[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek commissie op petitie 'Behoud de keuzevrijheid voor insuline bij diabetes type 1' door DON

Geneesmiddelenbeleid

Brief regering

Nummer: 2022D47940, datum: 2022-11-16, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29477-788).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29477 -788 Geneesmiddelenbeleid.

Onderdeel van zaak 2022Z22238:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

29 477 Geneesmiddelenbeleid

Nr. 788 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 16 november 2022

De vaste commissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft om mijn reactie gevraagd op de petitie «Behoud de keuzevrijheid voor insuline bij diabetes type 1» die op 4 oktober 2022 is aangeboden aan de commissie. In deze commissiebrief stuur ik u mijn reactie op deze petitie.

Ik begrijp dat berichten over de mogelijkheid dat patiënten met een bijbetaling te maken kunnen krijgen, tenzij zij wisselen naar een ander vergelijkbaar geneesmiddel, onrust veroorzaakt bij patiënten die vertrouwd zijn met de middelen die zij nu gebruiken. De petitie geeft aan dat de keuzevrijheid voor mensen met diabetes type 1 wordt beperkt door de modernisering van het geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het GVS beoogt een breed palet aan geneesmiddelen aan te bieden zodat een patiënt, in samenspraak met de behandelaar, kan kiezen voor een passende behandeling. De GVS-modernisering doet aan deze keuzevrijheid in beginsel niet af.

Het doel van de GVS-modernisering is om niet meer te betalen voor geneesmiddelen die hetzelfde doen. Dat houdt onze zorg, ook op de lange termijn, betaalbaar. Dat is primair een verantwoordelijkheid van fabrikanten, maar ik vind het in dat kader ook passend als patiënten en behandelaren gestimuleerd worden om te kiezen voor doelmatige geneesmiddelen. Dat kan betekenen dat patiënten moeten wisselen naar een vergelijkbaar, maar goedkoper middel. In individuele gevallen kan het, ook na de modernisering van het GVS, voorkomen dat een patiënt om medische redenen is aangewezen op een geneesmiddel met een bijbetaling. Om die patiënten niet met excessief hoge bijbetalingen te confronteren, ben ik van plan de GVS-modernisering gepaard te laten gaan met een maximering van de eigen bijdrage aan geneesmiddelen van € 250 per patiënt per jaar. Ik wijs er tegelijk nogmaals op dat het de verantwoordelijkheid van fabrikanten is om hun prijzen te verlagen.

Zoals ik uw Kamer heb laten weten in een Kamerbrief op 27 september 2022, heb ik besloten tot het uitstellen van de GVS-modernisering tot 1 januari 2024.1

De reden om de modernisering uit te stellen is primair het risico op beschikbaarheidsproblemen en daarnaast de uitzonderlijke economische omstandigheden en het advies van het Adviescollege Toetsing Regeldruk (ATR) om de wijziging van wet- en regelgeving niet op deze manier vast te stellen. Ik bestudeer momenteel dan ook de signalen die ik heb ontvangen om daar waar nodig en mogelijk de gesignaleerde risico’s te beperken. Ik informeer uw Kamer begin van volgend jaar over de stand van zaken.

Ik kan de indieners van de petitie intussen garanderen dat ik ook de komende tijd in gesprek blijf met partijen om de effecten van de GVS-modernisering te bespreken.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
E.J. Kuipers


  1. Kamerstukken 29 477, nr. 786.↩︎