Uitwerking passage coalitieakkoord over het vergroten van de expertise op LHBTI/bekeringsthema's bij de IND
Vreemdelingenbeleid
Brief regering
Nummer: 2022D45376, datum: 2022-11-04, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-19637-3003).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: E. van der Burg, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (VVD)
Onderdeel van kamerstukdossier 19637 -3003 Vreemdelingenbeleid.
Onderdeel van zaak 2022Z21087:
- Indiener: E. van der Burg, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2022-11-09 13:40: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2022-11-14 17:30: Begrotingsdeel migratie (voortzetting) (Wetgevingsoverleg), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2022-11-23 14:30: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2023-02-08 12:30: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
19 637 Vreemdelingenbeleid
Nr. 3003 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 4 november 2022
In het coalitieakkoord (bijlage bij Kamerstuk 35 788, nr. 77) is opgenomen dat het kabinet de expertise bij de IND inzake de beoordeling van de LHBTI’ers en bekeerlingen zal versterken waarbij externe expertise wordt betrokken. In deze brief zet ik uiteen op welke wijze deze maatregel ten uitvoer gelegd zal worden. De uitwerking van deze maatregel is in samenspraak met de IND tot stand gekomen en met deze uitwerking wordt tevens opvolging gegeven aan de motie Ceder, die is aangenomen bij de stemmingen op 7 juli jl.1, om externe experts te betrekken bij het versterken van de expertise.
De IND heeft de afgelopen jaren reeds veel stappen genomen op het gebied van de deskundigheidsbevordering en er hebben veel positieve ontwikkelingen plaatsgevonden. Zo heeft de IND reeds voor het coalitieakkoord als onderdeel van de nieuw opgezette Basis Opleiding Asiel (BOA) die iedere nieuwe hoor- en beslismedewerker volgt ook aandacht voor LHBTI-en bekeringszaken, waarbij LHBTI- en bekeringscoördinatoren betrokken zijn. Dit houdt onder andere in dat zij tekst en uitleg krijgen bij de Werkinstructies en er wordt gesproken over recente jurisprudentie rondom LHBTI en bekering. Daarnaast zijn er Knopen Doorhak Teams (KDT’s) ingesteld die ook bij complexe LHBTI/bekeringszaken ingezet kunnen worden. Deze stappen ten aanzien van deskundigheidsbevordering en het versterken van de expertise zullen ongewijzigd door blijven gaan. Daarbij vinden regelmatig aanvullende initiatieven plaats per locatie om de expertise binnen een bepaald thema te versterken, zo ook voor de onderwerpen LHBTI- en bekering.
De komende periode zal de IND lopende initiatieven bestendigen, verdiepen, uitbreiden en verbreden als invulling van het coalitieakkoord, waarmee actief en doelgericht wordt gewerkt aan het versterken van de expertise van de medewerkers, zonder dat de impact op de inzetbaarheid van medewerkers in het primaire proces in het gedrang komt. Hierbij wordt expliciet gebruik gemaakt van de kennis van externe experts.
Zo is de IND gestart met het organiseren van inloopsessies voor hoor- en beslismedewerkers met LHBTI- en bekeringscoördinatoren op de verschillende IND locaties, in navolging van een initiatief dat bij de IND in Den Bosch is opgezet. Met als doel onder meer het nog verder terugdringen van stereotypen en vooroordelen. Ook zullen er voor LHBTI-coördinatoren structureel locatie-overstijgende casusbesprekingen plaatsvinden, aanvullend op het bestaande landelijke LHBTI-bekeringsoverleg. Bij grote beleidswijzigingen of ontwikkelingen zullen er structureel informatieve roadshows plaatsvinden waarbij deze wijzigingen of ontwikkelingen aan de uitvoering worden toegelicht en zij gelegenheid hebben om vragen te stellen aan (juridische/beleidsmatige) experts.
In aanvulling hierop zullen bij grote beleidswijzigingen of ontwikkelingen ook workshops of trainingen aangeboden worden aan de medewerkers van de IND. Deze zullen zoveel mogelijk aansluiten op de behoeften van de medewerkers en worden aangeboden op een wijze waardoor de medewerkers deze workshops kunnen volgen op een moment dat dit hen past en dit niet botst met de taken binnen het primaire proces.
Ten aanzien van externe expertise zullen externe experts waar relevant consequenter betrokken worden bij het ontwikkelen van trainingen en zullen er bijeenkomsten met hen worden georganiseerd ten behoeve van de deskundigheidsbevordering van medewerkers. Eventuele input en ontwikkelingen vanuit deze organisaties zullen voornamelijk in samenwerking met en via de LHBTI- en bekeringscoördinatoren worden meegegeven aan de medewerkers. Zij zijn namelijk bij uitstek toegerust om de relevante input van deze belangenorganisaties te distilleren en om te zetten in actiepunten of trainingen en hebben daarnaast ook het overzicht van cursussen en workshops om deze input tegenover af te zetten. Daarnaast zullen bij wijzigingen van werkinstructies gerelateerd aan LHBTI en bekering consequent externe experts worden betrokken, waar mogelijk en relevant. Ik acht het van belang om te benoemen dat dit niet betekent dat alle input zonder meer overgenomen zal worden in de uiteindelijke (werk)instructies. Dergelijke gesprekken met externe experts kunnen echter wel een waardevol licht schijnen op deze thematiek en de IND helpen om de beoordeling blijvend te versterken.
De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,
E. van der Burg
Kamersutk 19 637, nr. 2938.↩︎