Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen
Vreemdelingenbeleid
Brief regering
Nummer: 2022D46260, datum: 2022-11-08, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-19637-3005).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: E. van der Burg, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid (VVD)
- Concept wetsvoorstel en memorie van toelichting
- Toelichting systematiek Wet gemeentelijke taak mogelijk maken
Onderdeel van kamerstukdossier 19637 -3005 Vreemdelingenbeleid.
Onderdeel van zaak 2022Z21408:
- Indiener: E. van der Burg, staatssecretaris van Justitie en Veiligheid
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2022-11-14 17:30: Begrotingsdeel migratie (voortzetting) (Wetgevingsoverleg), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2022-11-15 15:30: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2022-11-23 14:30: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2023-02-08 12:30: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
19 637 Vreemdelingenbeleid
Nr. 3005 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 8 november 2022
Met deze brief informeer ik uw Kamer dat het wetsvoorstel dat ziet op het beleggen van een wettelijke taak bij gemeenten om asielopvangvoorzieningen mogelijk te maken gereed is en in consultatie wordt gebracht. Met het wetsvoorstel wordt beoogd te komen tot een duurzaam en stabiel opvanglandschap, met een evenwichtige spreiding over Nederland.
De asielopvangproblematiek vraagt een brede aanpak met maatregelen op het gebied van instroom, doorstroom en uitstroom. Deze aanpak wordt voorgestaan door het kabinet, in afstemming met medeoverheden, zoals aangegeven in de brief aan de Tweede Kamer van 26 augustus 2022.1 Onderdeel van deze aanpak is een wettelijke taak voor gemeenten om asielopvangvoorzieningen beschikbaar te stellen. Het kabinet zet met dit wetsvoorstel in op solidariteit tussen gemeenten bij de realisatie van stabiele en meerjarige opvangvoorzieningen. Dat wordt op verschillende manieren bevorderd; onder meer door het verstrekken van specifieke uitkeringen voor duurzame opvangplaatsen, ook buiten de overlegcyclus waar dit wetsvoorstel in voorziet. Een belangrijk doel is in ieder geval dat crisisnoodopvang zoveel als mogelijk tot het verleden zal gaan behoren.
Met dit wetsvoorstel wordt ook invulling gegeven aan de wens vanuit het Veiligheidsberaad en de commissarissen van de Koning in hun rol als rijksorgaan om juridisch instrumentarium te ontwikkelen en (verder) invulling te geven aan de inhoudelijke plannen rondom asielopvang. Uw Kamer is hierover bij brief van 12 april 2022 geïnformeerd.2
Dat met dit wetsvoorstel wordt voorzien in een duurzaam en stabiel opvanglandschap, doet er vanzelfsprekend niet aan af dat het kabinet zich steeds zal blijven inzetten om grip te krijgen op migratie en om te bevorderen dat asielaanvragen spoedig worden behandeld en terugkeer naar landen van herkomst plaatsvindt indien een aanvraag is afgewezen. Op dit moment bekijkt het kabinet welke aanvullende mitigerende maatregelen genomen kunnen worden op het gebied van instroom, doorstroom en uitstroom.
In de bijlage vindt u – in afwijking van het reguliere proces en enkel ter kennisneming – het wetsvoorstel en de bijbehorende memorie van toelichting. Daarnaast ontvangt u een toelichting op de verdeel- en beloningssystematiek. Het wetsvoorstel volgt de reguliere procedure en gaat eerst in consultatie, dan langs de Raad van State om vervolgens eerst aan uw Kamer en dan aan de Eerste Kamer te worden toegezonden.
De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,
E. van der Burg