Uitstel beantwoording vragen van het lid Haverkort over de campagne ‘Drafsport? Onsportief!’
Mededeling (uitstel antwoord)
Nummer: 2022D44561, datum: 2022-11-01, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20222023-549).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: P. Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
Onderdeel van zaak 2022Z18112:
- Gericht aan: C.J. Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit
- Indiener: E.A. Haverkort, Tweede Kamerlid
- Voortouwcommissie: TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 | Aanhangsel van de Handelingen |
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden |
549
Vragen van het lid Haverkort (VVD) aan de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de campagne «Drafsport? Onsportief!» (ingezonden 29 september 2022).
Mededeling van Minister Adema (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) (ontvangen 1 november 2022).
Vraag 1
Bent u bekend met de campagne «Drafsport? Onsportief!» van Dier&Recht?1 , 2
Vraag 2
Wat is uw reactie op de constatering van Dier&Recht dat dwangmiddelen binnen de drafsport pijn en letsel bij paarden veroorzaken?
Vraag 3
Wat is uw reactie op het Finse onderzoek, waar de campagne naar verwijst, waaruit blijkt dat dwangmiddelen binnen de drafsport paarden fysiek beschadigen en dat 84 procent van de paarden na een wedstrijd verwondingen in de mond heeft?3
Vraag 4
Wat is uw reactie op de stelling uit de campagne dat bitten aan mondhoeken trekken, waardoor het gehemelte en het tandvlees van paarden beschadigd wordt en dat de tong aan de onderkaak vastgebonden wordt om de druk van het bit te verminderen met als gevolg dat paarden chronisch letsel oplopen?
Vraag 5
Hoe verklaart u de stelling uit de campagne dat veel dwangmiddelen – zoals de opzetteugel, oordoppen, het vastbinden van staart en tong – verboden zijn binnen paardensportdisciplines die bij de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) aangesloten zijn, maar bij de drafsport wel gebruikt worden?
Vraag 6
In hoeverre bent u van mening dat de gedragsregels die de drafsport hanteert op dit moment voldoende toezien op dierenwelzijn?
Vraag 7
Op welke manier houdt u toezicht op dierenwelzijn binnen de drafsport?
Vraag 8
In hoeverre deelt u de mening dat het doel van de drafsport, namelijk plezier en gokken, geen redelijk doel is, in het kader van artikel 2.1 lid 1 van de Wet Dieren, aangezien dwangmiddelen paarden pijn of letsel toebrengen?
Vraag 9
Wat is uw reactie op de oproep in de campagne om dwangmiddelen binnen de drafsport te verbieden?
Mededeling
De vragen van het lid Haverkort (VVD) over de campagne «Drafsport? Onsportief!» (ingezonden 29 september 2022, kenmerk 2022Z18112) kunnen niet binnen de gebruikelijke termijn beantwoord worden. De reden van uitstel is dat het verzamelen van informatie meer tijd zal vergen. Ik zal u de beantwoording zo spoedig mogelijk doen toekomen.
Dier&Recht, 21 september 2022, «Drafsport? Onsportief!» (https://www.dierenrecht.nl/drafsport-onsportief).↩︎
Dier&Recht, 21 september 2022, «Dier&Recht pleit voor verbod op drafwedstrijden' (https://www.dierenrecht.nl/persberichten/dierrecht-pleit-voor-verbod-op-drafwedstrijden).↩︎
Kati Tuomala, 6 mei 2022, «Bit-related lesions and risk factors in competing trotters and event horses» (https://helda.helsinki.fi/handle/10138/342111).↩︎