Halfjaarrapportage digitalisering strafrechtketen eerste helft 2022
Rechtsstaat en Rechtsorde
Brief regering
Nummer: 2022D48986, datum: 2022-11-21, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29279-746).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: D. Yesilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid (VVD)
- Mede ondertekenaar: F.M. Weerwind, minister voor Rechtsbescherming
- Stand van zaken doelstellingen en projecten januari tot en met juni 2022
- Halfjaarrapportage januari tot en met juni 2022
- Beslisnota inzake Halfjaarrapportage digitalisering strafrechtketen eerste helft 2022
Onderdeel van kamerstukdossier 29279 -746 Rechtsstaat en Rechtsorde.
Onderdeel van zaak 2022Z22693:
- Indiener: D. Yesilgöz-Zegerius, minister van Justitie en Veiligheid
- Medeindiener: F.M. Weerwind, minister voor Rechtsbescherming
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2022-11-24 13:35: Aansluitend aan de Stemmingen: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2022-12-07 14:30: Procedures en brieven (Procedurevergadering), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2023-06-14 10:00: Strafrechtketen (Commissiedebat), vaste commissie voor Justitie en Veiligheid
- 2023-06-15 14:19: Aanvang middagvergadering: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
29 279 Rechtsstaat en Rechtsorde
Nr. 746 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID EN VOOR RECHTSBESCHERMING
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 21 november 2022
Inleiding
Voor de digitalisering van de strafrechtketen is door het vorige kabinet tot en met het jaar 2022 ruim € 200 miljoen aan middelen beschikbaar gesteld. De besteding van een deel van de middelen zal in 2023 plaatsvinden. Door middel van halfjaarrapportages brengen wij u op de hoogte van de voortgang van de digitalisering. Op 9 maart 20221 ontving u de halfjaarrapportage over de tweede helft van 2021. Bijgevoegd treft u de halfjaarrapportage over de eerste helft van 2022 aan.
Stand van zaken
De uitvoering van de digitaliseringsopgave vindt plaats onder verantwoordelijkheid van het Bestuurlijk Ketenberaad. Het Ketenberaad heeft drie maatschappelijke doelstellingen voor 2021 vastgesteld: 1) Papier uit de keten, 2) Multimedia en 3) Dienstverlening.
Een beeldbepalend project bij de doelstelling Papier uit de keten is het project digitaal procesdossier, waarmee processen-verbaal digitaal de keten ingaan. Inmiddels is de landelijke uitrol van het digitaal procesdossier gestart. De verwachting is dat deze in 2023 kan worden voltooid.
Voor wat betreft de doelstelling op het gebied van Multimedia (alle beeld- en audiomateriaal, relevant voor het procesdossier, is beschikbaar voor alle partijen in de strafrechtketen) werken politie, OM en Rechtspraak in onderlinge afstemming aan de realisatie van drie voorzieningen. De realisatie hiervan loopt door in 2023. Daarnaast wordt gewerkt aan een integrale ketenplanning om de voorzieningen op elkaar aan te laten sluiten.
Bij de doelstelling op het gebied van dienstverlening was de invoering van een ketenbreed slachtofferportaal (MijnSlachtofferzaak.nl) het beeldbepalende project. Dit portaal is conform doelstelling gerealiseerd. Een ander project dat onder het onderwerp Dienstverlening valt, is de oplevering van een (verbeterd) Advocatenportaal, gepland om in 2023 te worden afgerond.
In het kader van de digitalisering is verder gewerkt aan de inrichting van het Duurzaam Digitaal Stelsel (DDS). Hierbij worden de aanbevelingen in het Gateway reviewrapport over de inrichting van het DDS meegenomen. Met het DDS wordt beoogd om de samenwerking op het gebied van de keteninformatievoorziening niet langer afhankelijk te maken van eenmalige (regeerakkoord-)middelen, maar structureel te organiseren, te bemensen en te bekostigen. Het doel is om de opzet van het DDS in 2022 af te ronden en in 2023 de samenwerking binnen de strafrechtketen conform de DDS-opzet te vervolgen.
Voor wat betreft de invoering van het batenmanagement zijn de maatschappelijke baten van twee digitaliseringsprojecten succesvol in kaart gebracht en in een dashboard opgenomen. Batenmanagement richt zich op het inzichtelijk maken van de realisatie van de hiermee verband houdende maatschappelijke baten, Het batenmanagement wordt de komende tijd verder uitgewerkt.
Veel van de ketenorganisaties hebben dit jaar hun handen vol aan eigen IV-projecten. Ook moet rekening worden gehouden met de legacy problematiek. Daarnaast speelt schaarse capaciteit een beperkende rol in de realisatie. Om deze redenen heeft een herijking van het portfolio plaatsgevonden die onder meer tot gevolg heeft dat een deel van de middelen uit genoemd regeerakkoord wordt benut in 2023. Deze middelen zullen worden gebruikt om de doelstellingen op het gebied van Papier uit de keten en de Multimediavoorzieningen te realiseren.
Duiding
In de rapportage over de tweede helft van 2021 werd de «overall» status van het digitaliseringstraject als «oranje/rood» aangemerkt. De status is niet veranderd. Het geeft de vertraging weer ten opzichte van de oorspronkelijke planning waarin beoogd was alle doelen in 2022 te behalen. Ondanks de vertraging constateren we dat er belangrijke stappen in de digitalisering zijn gezet en concrete maatschappelijke resultaten worden geboekt. Wij gaan ervan uit dat de nog niet bereikte doelstellingen met het benutten van een deel van de middelen in 2023 alsnog worden gerealiseerd. Door middel van de toezending van de halfjaarrapportages zullen wij u hierover op de hoogte houden.
De Minister van Justitie en Veiligheid,
D. Yeşilgöz-Zegerius
De Minister voor Rechtsbescherming,
F.M. Weerwind
Kamerstuk 29 279, nr. 704.↩︎