[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Reactie op verzoek van het lid Van Kent, gedaan tijdens de Regeling van Werkzaamheden, over de Wet Toekomst Pensioenen en over het feit dat de pers eerder is ingelicht over de WTP doorrekeningen van DNB dan het parlement

Wijziging van de Pensioenwet, de Wet inkomstenbelasting 2001 en enige andere wetten in verband met herziening van het pensioenstelsel, standaardisering van het nabestaandenpensioen, aanpassing van de fiscale behandeling van pensioen en enige andere wijzigingen ten aanzien van pensioen (Wet toekomst pensioenen)

Brief regering

Nummer: 2022D53919, datum: 2022-12-14, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36067-97).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van kamerstukdossier 36067 -97 Wijziging van de Pensioenwet, de Wet inkomstenbelasting 2001 en enige andere wetten in verband met herziening van het pensioenstelsel, standaardisering van het nabestaandenpensioen, aanpassing van de fiscale behandeling van pensioen en enige andere wijzigingen ten aanzien van pensioen (Wet toekomst pensioenen).

Onderdeel van zaak 2022Z25065:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

36 067 Wijziging van de Pensioenwet, de Wet inkomstenbelasting 2001 en enige andere wetten in verband met herziening van het pensioenstelsel, standaardisering van het nabestaandenpensioen, aanpassing van de fiscale behandeling van pensioen en enige andere wijzigingen ten aanzien van pensioen (Wet toekomst pensioenen)

32 043 Toekomst pensioenstelsel

Nr. 97 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR ARMOEDEBELEID, PARTICIPATIE EN PENSIOENEN

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 14 december 2022

Bij de regeling van werkzaamheden van 13 december jl. hebben de leden Omtzigt en De Jong (PVV) twee informatieverzoeken gedaan (Handelingen II 2022/23, nr. 34, Rgeling van Werkzaamheden). Hierbij ga ik nader in op deze verzoeken.

Het lid De Jong (PVV) heeft verzocht om het wetsvoorstel toekomst pensioenen (Kamerstuk 36 067), de doorrekeningen van De Nederlandsche Bank (DNB) en het advies van de Commissie Parameters onafhankelijk te laten toetsen.

Het wetsvoorstel toekomst pensioenen is in december 2020 in internetconsultatie gegaan. Vervolgens is het wetsvoorstel getoetst door De Nederlandsche Bank, de Autoriteit Financiële Markten, de Autoriteit Persoonsgegevens, de Belastingdienst, het College voor de Rechten van de Mens en de Raad voor de Rechtspraak. Ten slotte heeft de Raad van State advies uitgebracht over het wetsvoorstel. Het wetsvoorstel is daarmee meermaals door diverse partijen onafhankelijk getoetst.

In de Kamerbrief bij de aanbieding van het wetsvoorstel toekomst pensioenen heb ik uiteengezet dat ik DNB heb verzocht om ook voor de periode van de Kamerbehandeling beschikbaar te zijn om mogelijke aanvullende rekenverzoeken op te pakken (kamerstuk 36 067, nr. 5). Hierover heb ik specifieke afspraken met DNB gemaakt om de onafhankelijkheid en de kwaliteit van de doorrekeningen te borgen. Zo is afgesproken dat de eindverantwoordelijkheid voor de doorrekeningen buiten de toezichthoudende taak van DNB plaatsvinden, zodat de rollen van toezichthouder en rekenmeester goed zijn gescheiden. Daarbij is tevens afgesproken dat DNB bij grotere doorrekeningen gebruik zal maken van een externe klankbordgroep, waarin relevante financiële en actuariële expertise uit pensioenpraktijk en wetenschap is vertegenwoordigd. Dat is ook bij de meest recente doorrekening het geval geweest. Tenslotte hecht ik eraan om te vermelden dat voor mij de onafhankelijkheid van DNB buiten kijf staat.

Het advies van de Commissie Parameters is samengesteld door onafhankelijke wetenschappers die het advies hebben gebaseerd op recente wetenschappelijke inzichten. Bij deze wetenschappelijke inzichten is de gebruikelijke peer review van toepassing. De commissie heeft haar adviezen met verwijzingen naar de wetenschappelijke literatuur ook uitgebreid toegelicht in het rapport en in de hoorzitting met uw Kamer.

Het lid Omtzigt heeft verzocht om aan te geven op welk tijdstip welke informatie is gedeeld met de media met betrekking tot de berekeningen die DNB en pensioenfondsen hebben uitgevoerd.

De afgelopen weken hebben DNB en de pensioenfondsen de eerdere berekeningen geactualiseerd op basis van de scenarioset zoals geadviseerd door de Commissie Parameters. Tussen 12.00 en 16.30 uur op maandagmiddag 12 december hebben verschillende dagbladen onder embargo op het Ministerie van SZW inzage gekregen in conceptberekeningen van DNB en de pensioenfondsen, zodat zij – gelet op de complexiteit – zich voldoende konden verdiepen in deze berekeningen en de aannames die daaraan ten grondslag liggen. Daarbij zijn eventuele vragen over de conceptberekeningen ook beantwoord. Andere nieuwsmedia zijn onder embargo mondeling geïnformeerd over de globale inhoud van de berekeningen.

De definitieve doorrekeningen van DNB heeft het ministerie in de loop van de middag ontvangen en omstreeks 18 uur ook de definitieve doorrekeningen van de fondsen. De definitieve berekeningen zijn vlak daarna onder embargo gedeeld met de dagbladen die eerder die middag inzage hadden in de conceptberekeningen, in afwachting van de begeleidende Kamerbrief waar op dat moment nog aan gewerkt werd. Om 19.05 uur is de Kamerbrief samen met de berekeningen naar de Kamer gestuurd (Kamerstuk 32 043, nr. 597). Kort daarna zijn verschillende nieuwsmedia geïnformeerd dat de definitieve berekeningen verzonden waren naar de Kamer.

De Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen,
C.J. Schouten