[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Kabinetsreactie op het artikel in het Financieele Dagblad 'Ministerie verwacht zeven keer zoveel stikstofvervuilers te moeten aanpakken'

Problematiek rondom stikstof en PFAS

Brief regering

Nummer: 2022D44713, datum: 2022-11-02, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-35334-205).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 35334 -205 Problematiek rondom stikstof en PFAS.

Onderdeel van zaak 2022Z20795:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

35 334 Problematiek rondom stikstof en PFAS

Nr. 205 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR NATUUR EN STIKSTOF

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 2 november 2022

Op 25 oktober heeft de vaste commissie voor Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit verzocht om een kabinetsreactie te sturen ten aanzien van het bericht «Ministerie verwacht zeven keer zoveel stikstofvervuilers te moeten aanpakken»1.

In het artikel is een analyse gemaakt door het Financieele Dagblad van de PAS-meldingen en een eventuele aanpak piekbelasters. In deze analyse heeft het Financieele Dagblad gebruik gemaakt van de AERIUS-berekeningen van de PAS-meldingen die door het Ministerie van LNV zijn gepubliceerd2. Hierover geef ik graag een nadere duiding.

Effectiviteit maatregel piekbelasters voor legalisatie van PAS-meldingen

Zoals in de eerste kabinetsreactie op het advies van Remkes (Kamerstukken 30 252 en 35 334, nr. 35) is aangegeven, wordt de gecreëerde ruimte door het versneld wegnemen van de emissie van 500–600 piekbelasters met voorrang ingezet om PAS-meldingen te legaliseren. Aangezien op dit moment nog geen definitie van pasmelders beschikbaar is, is ook niet te zeggen hoeveel piekbelasters nodig zijn om alle meldingen te legaliseren. Wel is duidelijk dat het wegnemen van de grootste piekbelasters een groot gedeelte van de benodigde stikstofruimte gaat opleveren. Die ruimte is grotendeels extra ten opzichte van de ruimte die in het legalisatieprogramma3 reeds is aangekondigd.

Aantallen en omvang PAS-meldingen

Gedurende de looptijd van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) zijn er in totaal 3.734 PAS-meldingen ingediend. Tot 1 december van dit jaar kunnen PAS-meldingen worden aangemeld ter legalisatie. Dat zijn er tot september jl. 2.320. Het verschil tussen deze getallen kan onder meer worden verklaard doordat meldingen voor tijdelijke projecten geen legalisatie meer nodig hebben, meldingen dubbel zijn ingediend of er na het indienen van de melding tijdens het PAS alsnog een vergunning is verleend.

Bij de zoektocht naar oplossingen ga ik uit van het aantal meldingen dat nu nog een oplossing behoeft. De inschatting is dat er gemiddeld 11 mol nodig om de meldingen te legaliseren. Nadat de verificatie voor alle PAS-meldingen is afgerond, kunnen we nog preciezer vaststellen hoeveel stikstofruimte nodig is. Hierbij geldt overigens dat alleen stikstofruimte nodig is voor het gemelde deel van de activiteit om vervolgens de hele activiteit van een passende vergunning te kunnen voorzien.

Bij het maken van vergelijkingen in stikstofdepositie tussen verschillende activiteiten (zoals een industriële activiteit met PAS-meldingen) maakt het kabinet geen onderscheid tussen ammoniak en stikstofoxiden: dat zijn verschillende typen stikstofverbindingen die vooral bij agrarische respectievelijk industriële activiteiten worden uitgestoten. Op die manier wordt voorkomen dat een gedeelte van de stikstof niet wordt meegerekend.

Tot slot

Ondanks dat de opgave om meldingen te legaliseren minder omvangrijk is dan het betreffende artikel impliceert, is de complexiteit hoog. Het kabinet vindt het van groot belang dat de meldingen snel worden gelegaliseerd en voelt zich daarvoor verantwoordelijk. Door het onverminderd uitvoeren van het legalisatieprogramma, de versnelling en maatwerk dat de provincies kunnen bieden met de beschikbaar gestelde € 250 mln. (Kamerstuk 35 925 nr. XIV, nr. 161) en het overnemen van het advies van Remkes (Kamerstuk 30 252, nr. 35) doet het kabinet er alles aan om de problematiek zo snel mogelijk op te lossen.

De Minister voor Natuur en Stikstof,
Ch. van der Wal-Zeggelink


  1. Het Financieele Dagblad, 21 oktober 2022, «Ministerie verwacht zeven keer zoveel stikstofvervuilers te moeten aanpakken» (https://fd.nl/politiek/1455081/ministerie- verwacht-zeven-keer-meer-stikstofvervuilers-te-moeten-aanpakken)↩︎

  2. https://www.aanpakstikstof.nl/actueel/nieuws/2022/02/09/adresgegevens-pas-meldingen-op-rijksoverheid↩︎

  3. https://www.rvo.nl/sites/default/files/2022/02/Legalisatieprogramma-PAS-meldingen.pdf↩︎