[overzicht] [activiteiten] [ongeplande activiteiten] [besluiten] [commissies] [geschenken] [kamerleden] [kamerstukdossiers] [open vragen]
[toezeggingen] [stemmingen] [verslagen] [🔍 uitgebreid zoeken] [wat is dit?]

Lijst van vragen over het jaarplan Belastingdienst 2023, de Stand van de uitvoering 2022 en de Fiscale Monitor 2022 (Kamerstuk 31066-1145)

Belastingdienst

Lijst van vragen

Nummer: 2023D03747, datum: 2023-02-01, bijgewerkt: 2024-02-19 10:56, versie: 3

Directe link naar document (.pdf), link naar pagina op de Tweede Kamer site, officiële HTML versie (nds-tk-2023D03747).

Gerelateerde personen:

Onderdeel van zaak 2022Z25269:

Onderdeel van activiteiten:

Preview document (🔗 origineel)


2023D03747 LIJST VAN VRAGEN

De vaste commissie voor Financiën heeft over een brief van de Staatssecretaris over Jaarplan Belastingdienst 2023, de Stand van de uitvoering 2022 en de Fiscale Monitor 2022 (Kamerstuk 31 066, nr. 1145) de navolgende vragen ter beantwoording aan de Staatssecretaris voorgelegd.

De voorzitter van de commissie,

Tielen

De adjunct-griffier van de commissie,

Kling

1 Aangenomen dat «entiteiten MKB klein», «entiteiten MKB midden» en «entiteiten MKB groot» vennootschapsbelastingplichtige lichamen zijn, kan het kabinet reflecteren op het voorgenomen op deze entiteiten? Klopt het dat er in deze groep circa 1.635.000 te verwachten aangiften vennootschapsbelasting zijn? Klopt het ook dat van deze aangiften, er 13.000 tot 16.000 (circa 0.98%) daadwerkelijk zal worden gecontroleerd? Kan het kabinet in dit kader uiteenzetten welk percentage van de aangiften vennootschapsbelasting van de doelgroep MKB zal worden gecontroleerd? Kan het kabinet voorts uiteenzetten welk percentage van de aangiften inkomensheffing winst zal worden gecontroleerd? Kan het kabinet aangeven of de 9.000–12.000 boekenonderzoeken die naar verwachting zullen worden gedaan binnen de doelgroep MKB ziet op alle belastingmiddelen, of slechts op de aangiften inkomensheffing winst en de aangiften vennootschapsbelasting?
2 Kan het kabinet uiteenzetten wat de criteria zijn om bij Grote Ondernemingen (GO) in de verschillende groepen te vallen?
3 Kan het kabinet aangeven hoe het toezicht zal plaatsvinden ten aanzien van de andere groepen binnen de doelgroep GO ten opzichte van zeer vermogende personen? Zal daar minder toezicht plaatsvinden? Ziet de capaciteit van 850 dossiers alleen op de groep zeer vermogende personen binnen de doelgroep GO, of op de gehele doelgroep GO? Kan het kabinet uiteenzetten welk percentage van de aangiften vennootschapsbelasting van de doelgroep GO zal worden gecontroleerd? Kan het kabinet reflecteren op de in het Jaarplan Belastingdienst 2023 naar voren komende aandacht voor de vennootschapsbelasting, welke een geraamde opbrengst kent van 38.760 miljoen, ten opzichte van de aandacht besteed aan de inkomsten- en loonheffingen, welke een geraamde opbrengst kennen van 183.660 miljoen? Zou de aandacht van de Belastingdienst niet primair uit moeten gaan naar de belastingmiddelen waar het meeste te winnen valt: de inkomsten- en loonheffing en de omzetbelasting? Kan het kabinet hierop reflecteren?
