[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Gezamenlijke afspraken van verhuurders, gemeenten en het Rijk over maatwerk bij het voorkomen van huisuitzettingen tijdens de energie- en inflatiecrisis

Integrale visie op de woningmarkt

Brief regering

Nummer: 2022D56298, datum: 2022-12-22, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 4

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-32847-987).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 32847 -987 Integrale visie op de woningmarkt.

Onderdeel van zaak 2022Z26109:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

32 847 Integrale visie op de woningmarkt

Nr. 987 BRIEF VAN DE MINISTER VOOR VOLKSHUISVESTING EN RUIMTELIJKE ORDENING

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 22 december 2022

Onlangs ontving uw Kamer een brief van de Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen waar in is gegaan op het voorkomen van huisuitzettingen als gevolg van de energiecrisis. Aangegeven is dat conform een toezegging aan het lid Ceder (ChristenUnie) en de motie van de leden Beckerman en Grinwis1 nieuwe afspraken gemaakt worden met VNG, Aedes, IVBN, Vastgoedbelang en Kences om huisuitzettingen zoveel mogelijk te voorkomen. En dat nut en noodzaak van aanvullende juridische maatregelen zoals een generiek moratorium op huisuitzettingen van mensen die aan een schuldhulpverleningstraject deelnemen door mij worden verkend.

Inmiddels zijn deze afspraken met genoemde partijen tot stand gekomen. U treft deze afspraken in de bijlage aan. Met deze afspraken hebben de partijen de intentie uitgesproken om huisuitzettingen door betaalachterstanden als gevolg van de energiecrisis en hoge inflatie, zoveel mogelijk te voorkomen. Deze afspraken komen tegemoet aan de wens van uw Kamer om het aantal huisuitzettingen tot het minimum te beperken. Hierdoor verwacht ik dat een moratorium in juridische zin (een volledig verbod op huisuitzettingen, of op huisuitzettingen op grond van betaalachterstanden) niet noodzakelijk is, omdat het maatschappelijk beoogde effect met de gemaakte afspraken wordt bereikt.

Bovendien geldt dat voor ieder vonnis tot ontruiming van een woning al een weging plaatsvindt door rechter die daarbij alle belangen meeweegt, zowel die van verhuurder als huurder.

De Minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening,
H.M. de Jonge


  1. Kamerstuk 32 847, nr. 962.↩︎