[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 zoekmachine] [wat is dit?]

Antwoord op vragen van het lid Bevers over het bericht 'Duizenden doden na valincidenten, Financiering valpreventie ouderen blijft lastig'

Antwoord schriftelijke vragen

Nummer: 2022D44936, datum: 2022-11-03, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document, link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (ah-tk-20222023-583).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van zaak 2022Z18572:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023 Aanhangsel van de Handelingen
Vragen gesteld door de leden der Kamer, met de daarop door de regering gegeven antwoorden

583

Vragen van het lid Bevers (VVD) aan de Minister voor Langdurige Zorg en Sport over het bericht «Duizenden doden na valincidenten, Financiering valpreventie ouderen blijft lastig» (ingezonden 5 oktober 2022).

Antwoord van Minister Helder (Langdurige Zorg en Sport) (ontvangen 3 november 2022).

Vraag 1

Bent u bekend met het bericht «Duizenden doden na valincidenten, Financiering valpreventie ouderen blijft lastig»?1

Antwoord 1

Ja.

Vraag 2

Bent u het eens dat er grote gezondheidswinst te behalen is wanneer er wordt voorkomen dat ouderen ten val komen?

Antwoord 2

Ja, daarom zet dit kabinet stevig in op valpreventie en is het als maatregel opgenomen in het Coalitie akkoord. Uit onderzoek weten we dat met inzet op valpreventie het aantal valongelukken teruggebracht kan worden en daarmee persoonlijk leed en het beroep op ondersteuning en zorg.

Vraag 3

Wat is de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van het amendement van de leden Tellegen en Van der Laan over het beschikbaar stellen van middelen voor valpreventieprogramma’s?2

Antwoord 3

Er worden diverse activiteiten gefinancierd uit de amendementsgelden die implementatie van de valpreventiemaatregel uit het Regeerakkoord ondersteunen. Dit zijn onder andere:

Financiering van VeiligheidNL, kennisinstituut letselpreventie, voor het opstellen van een plan van aanpak om de maatregel uit het Regeerakkoord te realiseren.

Ontwikkeling van een digitaal instrument om de diagnostiek (de zogenaamde valanalyse) efficiënter te laten verlopen voor zorgprofessionals, passend bij bestaande zorgsystemen.

Doorontwikkeling van modules als senior begeleider en het opleiden van 150 buurtsportcoaches (BSC) als senior begeleider dit jaar. Dit betekent dat zij de doorstroom naar structureel beweegaanbod kunnen borgen. Tevens kan dit bijdragen aan het verminderen/ uitstellen van de kans op een verhoogd valrisico.

Ontwikkeling van een monitoringssysteem door het RIVM, om de voortgang en het effect van de maatregel valpreventie te kunnen evalueren.

Ondersteuning van gemeenten, GGD’en en zorgprofessionals bij de voorbereidingen op de brede implementatie van valpreventie door middel van advies op maat, een leernetwerk, webinars en online informatie op loketgezondleven.nl.

Vraag 4

Hoe wordt ervoor gezorgd dat er meer werk wordt gemaakt van alternatieve financiering om dit soort preventie van de grond te krijgen, gelet op het feit dat in het artikel is beschreven dat voor financiering hulp is ingeroepen van Social Finance NL en andere investeerders?

Antwoord 4

Op steeds meer plekken in het land ontstaan initiatieven waarin inwoners, (zorg)organisaties en bedrijven domein overstijgend samenwerken aan een gezondere regio. Dit doen ze onder meer door de zorg op een innovatieve manier te organiseren en interventies in te zetten voor een gezonde leefstijl en leefomgeving. De Health Impact Bond waar Social Finance NL en andere investeerders onderdeel van zijn, is opgezet vóórdat de valpreventie maatregel in het Regeerakkoord is gekomen. Vanuit het Regeerakkoord worden per 2023 significante investeringen ingezet voor gemeenten. Bovendien zullen per 2024 onderdelen van deze ketenaanpak (deels) vergoed worden vanuit het basispakket van de Zvw.

Vraag 5

Hoe wordt gewaarborgd dat de ketenaanpak valpreventie, zoals afgesproken in het Integraal Zorgakkoord, ook daadwerkelijk 1 januari 2024 gereed is? Hoe wordt hierop toegezien?

Antwoord 5

Ik ben voornemens om afspraken te maken met de VNG en ZN in het GALA. Hierin worden de afspraken uit het Integraal Zorgakkoord (IZA) – en ook de randvoorwaarden die ingevuld moeten zijn – concreter uitgewerkt met gemeenten en zorgverzekeraars. Op dit moment wordt er een specifieke uitkering (SPUK) opgesteld voor meerdere thema’s, waaronder valpreventie. Hierbij wordt naast interventies ook impuls gegeven aan de implementatie van ketenaanpakken. Bij het IZA – en straks ook bij het GALA – hoort vanzelfsprekend ook een governance structuur. Bewaking van de voortgang van de gemaakte afspraken maakt hier vanzelfsprekend onderdeel van uit. De governance voor beide akkoorden wordt momenteel verder uitgewerkt


  1. De Telegraaf, 3 oktober 2022, «Duizenden doden na valincidenten, Financiering valpreventie ouderen blijft lastig» (https://www.telegraaf.nl/financieel/549279936/duizenden-doden-na-valincidenten).↩

  2. Kamerstuk 35 925 XVI, nr. 37.↩