[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Geannoteerde agenda van de EU-Westelijke Balkantop van 6 december 2022

Europese Raad

Brief regering

Nummer: 2022D50918, datum: 2022-11-30, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-21501-20-1873).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 21501 20-1873 Europese Raad.

Onderdeel van zaak 2022Z23627:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

21 501-20 Europese Raad

Nr. 1873 BRIEF VAN DE MINISTER VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 30 november 2022

Hierbij bied ik u, mede namens de Minister-President, de geannoteerde agenda aan van de EU-Westelijke Balkantop van 6 december 2022.

De Minister van Buitenlandse Zaken,
W.B. Hoekstra

GEANNOTEERDE AGENDA VAN DE EU-WESTELIJKE BALKANTOP VAN 6 DECEMBER 2022

Op dinsdag 6 december 2022 vindt in Tirana (Albanië) een EU-Westelijke Balkantop plaats. Tijdens deze bijeenkomst zal naar verwachting gesproken worden over de ontwikkelingen en politieke situatie in de Westelijke Balkan, waaronder de gevolgen die de aanhoudende Russische agressie tegen Oekraïne heeft op de regio. De top brengt de regeringsleiders van de EU en de Westelijke Balkan voor het eerst in de regio zelf samen. De Minister-President is voornemens om deel te nemen aan deze bijeenkomst.

Naar verwachting zal er tijdens de top aandacht zijn voor de versterkte samenwerking tussen de Westelijke Balkanlanden en de EU en tussen de Westelijke Balkanlanden onderling om gezamenlijke uitdagingen op het gebied van veiligheid, energie, migratie, economische ontwikkeling, verduurzaming en digitalisering aan te pakken. In dit kader kan onder meer gedacht worden aan volledige aansluiting van de Westelijke Balkanlanden bij het Europese Gemeenschappelijk Buitenland- en Veiligheidsbeleid (GBVB). Een ander aandachtspunt is de toegenomen migratiedruk via de Westelijke Balkanroute. Het vergt effectieve en gecoördineerde Europese actie en samenwerking met de landen van de Westelijke Balkan om de instroom te beperken. De aansluiting van deze landen bij het EU-visumbeleid is hierbij een belangrijk instrument om irreguliere migratie tegen te gaan. Van kandidaat-lidstaten verwacht het kabinet dat zij hun visumbeleid harmoniseren met dat van de EU om irreguliere migratie via deze route tegen te gaan. Tijdens de top zal naar verwachting een verklaring worden aangenomen waarin het EU-perspectief van de landen van de Westelijke Balkan wordt herbevestigd en waarin het belang van de rechtsstaat, mensenrechten en democratie in de regio wordt benadrukt.

Het kabinet verwelkomt EU- en regionale initiatieven die de Westelijke Balkan dichter bij de Europese Unie brengen. Het kabinet hecht belang aan samenwerking met en tussen de Westelijke Balkanlanden op het terrein van de rechtsstaat, connectiviteit, migratie, veiligheid, stabiliteit en klimaat. Voortdurende aandacht voor hervorming van de rechtsstaat, het tegengaan van de migratiedruk op de Westelijke Balkanroute door effectief grensbeheer, alsmede de strijd tegen georganiseerde misdaad en corruptie is essentieel voor economische vooruitgang. Dit creëert zekerheid en bevordert investeringen. Met betrekking tot het reeds aangekondigde EU-steunpakket voor energie acht het kabinet het positief dat de EU met concrete maatregelen komt ter ondersteuning van de Westelijke Balkanlanden. Het kabinet acht effectieve, positieve communicatie over deze EU-betrokkenheid van groot belang, aangezien dit de verbondenheid van de EU met de Westelijke Balkan illustreert op een belangrijk thema dat alle landen in Europa raakt.