mogelijk akkoord met de Mercosur landen aan de Raad voor te leggen voor besluitvorming. Niettegenstaande speculatie hierover in enkele media5 kan ik evenmin aangeven in welke vorm (één of meerdere akkoorden) de Commissie het onderhandelingsresultaat zal presenteren. De Commissie heeft als onderhandelaar de bevoegdheid (waar nodig gezamenlijk met de Hoge Vertegenwoordiger) om hierover voorstellen te doen aan de Raad. Zo ver mij bekend, zijn hierover binnen de Commissie nog geen besluiten genomen.

Zoals herhaaldelijk door het kabinet aangegeven, waaronder opnieuw in de voortgangsrapportage handelsakkoorden van 14 oktober jl., zal het kabinet pas een standpunt innemen over het akkoord met de Mercosur landen zodra de Commissie de benodigde documenten voor besluitvorming aan de Raad heeft aangeboden.

Ik hoop uw Kamer hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking,
E.N.A.J. Schreinemacher


  1. Kamerstuk 21 501-02, nr. 2505.↩︎

  2. Kamerstuk 21 501-20, nr. 1521.↩︎

  3. Kamerstuk 21 501-02, nr. 2532.↩︎

  4. Kamerstuk 31 985, nr. 78.↩︎

  5. Bijvoorbeeld het bericht in Politico van 28 september jl.: Brussels looks to evade EU capitals to get Mercosur deal done – POLITICO.↩︎