4 Kan het kabinet uiteenzetten hoe de Belastingdienst momenteel dergelijke signaleren verzamelt? Is dit gestructureerd middels centrale aanspreekpunten? Zo ja, wie zijn deze aanspreekpunten? Zo nee, waarom zijn er geen centrale aanspreekpunten voor burgers, bedrijven en medewerkers? In hoeverre is de Belastingdienst (en in het verlengde daarvan, het Ministerie van Financiën) in gesprek met de verschillende betrokken partijen: burgers, bedrijven, fiscaal dienstverleners en medewerkers van de Belastingdienst? Zou het de uitvoerbaarheid van wet- en regelgeving niet ten goede komen als er een meer gestructureerde samenwerking bestond tussen de verschillende betrokken partijen? Ziet het kabinet een dergelijke samenwerking zitten? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe zou een dergelijke samenwerking er volgens het kabinet uit zien?
5 Kan het kabinet bevestigen dat er binnen vijf jaar een zeer grote uitstroom van medewerkers van de Belastingdienst kan worden verwacht? Kan het kabinet reflecteren op de vraag hoe de Belastingdienst de komende vijf jaar de continuïteit zal waarborgen? Hoe is het kabinet voornemens om ervoor te zorgen dat de Belastingdienst ook over vijf jaar voldoende personeel heeft om haar taken uit te voeren?
6 Vertaalt deze lagere belastingmoraal van particulieren zich in meer belastingontduiking? Zo ja, wat doet de Belastingdienst eraan om de belastingmoraal te verhogen bij particulieren?
7 In hoeverre is het nalevingstekort, onder particulieren en bedrijven, te wijten aan complexe regelgeving? Is er specifieke regelgeving aan te wijzen die het nalevingstekort in de hand werkt?
8 Welk gedeelte van het personeelsbestand wordt aangewend voor uitvoering van hersteloperaties? Valt de hersteloperatie omtrent de kinderopvangtoeslagen hier eveneens onder?
9 In hoeverre is de interne ICT-organisatie een knelpunt voor het optimaal functioneren van de Belastingdienst?
10 Hoeveel ICT-applicaties, al dan niet aan elkaar gekoppeld, worden er binnen de Belastingdienst gehanteerd?
11 Hoeveel ICT-applicaties zijn verouderd en aan vervanging toe? Kunt u hierbij aangeven welke applicaties het betreft, hierbij het nut van de applicatie weergeven en de datum van definitieve vervanging vermelden?
12 Welke aanpassingen moeten er exact worden doorgevoerd voordat er gesproken kan worden van een stabiele IV-capaciteit?
13 Wat is het nut van het ontwikkelen van een ICT-applicatie voor nog niet bestaande wetgeving («betalen naar gebruik») en welke andere werkzaamheden blijven hierdoor liggen?
14

