[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Voortgang implementatie CO-stelsel; verschuiven datum volledige inwerkingtreding naar 1 april 2023

Bouwbesluit

Brief regering

Nummer: 2022D43317, datum: 2022-10-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32757-189).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32757 -189 Bouwbesluit.

Onderdeel van zaak 2022Z20207:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

32 757 Bouwbesluit

Nr. 189 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 oktober 2022

Op 1 oktober 2020 is het wettelijk stelsel «Certificering werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties» (CO-stelsel) in werking getreden. Hierin is bepaald dat vanaf 1 januari 2023 alleen nog gecertificeerde bedrijven werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties (zoals cv-ketels en gashaarden) mogen uitvoeren. Na uitvoerig overleg met de bij dit wettelijk stelsel betrokken partijen, heb ik vastgesteld dat de voortgang van de implementatie van dit stelsel niet snel genoeg verloopt voor een verantwoorde invoering per 1 januari 2023. Met deze brief bericht ik u dat de datum van inwerkingtreding verschuift naar 1 april 2023.

Vasthouden aan de datum 1 januari 2023 zou betekenen dat er te weinig gecertificeerde installatiebedrijven zijn om vanaf 1 januari 2023 te voorzien in de vraag van consumenten en andere opdrachtgevers naar onderhoud, reparaties en het plaatsen van nieuwe installaties waarbij sprake is van gasverbranding. Ik vind dat een onwenselijke situatie, zeker midden in de winterperiode. Consumenten en andere opdrachtgevers moeten er op kunnen vertrouwen dat er voldoende bedrijven zijn om noodzakelijke werkzaamheden aan hun gasverbrandingsinstallatie uit te voeren.

Er wordt overigens wel voortgang geboekt. De stand van zaken is dat eind juni van dit jaar 3 certificatieschema’s voor het stelsel konden worden aangewezen, nadat ze door de Raad voor Accreditatie (RvA) en de toelatingsorganisatie (TloKB) positief waren beoordeeld. Daarna zijn inmiddels 4 van de 5 certificerende instellingen, die zich voor dit stelsel hebben aangemeld, aangewezen. Doordat de certificerende instellingen relatief laat in het proces konden worden aangewezen (respectievelijk op 30 augustus, 19 september, 3 en 17 oktober dit jaar) is de tijd te kort om vóór 1 januari 2023 voldoende bedrijven te certificeren en alle bedrijven (potentieel ca. 3.500), die dat willen, de kans te geven zich tijdig te laten certificeren. Hoewel bedrijven inmiddels wel bezig zijn met (de voorbereiding voor) certificering, zijn op het moment van schrijven van deze brief nog geen wettelijk gecertificeerde bedrijven geregistreerd. De komende weken en maanden zal dat wel het geval zijn, maar het tempo onvoldoende om voor 1 januari genoeg bedrijven te certificeren.

Met het verschuiven van de ingangsdatum van de verplichting naar 1 april 2023 krijgen bedrijven voldoende tijd om zich tijdig te laten certificeren. Eventuele heroverweging van deze datum is dan niet meer aan de orde. Bedrijven die niet op 1 april 2023 zijn gecertificeerd mogen (zolang ze niet zijn gecertificeerd) hun werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties vanaf die datum niet meer uitvoeren en zijn strafbaar wanneer ze dat wel doen. Vanaf die datum zijn ook consumenten en andere opdrachtgevers strafbaar wanneer ze een bedrijf inschakelen, dat niet is gecertificeerd.

Het voorbereiden op certificatie door bedrijven vergt onder andere het op orde brengen van het kwaliteitssysteem en het beschikken over de vereiste vakbekwaamheid op het gebied van koolmonoxide. De brancheorganisaties Techniek Nederland en de Nederlandse Haarden- en Kachelbranche (NHK) ondersteunen hun sector hierin door onder andere het aanbieden van kwaliteitshandboeken en opleidingen. Zonder aan de gestelde vereisten te voldoen kan een bedrijf niet worden gecertificeerd. Het certificeren van een gemiddeld installatiebedrijf kost 5–6 weken procestijd tussen de aanvraag van een certificaat en het verstrekken van een certificaat. Ik roep bedrijven daarom op de noodzakelijke voorbereidingen ter hand te nemen en het indienen van een aanvraag om zich te laten certificeren zo spoedig mogelijk te doen. De aangewezen certificerende instellingen en de certificatieschema’s zijn vindbaar in het register bij de TloKB (www.tlokb.nl). Wanneer bedrijven wettelijk zijn gecertificeerd zullen zij ook vindbaar zijn in dit register.

Ik ben voornemens op korte termijn de inwerkingtredingsdatum 1 april 2023 in de regelgeving te verankeren. Dit zal worden gepubliceerd in het Staatsblad. De eerder aan uw Kamer toegezegde publieksvoorlichting, om de consument te informeren over de verplichting om vanaf 1 april 2023 een gecertificeerd bedrijf in te schakelen, zal zo spoedig mogelijk worden gestart. In afstemming met de brancheorganisaties zal ook voorlichting naar de sector plaatsvinden.

Ik verwacht u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening,
H.M. de Jonge