[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [🧑mijn] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Uitvoering aan twee toezeggingen gedaan tijdens het Commissiedebat Leefomgeving op 12 oktober 2022

Luchtkwaliteit

Brief regering

Nummer: 2022D48953, datum: 2022-11-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-30175-419).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 30175 -419 Luchtkwaliteit.

Onderdeel van zaak 2022Z22686:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

30 175 Luchtkwaliteit

Nr. 419 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN INFRASTRUCTUUR EN WATERSTAAT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 21 november 2022

Met deze brief geef ik uitvoering aan twee toezeggingen die ik heb gedaan tijdens het Commissiedebat Leefomgeving op 12 oktober 2022 (Kamerstuk 32 861, nr. 77).

Tijdens het Commissiedebat Leefomgeving heb ik de commissie toegezegd dat ik uw Kamer een afschrift van de brief toestuur die ik heb verstuurd aan de gemeenten om hen te verzoeken actief voorlichtingsmateriaal te verspreiden met betrekking tot houtstook, zich aan te melden bij de stookwijzer, klachten in ontvangst te nemen en te borgen dat er effectief wordt gehandhaafd. Door middel van deze brief, op de website van het Schone Lucht Akkoord en op de digitale «Brede deelnemersbijeenkomst Schone Lucht Akkoord» op 3 november (waar meer dan 200 deelnemers waren) hebben de gemeenten informatie ontvangen hoe zij bij overlast (al dan niet bij een stookalert) kunnen handhaven.

Mijn toezegging om ook de BES-gemeenten te enthousiasmeren voor deelname aan het Schone Lucht Akkoord, had als doel om daar waar dit in deze gemeenten aan de orde zou zijn, de luchtkwaliteit te verbeteren. Bij nadere verkenning is enerzijds gebleken dat de maatregelen en de aanpak uit het Schone Lucht Akkoord minder goed lijken aan te sluiten bij de specifieke omstandigheden op de eilanden en anderzijds dat dit doel het meest effectief wordt bereikt met de uitvoering van de Internationale Klimaatstrategie zoals deze op 7 oktober door het kabinet is uitgebracht (Kamerstuk 31 793, nr. 231). Speerpunt daarbinnen is een goeddeels klimaatneutrale energievoorziening op Bonaire, Saba en Sint Eustatius. De realisatie daarvan zal ook leiden tot minder emissies van luchtverontreinigende stoffen en biedt tegelijkertijd kansen voor elektrisch rijden, emissieloos bouwen en schoon produceren. Op deze manier komt ook zonder deelname aan het Schone Lucht Akkoord, het doel van schone lucht daar binnen handbereik.

De Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat,
V.L.W.A. Heijnen