Waarom wordt er pas in 2023 begonnen met het op orde brengen van de informatiehuishouding naar aanleiding van het rapport Ongekend onrecht van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag?

Welke stappen zijn er gezet tussen 2020 en 2023 om de informatiehuishouding op orde te brengen?

15 Kunt u nader aangeven waarom er nauwelijks beleidswijzigingen mogelijk zijn op het gebied van de omzetbelasting? Wat zijn exact de (on)mogelijkheden van de huidige systemen in dit kader?
16 Kunt u de categorieën genoemd onder «IV-dagen 2023» nader uitsplitsen?
17 Hoeveel van het huidige personeelsbestand is niet gekwalificeerd?
18 Kunt u nader duiden waarom het vertrouwen in de Belastingdienst af neemt?
19 Welke stappen gaat u in 2023 exact nemen om de bedrijfsvoering op orde te brengen?
20 Onder de «zeven toprisico's» staat dat er een tekort is aan gemotiveerde medewerkers, kunt u dit nader duiden en kwantificeren?
21 In hoeverre is de «integriteit, beschikbaarheid, veiligheid en/of vertrouwelijkheid van informatie» aangetast? Kunt u dit nader toelichten?
22 Is het mogelijk rulings in het geheel te publiceren en toch herleidbaarheid te voorkomen? Hoe zou dit de werklast voor de Belastingdienst beïnvloeden? Zou dit niet gemakkelijker en minder tijdrovend zijn dan het maken van een samenvatting?
23 Heeft de onafhankelijke onderzoekscommissie ook onderzocht of de afgegeven rulings – binnen de kaders van de wet, het beleid en de jurisprudentie – anders hadden kunnen uitpakken voor de belastingplichtigen?
24 Zijn er in het onderzochte jaar rulings inzake informeel kapitaal afgegeven?
25 Door hoeveel personen worden rulings momenteel minimaal ondertekend?
26 Krijgt de Kamer een appreciatie van de Staatssecretaris over de «best practises» die in OESO-verband inzake rulings zijn opgesteld?
27 Kan de Staatssecretaris het nut van het bestaan van de informeel kapitaalpraktijk uitleggen?
28 Hoe wordt het begrip «economische nexus» door de Belastingdienst ingevuld?
29 Kan worden aangegeven hoe andere EU-landen omgaan met het publiceren van rulings? In welke landen worden, net als in Nederland, samenvattingen gepubliceerd? In welke worden de hele rulings, al dan niet geanonimiseerd, gepubliceerd?
30 Kan worden aangegeven hoe het kabinet gaat zorgdragen voor een beter bereikbare Belastingdienst en kan het Kabinet daarbij in het bijzonder ingaan op de (bereikbaarheid van) de belastingtelefoon?
31 Wat is de verklaring van de doorzettende daling van vertrouwen van MKB in de Belastingdienst?
32 Wat is de verklaring voor de daling in het imago op deskundigheid, terwijl de Belastingdienst daar meer op inzet?
33 Waarom is er sinds 2020 na alle verbeteringen met het oog op de menselijke maat geen waarneembare verbetering in de rechtvaardige en respectvolle behandeling zoals ervaren door burgers?
34 Is er enig verband te zien tussen het gebrek aan toezicht achteraf de afgelopen jaren en de belastingmoraal van MKB en grote ondernemingen?
35 Wordt in het kader van opties tot contact met de Belastingdienst, naast mogelijkheden via social media (Twitter, Instagram, Facebook), ook nagedacht over communicatie via Whatsapp, aangezien dit voor de meeste mensen een veel gebruikte app is, waar klantcontact makkelijk via vormgegeven kan worden?
36 Wie kijkt met de Belastingdienst mee of de 2.000 brieven daadwerkelijk begrijpelijker zijn?
37 In het kader van begrijpelijke brieven, klopt het dat veel mensen in 2023 al brieven hebben gekregen over hun voorlopige aanslag over 2023, terwijl zij daar geen aanvraag voor hebben gedaan, en waar in de begeleidende brief niets stond over waarom deze brief alvast werd gestuurd en wat mensen daarmee moeten doen?
38 Ondernemers kunnen ondersteuning krijgen via loketten op MKB-kantoren, hoeveel van deze loketten zijn er en wat is de spreiding van deze loketten door Nederland?
39 Hoe kan bij nieuwe wetgeving al aan de voorkant het perspectief van de burger beter worden meegenomen?
40 Kan bij nieuwe wetgeving de uitvoering ook al aan de voorkant meegenomen worden, zodat wetten ook eenvoudig voor de uitvoering opgezet worden, in plaats van het aan de achterkant een uitvoeringstoets doen waar vaak problemen uit naar voren komen?
41 Hoe wordt aan de ene kant in de beschikbare IV- en personele capaciteit geprioriteerd op zaken die burgers en bedrijven het hardst raken, maar aan de andere kant voorkomen dat ook voor burgers en bedrijven noodzakelijke maar minder in het oog springende processen ook nog blijven lopen?
42 Hoeveel signalen zijn tot nu toe binnengekomen bij het speciaal loket Rechtsstatelijkheid en Hardheden?
43 Met betrekking tot het voorkomen van fouten in de aangiften, verandert er wat in de hulp van de Belastingdienst aan dienstverleners die belastingplichtigen helpen?
44 Met betrekking tot het voorkomen van fouten in de aangiften, hoe wordt het horizontaal toezicht uitgebreid en verbeterd?
45 Hoe heeft het percentage geconstateerde fouten in aangiften naar rato van het aantal boekenonderzoeken zich sinds 2016 ontwikkeld?
46 Op welke termijn kunt u de eerste invoeringstoetsen delen met de Kamer?
47 Op welke criteria toetst u bij de invoeringstoets? Welke consequenties zijn aan deze toets verbonden?
48 Werkt u ook aan een één-loketfunctie voor MKB'ers, in samenspraak met uitvoeringsorganisaties van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat? Wat is de status daarvan?