[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Adviesrapport Zorginstituut Nederland 'Samen in beweging naar besluitvorming over een aanspraak op passende eerstelijns fysio- en oefentherapeutische zorg uit het basispakket'

Herziening Zorgstelsel

Brief regering

Nummer: 2023D02353, datum: 2023-01-25, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (kst-29689-1179).

Gerelateerde personen: Bijlagen:

Onderdeel van kamerstukdossier 29689 -1179 Herziening Zorgstelsel.

Onderdeel van zaak 2023Z00984:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


Tweede Kamer der Staten-Generaal 2
Vergaderjaar 2022-2023

29 689 Herziening Zorgstelsel

Nr. 1179 BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Den Haag, 25 januari 2023

Bijgaand bied ik u het advies getiteld Samen in beweging naar besluitvorming over een aanspraak op passende eerstelijns fysio- en oefentherapeutische zorg uit het basispakket van Zorginstituut Nederland (hierna: het Zorginstituut) aan.

In dit rapport beschrijft het Zorginstituut hun programmalijn om tot een eindadvies te komen voor mijn adviesaanvraag om te operationaliseren wat het begrip «passende zorg» betekent voor de aanspraak op fysio- en oefentherapeutische zorg in de basisverzekering. Het bijgesloten advies is het eindproduct van stap 1 uit het aangepaste plan van aanpak Naar een passende aanpak voor eerstelijns fysio- en oefentherapie. Het aangepaste plan van aanpak is door de partijen van het Bestuurlijk Overleg Fysio- en Oefentherapie op 29 november 2022 geaccordeerd, en is als bijlage toegevoegd.

In de programmalijn van het Zorginstituut stelt het drie randvoorwaarden op waaraan voldaan moet worden voordat het een eindadvies, inclusief budgetimpactanalyse, kan uitbrengen. De invulling van de randvoorwaarden is aan de tripartite partijen en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De drie randvoorwaarden zijn:

1. De ontwikkeling van een Kwaliteitskader fysio- en oefentherapeutische zorg, waarin partijen (zorgaanbieders, patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars) gezamenlijk kwaliteitseisen voor goede zorg vastleggen. Het kwaliteitskader sluit aan op het Kader Passende zorg.

2. Fysio- en oefentherapeutische zorg moet waardegedreven zijn. Hiervoor is inzicht nodig in de effectiviteit van behandelingen en de gezondheidswinst voor patiënten (wettelijk criterium «stand van de wetenschap en praktijk»).

3. De NZa stelt een advies op over passende bekostiging van eerstelijns fysio- en oefentherapeutische zorg.

Ik spreek mijn waardering uit aan het Zorginstituut voor zijn adviesrapport en de inspanningen die het levert voor het hele traject. Ook spreek ik mijn grote waardering uit voor de zorgaanbieders, patiëntenorganisaties, zorgverzekeraars en de NZa voor het intensieve werk wat zij verzetten.

Mijn beleidsreactie op dit adviesrapport van het Zorginstituut volgt voor de zomer van dit jaar.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,
E.J. Kuipers