[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Veilig land van herkomst - Verenigd Koninkrijk

Vreemdelingenbeleid

Brief regering

Nummer: 2022D50169, datum: 2022-11-25, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-19637-3012).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 19637 -3012 Vreemdelingenbeleid.

Onderdeel van zaak 2022Z23266:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

19 637 Vreemdelingenbeleid

Nr. 3012 BRIEF VAN DE STAATSSECRETARIS VAN JUSTITIE EN VEILIGHEID

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 november 2022

Mijn voorganger liet uw Kamer per brief van 17 december 20201 weten het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland (hierna: het Verenigd Koninkrijk) met ingang van 1 januari 2021 aan te wijzen als veilig land van herkomst in de zin van de Procedurerichtlijn. Aanleiding was dat het Verenigd Koninkrijk sinds die datum geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie. De lidstaten van de Europese Unie worden als veilige landen van oorsprong beschouwd, op basis van het rechtstreeks werkende Protocol nr. 24 bij het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie, inzake Asiel voor onderdanen van lidstaten van de Europese Unie. Niet op basis van de Procedurerichtlijn, waar het beleid inzake veilige landen van herkomst uit voortvloeit.

De landen op de lijst van veilige landen van herkomst moeten elke twee jaar herbeoordeeld worden. In het geval van het Verenigd Koninkrijk heb ik dat moment gebruikt om te bezien of er inhoudelijke relevantie bestaat om het Verenigd Koninkrijk te handhaven op de lijst. Wanneer de instroom uit landen op de lijst heel laag of afwezig is, is die relevantie er niet, vooral niet in verhouding tot de inspanningen die moeten worden gepleegd om de landen op de lijst periodiek zorgvuldig te herbeoordelen. Dit is in lijn met de Kamerbrief van 4 november 20212, waarin mijn voorganger liet weten 12 landen te schrappen van de lijst3. Het Verenigd Koninkrijk werd toen buiten beschouwing gelaten, omdat het land te kort op de lijst stond om een goed beeld van de instroom te hebben. Nu ruim een jaar later kan die afweging wel gemaakt worden. De instroom vanuit het Verenigd Koninkrijk is nihil en het inwilligingspercentage is nul. Ik zie daarom geen inhoudelijk belang of relevantie om het Verenigd Koninkrijk op de lijst te houden en heb besloten om dit land met ingang van 1 januari 2023 te schrappen van de lijst van veilige landen van herkomst. De betreffende bijlage bij het Voorschrift Vreemdelingen en de Vreemdelingencirculaire worden hierop aangepast.

Als er op enig moment ontwikkelingen zijn die aanleiding geven om plaatsing op de lijst te heroverwegen, dan is die mogelijkheid er uiteraard.

De Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid,
E. van der Burg


  1. Kamerstuk 19 637, nr. 2687.↩︎

  2. Kamerstuk 19 637, nr. 2778.↩︎

  3. Andorra, Australië, Canada, IJsland, Japan, Liechtenstein, Monaco, Nieuw -Zeeland, Noorwegen, San Marino, Vaticaanstad en Zwitserland.↩︎