[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [šŸ§‘mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [šŸ” uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Uitgifte hybride converteerbare obligatie Air France-KLM

Air France - KLM

Brief regering

Nummer: 2022D47790, datum: 2022-11-16, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiƫle HTML versie (kst-29232-56).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29232 -56 Air France - KLM.

Onderdeel van zaak 2022Z22165:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (šŸ”— origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

29 232 Air France ā€“ KLM

Nr. 56 BRIEF VAN DE MINISTER VAN FINANCIƋN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16Ā november 2022

In juni 2022 heeft het parlement ingestemd met deelname aan de aandelenuitgifte door Air France-KLM (AFKL) en heeft AFKL een vervolgstap gezet in het herstellen van haar kapitaalpositie. Het eigen vermogen van AFKL is desalniettemin nog steeds negatief. In dat kader heeft AFKL vandaag wederom een stap gezet om de kapitaalpositie te verbeteren. Met deze brief wil ik u, mede namens de Minister van Infrastructuur en Waterstaat, hierover informeren.

AFKL heeft vandaag een hybride converteerbare obligatie uitgegeven van EUR ā‰ˆ 300Ā mln. om zo het negatief eigen vermogen te herstellen. Deze hybride converteerbare obligatie is een lening die onder bepaalde voorwaarden kan worden omgezet in aandelen. Dat maakt dat dit instrument telt als eigen vermogen. Als de obligatie wordt geconverteerd in aandelen heeft dit tot gevolg dat er verwatering optreedt van de huidige aandeelhouders, tenzij zij mee doen met dit instrument.

AFKL heeft de Nederlandse staat gevraagd om deel te nemen aan deze uitgifte. Het kabinet heeft aan AFKL medegedeeld dat de Nederlandse staat niet meedoet. Het kabinet is van mening dat deelname aan de uitgifte van dit instrument niet nodig is om de Nederlandse publieke belangen te borgen. Zelfs al zou de obligatie converteren in aandelen dan neemt het belang van de Nederlandse staat af van 9,34% naar 8,66%. Het percentage stemrecht zal dalen van 10,77% naar 10%. Net als de Nederlandse staat heeft ook de Franse staat besloten niet te participeren in deze uitgifte. De Nederlandse staat blijft nog steeds Ć©Ć©n van de grootste aandeelhouders van de onderneming en de huidige informatiepositie en betrokkenheid bij de besluitvorming in de onderneming blijft behouden. Daarbij komt nog dat het lang niet zeker is dat de conversieprijs wordt behaald waardoor er geen verandering zou optreden in de aandeelhoudersverhoudingen.

De Minister van Financiƫn,
S.A.M. Kaag