Het bericht dat Koningin Máxima pleit voor de digitale euro
Schriftelijke vragen
Nummer: 2022D43750, datum: 2022-10-26, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 2
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kv-tk-2022Z20341).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: D.J. Eppink, Tweede Kamerlid (Ooit BBB kamerlid)
Onderdeel van zaak 2022Z20341:
- Gericht aan: M. Rutte, minister-president
- Indiener: D.J. Eppink, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 | Vragen gesteld door de leden der Kamer |
2022Z20341
Vragen van het lid Eppink (JA21) aan de Minister-President over het bericht dat Koningin Máxima pleit voor de digitale euro (ingezonden 26 oktober 2022).
Vraag 1
Sprak Koningin Maxima in haar pleidooi voor een digitale euro tijdens haar bezoek aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington DC, mede namens de regering?
Vraag 2
Wat zijn de staatsrechtelijke contouren waarbinnen het Koninklijk Huis opiniërende politieke uitspraken mag doen en is er vooraf overleg met u? Zo ja, in welke vorm?
Vraag 3
Waar ligt de scheidslijn voor het kabinet, waarna uitspraken van het Koninklijk Huis als partijdig worden aangemerkt?
Vraag 4
Is er een protocol om te voorkomen dat leden van het Koninklijk Huis politiek partijdige uitspraken doen? Zo ja, hoe en door wie wordt dit getoetst?
Vraag 5
Wat is het standpunt van het kabinet ten aanzien van de digitale euro en onderschrijft u de uitspraken van Koningin Máxima bij het IMF over digitaal geld in het algemeen?1
Vraag 6
Bent u het ermee eens dat Koningin Máxima met haar pleidooi voor de digitale euro zich partijdig heeft opgesteld? Zo ja, is er contact geweest tussen het kabinet en het Koninklijk Huis over deze gang van zaken, en kunt u ons mededelen welke communicatie hieruit volgde?
Vraag 7
Deelt u de analyse dat met een digitale euro macht verschuift van commerciële banken naar centrale banken, en met name naar de Europese Centrale Bank en ziet u deze verschuiving ook als problematisch?
Vraag 8
Bent u het ermee eens dat de privacy van Nederlandse burgers (zoals steeds meer inzage in het betalingsverkeer) in het geding kan komen bij de invoering van een digitale euro?
Vraag 9
Wat is de procedure voor het invoeren van een digitale euro?
Vraag 10
Wat voor effect zou een digitale euro hebben op de vitaliteit van de bancaire sector in Nederland?
Vraag 11
Kunt u garanderen dat de digitale euro geen opstapje is naar het uitfaseren van contant geld of het omzeilen van commerciële banken?
Vraag 12
Bent u bereid wettelijk vast te leggen dat contant geld altijd een betaalmogelijkheid moet blijven?
Vraag 13
Was het warme pleidooi van Koningin Máxima voor de digitale euro, in het licht van de variëteit aan aspecten en de vele onbekende factoren, enigszins voorbarig?
Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van het lid Van Houwelingen (FVD), ingezonden 24 oktober 2022 (vraagnummer 2022Z20268).
De Telegraaf, 15 oktober 2022, «Máxima: digitaal geld via centrale banken kan veel voordelen hebben», https://www.telegraaf.nl/financieel/654796355/maxima-digitaal-geld-via-centrale-banken-kan-veel-voordelen-hebben.↩︎