Tijdlijn nota van wijziging inzake tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma
Regels inzake specifieke wettelijke voorzieningen voor het uitvoeren van onderzoeken door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst naar landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland of Nederlandse belangen (Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma)
Brief regering
Nummer: 2022D55513, datum: 2022-12-20, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3
Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-36263-5).
Gerelateerde personen:- Eerste ondertekenaar: H.G.J. Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Ooit CDA kamerlid)
- Mede ondertekenaar: K.H. Ollongren, minister van Defensie
Onderdeel van zaak 2022Z25722:
- Indiener: H.G.J. Bruins Slot, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
- Medeindiener: K.H. Ollongren, minister van Defensie
- Volgcommissie: vaste commissie voor Defensie
- Voortouwcommissie: vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2022-12-22 11:30: Procedurevergadering commissie Binnenlandse Zaken (Procedurevergadering), vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
- 2023-01-17 15:05: Regeling van werkzaamheden (Regeling van werkzaamheden), TK
- 2023-09-06 18:30: Extra procedurevergadering commissie Binnenlandse Zaken (groslijst controversieel verklaren) (Procedurevergadering), vaste commissie voor Binnenlandse Zaken
Preview document (🔗 origineel)
Tweede Kamer der Staten-Generaal | 2 |
Vergaderjaar 2022-2023 |
36 263 Regels inzake specifieke wettelijke voorzieningen voor het uitvoeren van onderzoeken door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst naar landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland of Nederlandse belangen (Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma)
Nr. 5 BRIEF VAN DE MINISTERS VAN BINNENLANDSE ZAKEN EN KONINKRIJKSRELATIES EN VAN DEFENSIE
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 20 december 2022
Op 2 december 2022 is het wetsvoorstel Tijdelijke wet onderzoeken AIVD en MIVD naar landen met een offensief cyberprogramma tegen Nederland bij uw Kamer ingediend (Kamerstuk 36 263). Zoals toegezegd in het Commissiedebat I&V diensten van 29 juni 2022 (Kamerstuk 30 977, nr. 164), bieden wij ten behoeve van uw Kamer graag een technische briefing aan inzake het wetsvoorstel.
Op 8 december 2022 is in de procedurevergadering van de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken over het wetsvoorstel gesproken en is verzocht om aan de commissie een tijdlijn te doen toekomen, waarin inzichtelijk wordt wanneer de Kamer de aangekondigde nota van wijziging op het onderhavige wetsvoorstel en andere relevante stukken ten aanzien van het wetsvoorstel kan verwachten. Tevens is verzocht om de Kamer te informeren over de keuze om de nota van wijziging niet separaat per brief aan de Kamer aan te kondigen.
In het nader rapport (Kamerstuk 36 263, nr. 4) hebben wij uw Kamer geïnformeerd dat wij voornemens zijn om op het wetsvoorstel nog een nota van wijziging uit te brengen. Bij nader inzien was het beter geweest dit nog in een aparte brief bij het wetsvoorstel onder uw aandacht te brengen. De nota van wijziging regelt in elk geval een tweetal onderwerpen voor alle inlichtingenonderzoeken van de diensten, en is derhalve niet beperkt tot de onderzoeken waarop het thans bij uw Kamer aanhangige wetsvoorstel betrekking op heeft. Deze twee onderwerpen zijn:
• Een voorafgaand bindende toets op een toestemming tot real time verzameling van verkeers- en locatiegegevens (een zogeheten «stomme tap») en;
• Een regeling die onder bindend toezicht van de afdeling toezicht van de CTIVD de mogelijkheid biedt tot jaarlijkse verlenging van de termijn voor beoordeling op relevantie van bulkdatasets, die met bijzondere bevoegdheden zijn verworven.
De nota van wijziging is een substantiële aanvulling op het wetsvoorstel waar de Afdeling advisering van de Raad van State (hierna: de Afdeling) een advies over uit zal brengen. Een ontwerp van de nota van wijziging zal omstreeks 23 december 2022 in openbare consultatie worden gegeven. Na afloop van de consultatietermijn en na verwerking van de ontvangen reacties zal het ontwerp van de nota van wijziging voor advies aan de Afdeling worden voorgelegd.
Rekening houdend met de adviestermijn van de Raad van State (4–6 weken) en met het opstellen van het nader rapport, zullen wij de nota van wijziging naar verwachting begin april 2023 bij uw Kamer kunnen indienen. Gelet op de urgentie van het onderwerp verzoek ik u, vooruitlopend op de indiening van de nota van wijziging de behandeling van het wetsvoorstel alvast ter hand te nemen.
Beide aanvullingen op het wetsvoorstel zijn overigens onderwerpen waarvan wij samen met de CTIVD en TIB van mening zijn dat deze gelet op de in het geding zijnde belangen van nationale veiligheid en de bescherming van fundamentele rechten op kortst mogelijke termijn via aanpassing van wetgeving dienen te worden geregeld en dat daarbij niet gewacht kan worden op de algehele herziening van de Wiv 2017, die nog geruime tijd zal vergen.
Een eerste stap tot de algehele herziening van de Wiv 2017 betreft de hoofdlijnennotitie inzake de voorgenomen wijziging van de Wiv 2017, waarvan in het Commissiedebat I&V diensten van 29 juni 2022 door de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is toegezegd dat deze in het najaar zou volgen. Het concept van de hoofdlijnennotitie is gereed. De komende periode zullen de TIB en CTIVD geconsulteerd worden en is onze intentie om deze hoofdlijnennotitie het eerste kwartaal van 2023 aan uw Kamer aan te bieden.
De Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties,
H.G.J. Bruins Slot
De Minister van Defensie,
K.H. Ollongren