[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Werkplan Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd 2023

Sociaal domein

Brief regering

Nummer: 2023D00408, datum: 2023-01-12, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-34477-82).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 34477 -82 Sociaal domein.

Onderdeel van zaak 2023Z00173:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

34 477 Sociaal domein

Nr. 82 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 12 januari 2023

Hierbij bied ik u het werkplan van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) voor het jaar 2023 aan. Dit werkplan vormt de basis voor de afspraken die ik met de IGJ maak voor het toezicht in 2023. De inspectie bepaalt met de thema's uit haar meerjarenbeleidsplan (MJB) en onderwerpen uit de actualiteit de hoofdlijnen van haar toezicht in 2023. Ook informeert de IGJ met haar werkplan het veld en burgers over wat zij naast het reguliere toezicht in 2023 kunnen verwachten.

Hieronder beschrijf ik in het kort enkele onderwerpen die in 2023 extra aandacht in het toezicht van de inspectie krijgen.

De IGJ blijft zich in 2023 inzetten om zorgverwaarlozing als gevolg van niet-integere bedrijfsvoering en fraude door zorgaanbieders terug te dringen. Ook gaat de IGJ toezicht houden op de organisatie van de versterking van de publieke gezondheidszorg en het stelsel van infectieziektebestrijding. Regionale vormen van samenwerking zijn hierbij een belangrijk aandachtsgebied.

Verder zag de IGJ in haar toezicht regelmatig dat zorgprofessionals onvoldoende op de hoogte zijn van geldende wet- en regelgeving. Daarnaast ziet de inspectie dat zorgverleners gebruik maken van digitale systemen of medische hulpmiddelen die vragen om specifieke kennis. Daarom zal de IGJ in 2023 kennisontwikkeling stimuleren. Door bijvoorbeeld factsheets uit te brengen, presentaties te verzorgen op congressen of informatie te verstrekken aan opleiders.

De ontwikkelingen in de jeugdzorg volgt de IGJ op de voet. Denk hierbij aan de afbouw/transformatie van de gesloten jeugdhulp, de ontwikkelingen rondom de hervormingsagenda en het toekomstscenario jeugd- en gezinsbescherming.

Gezien de druk op de asielketen, houdt de IGJ ook in 2023 nauw contact met de partijen in het veld. Om zo zicht te houden op de toegankelijkheid en bereikbaarheid van zorg voor asielzoekers. In haar toezicht op arrestantencomplexen blijft de IGJ de betrokken partijen stimuleren om de zorgverlening te optimaliseren.

Tot slot zal de IGJ, daar waar het gaat om Passende zorg en de afspraken in het Integraal Zorgakkoord (Kamerstuk 31 765, nr. 655), focussen op risicobeheersing en kwaliteitsverbetering.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
E.J. Kuipers