[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Nederlandse bijdrage €100 miljoen voor defensie-industriefonds voor Oekraïne

Situatie in de Oekraïne

Brief regering

Nummer: 2022D46708, datum: 2022-11-10, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36045-121).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36045 -121 Situatie in Oekraïne .

Onderdeel van zaak 2022Z21660:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

36 045 Situatie in de Oekraïne

Nr. 121 BRIEF VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 10 november 2022

Hierbij informeer ik u, mede namens de Minister van Buitenlandse Zaken, over het besluit van het kabinet om deel te nemen aan het «International Fund for Ukraine» (IFU, hierna het fonds). Nederland is voornemens om € 100 miljoen te storten in het fonds.

De oprichting van het fonds is een initiatief van het Verenigd Koninkrijk. Het fonds heeft als doel militair materieel voor Oekraïne te financieren, door directe inkoop bij de industrie, zodat Oekraïne zo goed mogelijk is toegerust om zijn grondgebied te verdedigen tegen de voortdurende Russische agressie. De Oekraïense behoefte is leidend voor het fonds. Het fonds stelt deelnemende landen in staat om op de langere termijn militaire steun te kunnen blijven leveren aan Oekraïne. Het biedt een aanvullende steunmethode voor de deelnemende landen, zonder dat het ten koste gaat van de eigen gereedheid en inzetbaarheid. Het fonds brengt de financiële bijdragen van een aantal landen bij elkaar, zodat de industrie vervolgens kan leveren op basis van gezamenlijke inkoop. Naast Nederland en het Verenigd Koninkrijk nemen op dit moment Denemarken en Noorwegen deel aan het fonds.

De uitgangspunten van het fonds zijn:

• Het maximaliseren van het beschikbare budget door gezamenlijke inkoop, direct bij de industrie;

• Het identificeren en benutten van wereldwijde inkoopmogelijkheden;

• Snelle levering aan de Oekraïense krijgsmacht.

Werking van het fonds

De werking van het fonds wordt vastgelegd in een Memorandum of Understanding (MoU). De onderhandelingen over de MoU bevinden zich in de afrondende fase. Het Oekraïense Ministerie van Defensie maakt de behoefte kenbaar bij het fonds. Vervolgens zet het secretariaat van het fonds het biedingsproces in gang. Het Britse Ministerie van Defensie verzorgt het secretariaat van het fonds. Fabrikanten en/of tussenpartijen hebben ongeveer één maand de mogelijkheid om een interesseformulier in te vullen, waarbij de overheid van het land waar de fabrikant is gevestigd, verklaart in te staan voor de betrouwbaarheid van de fabrikant en voor het verlenen van exportvergunningen. De ingestuurde biedingen worden beoordeeld door het secretariaat. Vervolgens bekrachtigt het Executive Panel de keuzes van het secretariaat. Het Verenigd Koninkrijk, Oekraïne, Denemarken, Noorwegen en Nederland hebben zitting in het Executive Panel. Het fonds staat open voor fabrikanten en/of tussenpartijen afkomstig uit landen die geen financiële bijdrage leveren aan het fonds. De eerste contracten worden in 2022 afgesloten en in de eerste helft van 2023 worden naar verwachting de eerste militaire goederen geleverd. Budgettair zal de Nederlandse bijdrage aan het fonds verwerkt worden in de tweede suppletoire begroting van Defensie die met de Najaarsnota aan uw Kamer wordt gezonden.

De Minister van Defensie,
K.H. Ollongren